V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
Grocery Nafplio

Σελίδες

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025

Αδελφοποίηση του Δήμου Επιδαύρου με τον Δήμο Konavle (Κροατία)

Τάσος Χρόνης
Στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025 η τελετή αδελφοποίησης και η υπογραφή των σχετικών εγγράφων μεταξύ του δημάρχου Επιδαύρου Τάσου Χρόνη και του δημάρχου Konavle Κροατίας και προέδρου της Ένωσης Δήμων Κροατίας BožoLasić.
Η πόλη Cavtat, που ανήκει στον Δήμο Konavle, ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως Epidaurum, και φαίνεται να είχε ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική Επίδαυρο, από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η Επίδαυρος, με το ιερό του Ασκληπιού και το αρχαίο θέατρο, αποτελεί διαχρονικό παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού και υγείας, ενώ η ιστορική συνέχεια ανάμεσα στις δύο περιοχές αναδεικνύει την κοινή μεσογειακή ταυτότητα και τις αξίες που μοιράζονται οι λαοί μας.
Η τελετή αδελφοποίησης δεν περιορίστηκε σε έναν τυπικό συμβολισμό αλλά ανέδειξε τη ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στο Αιγαίο και την Αδριατική, αποδεικνύοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει βάση για συνεργασία, πρόοδο και ειρήνη.

Παράλληλα, εκφράζει έμπρακτα το ευρωπαϊκό όραμα για ενότητα, αλληλεγγύη και κοινή ανάπτυξη και αυτό αποδεικνύει και η υποβολή πρότασης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CERV-2025-CITIZENS-TOWN-TT.
Με την υπογραφή της αδελφοποίησης, οι δύο Δήμοι ανοίγουν νέους ορίζοντες συνεργασίας, θέτοντας τα θεμέλια για μια δημιουργική και γόνιμη σχέση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των επόμενων γενεών, προωθώντας τη συνεργασία σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, το περιβάλλον και η τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κοινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και προγράμματα που θα ενισχύσουν τη διεθνή προβολή και θα αναδείξουν τη δυναμική των δύο περιοχών.
Παρόντες στην τελετή ήταν η αντιπροσωπία του Δήμου Konavle με επικεφαλής τον Δήμαρχο, ο δήμαρχος Επιδαύρου, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος και το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Επιδαύρου, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Λυγουριού, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι απ’ όλο το Δήμο, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού η Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Κόρκα,οαιδεσιμολογιώτατος Πατέρας Γεώργιος Λεονάρδος, και ο τ. Δήμαρχος Επιδαύρου Νίκος Γεώργας ενώ τους καλεσμένους υποδέχθηκαν και παρουσίασαν χορούς από τον τόπο μας οι χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Επιδαύρου και του Χορευτικού Συλλόγου Αργολίδας.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ