Σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική και στον Προϋπολογισμό του 2026 άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο κ. Πουλάς τόνισε ότι, μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η κοινωνία βιώνει απώλεια αισιοδοξίας, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και γενικευμένη ανασφάλεια, ενώ η λεγόμενη «ανάπτυξη» δεν αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου, αφήνοντας τα μονοπώλια να απομυζούν τα εισοδήματα και τους φορολογούμενους χωρίς πραγματική στήριξη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο χαρακτήρισε σύμβολο της πελατειακής λογικής, της φαυλοκρατίας και της πολιτικής κάλυψης οργανωμένων κυκλωμάτων. Όπως σημείωσε, μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αναδεικνύεται ένα σύστημα που πλήττει τους έντιμους αγρότες, κρατά χαμηλά την ελληνική γεωργία και συντηρεί έναν προκλητικό μηχανισμό πλουτισμού ημετέρων.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής άσκησε έντονη κριτική και στην κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας τη χρόνια υποχρηματοδότηση, τους χαμηλότερους μισθούς υγειονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εξάντληση του προσωπικού και την αποτυχία των απογευματινών ιατρείων, τα οποία –όπως είπε– λειτουργούν τελικά ως δίαυλος προς τον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε ότι η υποτιθέμενη «αναστροφή του brain drain» είναι προσχηματική, καθώς οι γιατροί εγκαταλείπουν σύντομα το δημόσιο σύστημα.
Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία, ο Ανδρέας Πουλάς σημείωσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2026 συνεχίζει να δίνει έμφαση στην καταστολή, αφήνοντας την πρόληψη με ελάχιστους πόρους. Υπογράμμισε τις σοβαρές θεσμικές αδυναμίες του συστήματος πολιτικής προστασίας, την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, την απουσία ενιαίου συστήματος διοίκησης κρίσεων και την απαξίωση κρίσιμων έργων που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και ειδικά της Αργολίδας, κάνοντας λόγο για έναν πρωτογενή τομέα που έχει αφεθεί στην τύχη του. Αναφέρθηκε στο εκρηκτικό κόστος παραγωγής, στην κατάρρευση των τιμών, στις τεράστιες ζημιές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και στη δραματική κατάσταση στην αγορά των εσπεριδοειδών. Παράλληλα, κατήγγειλε τις χρόνιες καθυστερήσεις στα έργα διαχείρισης νερού, όπως οι επεκτάσεις του Αναβάλου, καθώς και την αδυναμία του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης με Κανονισμούς άλλης εποχής.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ανδρέας Πουλάς τόνισε ότι «έχει τελειώσει η εποχή των ψευδαισθήσεων για την κυβέρνηση» και ότι η υπομονή των πολιτών εξαντλείται. Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως δήλωσε, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2026.
Δείτε παρακάτω το βίντεο:









.webp)