V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Αναφορά σχετικά με τις ευθύνες πέριξ της έλλειψης παιδιάτρων στις εφημερίες των Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου

Προς: Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου
Κοιν.: Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου

Είμαστε μια τετραμελής οικογένεια με δύο παιδάκια πεντέμιση και οχτώμιση χρονών. Πριν έναν χρόνο και λόγω πολυετούς ανυπαρξίας παιδιάτρων στις δημόσιες δομές του νομού Αργολίδας και μετά από έκτακτα περιστατικά των παιδιών μας ιδιαιτέρως κρίσιμα, όπως και άλλων παιδιών, έστειλα επιστολή στον Πρωθυπουργό για το εν λόγω θέμα. 

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτού και τον πανελλήνιο σάλο που ακολούθησε, λίγες μέρες αργότερα εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ΦΕΚ διορισμού τριών παιδιάτρων για το Νοσοκομείο του Άργους. Τους τελευταίους μήνες υπηρετούν στο Νοσοκομείο του Άργους οι δύο εκ των τριών, οι οποίοι και δέχτηκαν τον διορισμό, όπως και ο παιδίατρος που οργανικά ανήκει στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού, και στην ουσία υπηρετεί καθημερινώς στο Νοσοκομείο του Άργους. Στο σύνολο τρεις παιδίατροι. Πλείστα Σαββατοκύριακα, τους τελευταίους μήνες, που όπως γνωρίζετε ο νομός μας βουλιάζει από κόσμο, λόγω της τουριστικής κίνησης, δεν εφημερεύει παιδίατρος, ασχέτως αν εφημερεύει το Άργος ή το Ναύπλιο. Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι το Νοσοκομείο Ναυπλίου έχει μια παιδίατρο, η οποία παρότι μόνη της, κάνεις κάποιες από τις εφημερίες που τις αναλογούν σε αργίες, ενώ στο Άργος που κατοικοεδρεύουν τρεις, ουδείς. Κοινώς τα τριήμερα της 25ης Μαρτίου και της Καθαράς Δευτέρας δεν υπήρχε παιδίατρος.

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 04/05/2024, το μεσημέρι, ο μεγάλος μας γιος έπαθε ένα ατύχημα όπου γλίστρησε παίζοντας εντός της οικίας μας και έσκασε με το κεφάλι στη βάση του τραπεζιού. Είχε αιμορραγία και οξύ πόνο, και όπως καταλαβαίνετε έντρομοι, πήραμε τηλέφωνο να δούμε ποιο Νοσοκομείο εφημερεύει. 

Μας είπαν το Άργος. Κάλεσα στο Άργος και ρώτησα αν υπάρχει παιδίατρος, μου είπαν όχι, και μου είπαν να πάτε στην Τρίπολη ή στο Παίδων στην Αθήνα. Όπως καταλαβαίνετε εξερράγη. 

Μίλησα εντόνως και τους είπα, γιατί δεν υπάρχει παιδίατρος, μου είπαν δεν γνωρίζουν. Τους ζήτησα να μιλήσω με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Γεσθημανή Κασνακτσόγλου. Μου είπαν απουσιάζει.

 Ζήτησα να της μιλήσω στο τηλέφωνο, μου είπαν δε γίνεται. Αναγκάστηκα, να μιλήσω ιδιαιτέρως εντόνως, και να τους πω ότι αν δεν δει κάποιος γιατρός τον μικρό, δεν ξέρω κι εγώ τι θα γίνει. Δυστυχώς έπρεπε να αναφέρω ότι πέρυσι είχα κάνει την ως άνω επιστολή, και ότι είχα βγει στα κανάλια. 

Τότε, ως δια μαγείας, μου ζήτησαν να με καλέσουν πίσω σε 3 λεπτά, όπως και έπραξαν και μου είπαν να φέρω τον μικρό να τον δει κάποιος χειρούργος, ορθοπεδικός, λέγοντας βέβαια ότι αν χρειαστεί αξονική θα πρέπει να πάμε στο Παίδων. Στο Νοσοκομείο, ευτυχώς υπήρχε μια πολύ καλή ειδικευόμενη ορθοπεδικός, η οποία με την συνδρομή 4 νοσηλευτριών, τον φρόντισαν κάνοντάς του και τα απαραίτητα ράμματα. 

Ενδιαμέσως, ήρθε και άρρεν γιατρός εντός του εξεταστηρίου (χειρούργος/ορθοπεδικός δεν γνωρίζω) ο οποίος στο πόδι, κοίταξε τον μικρό και είπε «έλα μωρέ δεν έχει τίποτα, πάντως αν χρειαστεί αξονική δεν αναλαμβάνουμε, φύγατε για Αθήνα». Είναι αυτό που λέμε «έλα υπερβάλετε, αλλά άμα είναι σοβαρό, νίπτω τας χείρας μου, πηγαίντε Αθήνα». Βέβαια, είμαι σίγουρος, αν το παιδάκι ήταν ανιψιός του μπατζανάκη του κυρίου γιατρού, ως δια μαγείας και αξονική θα γινόταν στο Νοσοκομείο του Άργους κι απ’ όλα. 

Εκεί συγκρατήθηκα, γιατί δεν είχε νόημα η όποια διένεξη, καθώς ο εν λόγω κύριος δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά είναι ο κανόνας (ανήκει στην κατηγορία· δεν θα κάτσω να σκάσω κιόλας, αλλά θα πω και το κομμάτι μου), ενώ η κυρία ειδικευόμενη είναι από τις εξαιρέσεις ευτυχώς, που αντιλαμβάνεται την ιατρική ως λειτούργημα.

Για να σοβαρευτούμε όμως κιόλας, γιατί δυστυχώς τα πράγματα είναι ασόβαρα. Σήμερα Μεγάλο Σάββατο, στο Άργος δεν εφημερεύει παιδίατρος. Αύριο στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου, Κυριακή του Πάσχα, δεν εφημερεύει παιδίατρος.

Ποιος φέρει την ευθύνη;

Αυτή τη στιγμή στο νομό Αργολίδας υπηρετούν 4 παιδίατροι. Οπότε θα έπρεπε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου του Άργους, που ηγείται, ως πολιτικά και διοικητικά προϊστάμενη, να έχει οργανώσει έτσι τις εφημερίες, ώστε κάθε τριήμερο και Σαβ/κο, να υπάρχει πάντα, επαναλαμβάνω πάντα παιδίατρος στην εκάστοτε εφημερία, ασχέτως αν εφημερεύει το Ναύπλιο ή το Άργος. Που σημαίνει, ότι όταν θα εφημερεύει το Ναύπλιο, και η εκεί μοναδική γιατρός, λογικά δεν θα μπορεί να καλύπτει όλα τα Σαβ/κα, να την καλύπτει κάθε φορά κάποιος από το Νοσοκομείο του Άργους. Τόσο δύσκολο είναι αυτό που περιγράφω;

Όποτε θεωρώ ότι η εν λόγω Διοικήτρια πρωτευόντως και ο υποδιοικητής που διοικεί το Ναύπλιο δευτερευόντως, φέρουν ευθύνη και θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους, για τους εξής δύο λόγους:

α) Για επανειλημμένη παράβαση καθήκοντος, καθόσον δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα, ώστε να υπάρχει πάντα διαθέσιμος παιδίατρος.

β) Για έκθεση σε θανάσιμο κίνδυνο χιλιάδων παιδιών, που κατοικούν και επισκέπτονται το νομό μας.

Παρακαλώ όπως διαβιβαστεί η εν λόγω αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ώστε να σχηματιστεί δικογραφία, και οι υπεύθυνοι να περάσουν από Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) στο Υπουργείο Υγείας, και επιτέλους, πρώτον να αποδοθεί δικαιοσύνη, και κυρίως να δουλέψει επιτέλους το σύστημα.

_ _ _

Κοινώς κάναμε αμάν να έρθουν γιατροί. Ήρθαν, και πάλι δεν έχουμε γιατρούς.

Να δω αν θα ζήσουμε Ανάσταση κι εμείς εδώ στας ακριτικάς Αργολίδας.

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Κουβαράς

697-2240523
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΜΠΑΚΑΛΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ΄ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ