ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025

Ο Γιάννης Ανδριανός στο 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:19:00 π.μ. |
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κήρυξε τα εγκαίνια και απηύθυνε τον επίσημο χαιρετισμό στο 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

 Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται επίσης Συνέδριο για το μέλι και τα προϊόντα μέλισσας με τη συνεργασία φορέων του κλάδου και ειδικών επιστημόνων.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η επιβίωση της μέλισσας αποτελεί προϋπόθεση της βιωσιμότητας ολόκληρου του πλανήτη» και επεσήμανε ότι το όφελος της μελισσοκομίας υπερβαίνει κατά πολύ την αγοραία αξία των προϊόντων, λόγω του καθοριστικού ρόλου των μελισσών στην επικονίαση και στα οικοσυστήματα.
Στήριξη της μελισσοκομίας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις

Ο κ. Ανδριανός αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη στήριξη του κλάδου, επισημαίνοντας ότι:

- Με εντολή του Πρωθυπουργού και πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Τσιάρα, οι μελισσοκόμοι εντάχθηκαν στο Μέτρο 23, ώστε να αποζημιωθούν για τις απώλειες που προκάλεσαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

- Από τα 178 εκατ. ευρώ του Μέτρου, 27 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στη μελισσοκομία, με την πρώτη πληρωμή να προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

- Προχωρά η βαθιά μεταρρύθμιση του συστήματος ενισχύσεων, ώστε οι πόροι να κατευθύνονται στους πραγματικούς και έντιμους παραγωγούς.

Ψηφιακά εργαλεία – Ενίσχυση ιχνηλασιμότητας και διαφάνειας

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της τεχνολογίας για την προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων:

- Το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο,

- Η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα,

- και η ψηφιακή πλατφόρμα αποτύπωσης της αλυσίδας παραγωγής και του ισοζυγίου μελιού,

συνδυάζονται με ουσιαστικούς ελέγχους ώστε να διασφαλιστούν η διαφάνεια, η προστασία των καταναλωτών και η ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητας του μελιού.
Ο ρόλος της εστίασης και του τουρισμού – Έκκληση για υπεύθυνες επιλογές

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υφυπουργός και στους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, τονίζοντας ότι το μέλι είναι στοιχείο άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα.

Υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν πρέπει να επιλέγουν μέλι αποκλειστικά με γνώμονα τη χαμηλότερη τιμή, καθώς αυτή συχνά συνδέεται με αμφίβολης ποιότητας προϊόντα και αναμείξεις με σιρόπια.

Κάλεσε τους επαγγελματίες να στηρίξουν την αυθεντική ελληνική παραγωγή, επισημαίνοντας ότι η ποιοτική πρώτη ύλη αναβαθμίζει συνολικά την εμπειρία του τουρίστα και του καταναλωτή, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα της χώρας μας και τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Προοπτικές ανάπτυξης – Σύνδεση με την έρευνα και τις νέες αγορές


Ο κ. Ανδριανός περιέγραψε την ελληνική μελισσοκομία ως έναν κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας, ο οποίος δοκιμάζεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τυποποίησης, της πιστοποίησης και της καινοτομίας.

Έθεσε ως προτεραιότητες:

- την ακόμη αποτελεσματικότερη σύνδεση του μελιού με τον τουρισμό και την εστίαση,

- την επένδυση στην έρευνα για την αντιμετώπιση ασθενειών της μέλισσας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων

- το άνοιγμα σε νέες αγορές,

- και την ουσιαστική στήριξη ιδίως των παραγωγών σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας σε όλους τους φορείς —την Πολιτεία, τον ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς και τις παραγωγικές συμπράξεις— για την οικοδόμηση μιας ευρείας συμμαχίας υπέρ της ελληνικής μελισσοκομίας.

«Αξιοποιούμε έναν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο»

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι το ελληνικό μέλι, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, η γύρη και το κερί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο τόσο της ελληνικής κουζίνας όσο και της συνολικής εμπειρίας της χώρας μας για τους εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Τόνισε ότι η Πολιτεία έχει χρέος να αξιοποιεί τον πλούτο αυτό με σεβασμό προς τη φύση, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, υπογραμμίζοντας πως το Φεστιβάλ αναδεικνύει αυτή τη συλλογική δέσμευση.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ