ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Μείωση ξενοδοχειακών κλινών στην Αργολίδα τα τελευταία 10 χρόνια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:06:00 π.μ. | |
Κρεβάτι ξενοδοχείου
Η δυναμικότητα των ξενοδοχείων της Περιφέρεια Πελοποννήσου την τελευταία δεκαετία απέκλινε από τις ανεπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες αφού μεταξύ των ετών 2014 και 2023 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προστέθηκαν μόνο 1.890 κλίνες ενώ τη ίδια περίοδο στο Νότιο Αιγαίο προστέθηκαν 41.588 κλίνες, στην Κρήτη προστέθηκαν 29.278 , στα Ιόνια Νησιά 15.838 , στην Αττική 8.152, και στη Κεντρική Μακεδονία 4.527 κλίνες . 

Η απόκλιση αντικατοπτρίζει την αποτυχία της περιφερειακής πολιτικής στον τομέα της προσέλκυσης τουριστικών επενδύσεων και αποδεικνύει πως δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο οι πολιτικοί που λειτουργούν μόνο ως φωτογραφικό ντεκόρ στον εκάστοτε επισκέπτη υπουργό. 

Τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας αποδεικνύουν επίσης ότι οι επενδυτές προτιμούν τους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς με συνέπεια να διευρύνεται διαρκώς το χάσμα της δυναμικότητας μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων τουριστικά Περιφερειών. 

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα στα συνέδρια και στα πολιτικά σαλόνια το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική όχι μόνο δεν εμφανίζουν σημάδια κορεσμού αλλά έλκουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχειακών επενδύσεων. 

Για να γίνουν ελκυστικές οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να δοθούν μεγάλα κίνητρα (χωροταξικά, φορολογικά κ.λ.π) στις επιχειρήσεις που μέχρι τώρα προτιμούν τους καθιερωμένους προορισμούς αντί να ρισκάρουν χρόνο και χρήματα σε «ανώριμους» προορισμούς.

ΜΕΙΩΣΗ ΚΛΙΝΩΝ ΣΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΑΡΚΑΔΙΑ

Την αποτυχημένη περιφερειακή πολιτική αποδεικνύει μεταξύ άλλων η μείωση των ξενοδοχειακών κλινών στην Βόρεια Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα μεταξύ των ετών 2014 και 2023 καταγράφηκε μείωση 655 κλινών στην Αργολίδα, 197 στην Αρκαδία και 114 στην Κορινθία. Η τρεις νομοί πληρώνουν μεταξύ άλλων ακριβά την πρόσδεση τους στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας και την άρνηση του να προβάλλουν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ως πύλη εισόδου της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι επισκέπτες της Αθήνας κάνουν μονοήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο και δεν διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΛΙΝΩΝ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ


Αύξηση των κλινών την τελευταία δεκαετία καταγράφηκε μόνο στη Μεσσηνία και στη Λακωνία. Συγκεκριμένα σημειώθηκε αύξηση 1.946 κλινών στη Μεσσηνία και 1.183 κλινών στη Λακωνία. Η αύξηση κατά 18,97% στη Μεσσηνία και κατά 21,61% στη Λακωνία, αν και αξιοσημείωτη δεν αρκεί για να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα ξενοδοχειακών κλινών της Περιφέρειας. Συνολικά το 2023 η Περιφέρεια Πελοποννήσου διέθετε 40.134 ξενοδοχειακές κλίνες ενώ το ίδιο έτος το Νότιο Αιγαίο διέθετε 236.011 κλίνες, η Κρήτη 196.586, τα Ιόνια Νησιά 106.998, η Κεντρική Μακεδονία 92.723 και η Αττική 67.398. 

Η Μεσσηνία με 12.205 ξενοδοχειακές κλίνες και οι Λακωνία με 6.658 κλίνες δεν μπορούν μόνες τους να εξελιχθούν σε αυτόνομο ταξιδιωτικό προορισμό Νότιας Πελοποννήσου καθώς δεν διαθέτουν το κρίσιμο μέγεθος ξενοδοχειακών μονάδων που απαιτείται για τη προσέλκυση μεγάλου αριθμού πτήσεων από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. 

Ειδικά την θερινή περίοδο οι ξενοδοχειακές κλίνες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας αρκούν μόνο για τους εγχώριους ταξιδιώτες και αν δεν υπήρχαν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ήταν αδύνατη η φιλοξενία αλλοδαπών επισκεπτών. Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα επόμενα χρόνια πρέπει να προσελκύσει μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις προκειμένου να αποκτήσει το κρίσιμο μέγεθος κλινών που απαιτείται για να καθιερωθείς ως ταξιδιωτικός προορισμός στη διεθνή αγορά

Αναλυτικά στοιχεία για το ξενοδοχειακό δυναμικό παρουσιάζονται στους πίνακες:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ