ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Ξετρέλανε τον κόσμο η 1η Γιορτή Γκόγκας στο Άργος (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:55:00 μ.μ. | |
Χειροποίητα ζυμαρικά
Η 1η Γιορτή Γκόγκας στο Άργος στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και με τεράστια αποδοχή από τον κόσμο που συνέρρευσε από νωρίς στους Στρατώνες Καποδίστρια.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Άργους Μυκηνών το Σάββατο 9 Μαρτίου .
Τον κόσμο καλωσόρισε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Μπουλούκος ενώ η εκδήλωση περιελάμβανε:
Έκθεση τοπικών προϊόντων (τυροκομικών, ζυμαρικών, οίνου, γλυκών) & παρασκευή Γκόγκας … live!!!
Παιδικό Εργαστήριο παρασκευής γκόγκας, από μέλη του προοδευτικού μορφωτικού συλλόγου Μαλαντρενίου.
Παραδοσιακό γλέντι με το Συγκρότημα χάλκινων πνευστών Bronza Banda. Το χορό άνοιξαν ομάδες από την Χορευτική Παιδεία & το σύλλογο Σάμινθος. 
Συµµετείχαν ξεσηκώνοντας τον κόσμο για χορό, το Λύκειο Ελληνίδων, Ελληνική Παράδοση, Άνθεµα, Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας & Φίλων Ποντιακού Ελληνισµού “Παναγία η Σουµελά” και το Χορόσηµο.
Τι είναι οι γκόγκες

Οι γκόγκες ή σπανιώτερα γκόγκιζες είναι παραδοσιακό ζυμαρικό της Αργολίδας. Παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και αλάτι, και έχουν σχήμα κοντινό σε κυλινδρικό - παραλληλόγραμμο μήκους 3-4 εκατοστών που ανάλογα με την παρασκευή, μπορεί να έχει αρχίσει να διπλώνεται. 
Το σχήμα αυτό προκύπτει γιατί κατά την παρασκευή τους, δημιουργούνται κυλινδρικά τμήματα, πάχους παρόμοιου με το μικρό δάκτυλο, τα οποία κόβονται σε μήκος 3-4 εκατοστών και στη συνέχεια πιέζονται σύροντας το δάκτυλο στη μια τους πλευρά για να αρχίσει να διπλώνεται, μοιάζοντας σαν κοχύλι. Μετά το βράσιμο και στράγγισμα, περιχύνονται με καυτό λάδι (ή βούτυρο) και τριμμένη μυζήθρα. 
Οι γκόγκες συνήθως σερβίρονται ως πλήρες πιάτο και όχι ως συνοδευτικό άλλου φαγητού. Οι γκόγκες είναι φαγητό που παραδοσιακά φτιαχνόταν χειροποίητα τις Απόκριες. 
Σήμερα είναι διαθέσιμο και από βιοτεχνίες παραγωγής τοπικών ζυμαρικών και σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής της Αργολίδας αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και σε εστιατόρια με τοπικά πελοποννησιακά πιάτα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ