Η ημέρα συνοδεύεται από παραδοσιακές παρασκευές κρεάτων στις ψησταριές, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας.
Αν λοιπόν είσαι το άτομο, που όλο το τραπέζι αυτής της ημέρας στηρίζεται πάνω του, τότε τα παρακάτω τσικνο-tips σε αφορούν αποκλειστικά!
Άφησε το κρέας να ξεπαγώσει εντελώς.
Διαφορετικά, θα ψηθεί απ’ έξω και μέσα θα παραμείνει ωμό. Σε περίπτωση που θες να ψήσεις μπιφτέκια, καλό θα ήταν κατά το πλάσιμο ο κιμάς να είναι κρύος (θερμοκρασία ψυγείου), έτσι ώστε να μπορέσεις να τους δώσεις σχήμα χωρίς να διαλυθούν. Και το κυριότερο; Μόλις τα τοποθετήσεις στη σχάρα, να τα αλείψεις ελαφρά από πάνω με λίγο λαδάκι, για να μην κολλήσουν.
Μην ξεκινήσεις το ψήσιμο, χωρίς να προετοιμάσεις τις σχάρες.
Κόψε ένα λεμόνι στη μέση και, πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο, άλειψε καλά τη σχάρα. Έτσι, θα την καθαρίσεις, ώστε να τοποθετήσεις με ασφάλεια το φαγητό στην επιφάνειά της. Στη συνέχεια, πάρε ένα πινελάκι και άλειψέ τη με ελαιόλαδο. Είναι το μυστικό, για να μην κολλήσει το κρέας όσο ψήνεται.
Φτιάξε μια... μερακλίδικη μαρινάδα.
Ανάλογα με το είδος του κρέατος, καλό θα ήταν να έχει γίνει και η ανάλογη προεργασία, λίγες ώρες πριν το ψήσιμο. Δε χρειάζεται κάτι τρομερό. Μία… μερακλίδικη μαρινάδα, θα εξασφαλίσει το ιδανικό ψήσιμο και θα κάνει τη διαφορά. Για χοιρινό, αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο έχουμε να σου προτείνουμε μερικές πολύυυυυ λαχταριστές συνταγές.
Μη ρίχνεις όλα τα κρέατα στη φωτιά την ίδια ώρα.
Πριν ξεκινήσεις την όλη διαδικασία, θα σου προτείναμε να σκεφτείς με ποια σειρά θα πρέπει να ψηθούν τα κρέατα που έχεις. Λιγότερο ψήσιμο χρειάζεται για παράδειγμα το μπιφτέκι, σε σύγκριση με μία χοιρινή μπριζόλα. Εμείς, θα σου προτείναμε να ακολουθήσεις την εξής σειρά: Χοιρινό, Κοτόπουλο, Κιμάς.
Άφησε χρόνο στη σχάρα να «πιάσει» θερμοκρασία.
Όσο και να πεινάει η παρέα, κάνε λίγη υπομονή μέχρι η σχάρα της ψησταριάς να κάψει καλά. Αυτό, θα σε βοηθήσει να πετύχεις την επιθυμητή κρούστα στο κρέας.
Απόφυγε να σβήνεις τις φλόγες με νερό.
Αν είσαι από τους «παραδοσιακούς» ψήστες, που λατρεύουν το κάρβουνο και δεν το αλλάζουν με τίποτα... τότε, θα έχεις παρατηρήσει ότι, αρκετές φορές, εμφανίζονται μικρές φλόγες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Επειδή, εξαιτίας τους είναι επικίνδυνο να «αρπάξει» το φαγητό, θα πρέπει να έχεις το νου σου, ώστε να τις σβήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όχι όμως με νερό όπως κάνουν πολλοί. Καλύτερα να προτιμήσεις στάχτη, άμμο ή χοντρό αλάτι για να σβήσεις τη φωτιά.
Διατήρησε δύο διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας.
Θα σε βοηθήσει πολύ, αν καθόλη τη διάρκεια ψησίματος, διατηρείς δύο ζώνες θερμοκρασίας. Δηλαδή, μία πιο καυτή και μία λιγότερο. Με αυτόν τον τρόπο, στη δεύτερη θα μπορείς να ψήνεις το κρέας (σχεδόν) μέχρι τέλους και, στην πρώτη να το... τελειοποιείς. Δίνοντάς του αυτήν την πολυπόθητη, τραγανή πετσούλα που όλοι στο τραπέζι λιγουρεύονται!
Μην τρυπάς το κρέας όσο ψήνεται.
Για το γύρισμα πάνω στη σχάρα, προτίμησε να χρησιμοποιείς λαβίδα ή σπάτουλα και όχι πιρούνι. Γενικά, καλό θα ήταν να αποφεύγεις να τρυπάς το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί έτσι χάνονται οι χυμοί του, με αποτέλεσμα να στεγνώνει.















