V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
Grocery Nafplio

Σελίδες

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025

Ιδιωτικοποίηση σε 21 πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων - Στη λίστα Μυκήνες και Επίδαυρος

Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών
Ένα νέο σχέδιο “αξιοποίησης” των πωλητηρίων σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) που αναρτήθηκε στη Διαύγεια. 

Το σχέδιο προβλέπει τη μίσθωση 21 πωλητηρίων σε ιδιώτες αναδόχους, σε σημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών του ΟΔΑΠ.

Το έγγραφο (αρ. πρωτ. 10.11.1025/ΟΔΑΠ/ΓΔ/ΑΤΠΑΠ/23264/9ΞΩ446ΜΖΜ4-ΟΔ7) αφορά την προέγκριση δαπάνης ύψους 8.000€ για «Μελέτη εκτίμησης της μισθωτικής αξίας 21 πωλητηρίων του ΟΔΑΠ». Ωστόσο, η ουσία βρίσκεται στο σκεπτικό της απόφασης: ο ΟΔΑΠ σχεδιάζει να φέρει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το «Α’ Πρόγραμμα Αξιοποίησης Πωλητηρίων», ώστε από το 2026 η λειτουργία τους να περάσει σε ιδιώτες, με την καταβολή μηνιαίου μισθώματος.

Τα πωλητήρια που σχεδιάζεται να εκχωρηθούν

Η λίστα που αποκαλύπτεται αφορά τα πιο κερδοφόρα και επισκέψιμα σημεία της χώρας:

Ακρόπολη,

Αρχαία Αγορά,

Ολυμπιείο,

Σούνιο,

Κνωσός,

Αρχαία Ολυμπία,

Δελφοί,

Ακρωτήρι Θήρας,

Μυκήνες,

Επίδαυρος,


Βεργίνα,

Ρόδος (Παλιά Πόλη & Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου),

Ρέθυμνο (Λότζια),

Κέρκυρα (Παλαιό Φρούριο),

Χανιά (Αρχαιολογικό Μουσείο & Παλιά Πόλη),

Μπεή Χαμάμ Θεσσαλονίκης,

Ανάκτορο Αιγών.

Δεν περιλαμβάνονται μικρά ή περιφερειακά μουσεία με χαμηλά έσοδα, καθώς δεν είναι “ελκυστικά” για τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για εξέλιξη με σημαντικές προεκτάσεις, καθώς τα πωλητήρια των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων αποτελούν παραδοσιακά βασική πηγή εσόδων που στηρίζει το σύνολο της αρχαιολογικής προστασίας. Η εκχώρησή τους σε ιδιώτες μεταβάλλει ριζικά αυτό το μοντέλο, μεταφέροντας κρίσιμες λειτουργίες από τον δημόσιο στον επιχειρηματικό τομέα, με άγνωστες ακόμη συνέπειες για το μέλλον της πολιτιστικής πολιτικής στη χώρα.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ