ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Απραξία ρεκόρ για το πορτοκάλι στην Αργολίδα - Οργάνωση Παραγωγών ετοιμάζουν στο Κουτσοπόδι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:33:00 μ.μ. | |
Πορτοκάλια
Σπάει κάθε ρεκόρ η προβληματική πορεία του πορτοκαλιού στην Αργολίδα, αφού για πρώτη φορά οι ποσότητες που μένουν αδιάθετες είναι τόσο μεγάλες, ενώ παράλληλα η ζήτηση είναι μηδαμινή. 

Ο μονόδρομος της χυμοποίησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού και εκεί οι τιμές αρχίζουν να παίρνουν την κατιούσα. 

Η τιμή των 20 λεπτών ήδη αρχίζει να υποχωρεί, αφού δύο βιομηχανίες χυμού αγοράζουν με 17 και 18 λεπτά.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουτσοποδίου, Γιώργος Μαύρας, «είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τέτοιες συνθήκες. Μεγάλες αδιάθετες ποσότητες, μηδενική ζήτηση και η μοναδική λύση για τον χυμό με μειωμένες πλέον τιμές. Οι ποσότητες που έχουν μείνει αδιάθετες υπολογίζονται περίπου στους 30.000 τόνους».

Αναφερόμενος στις αιτίες που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο κ. Μαύρας επισημαίνει: «Τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ έχουν μειωμένη ζήτηση στα εσπεριδοειδή, που φθάνει το 70%. Η δεύτερη αιτία είναι ότι οι Αιγύπτιοι που έδιναν την παραγωγή τους στις ασιατικές χώρες με πλοία μέσω της Ερυθράς δεν έχουν διέξοδο και έτσι στράφηκαν στην Ευρώπη. Παραδίδουν σε λιμάνια της Ιταλίας με 40 λεπτά του δολαρίου. Δίνουν, δηλαδή, με μισή τιμή την παραγωγή τους».

Οργάνωση Παραγωγών

Εν τω μεταξύ, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κουτσοποδίου ετοιμάζονται με προσοχή για την επόμενη μέρα. «Ήδη, βρίσκεται στα σκαριά η ίδρυση μιας Οργάνωσης Παραγωγών», σημειώνει ο κ. Μαύρας και προσθέτει ότι «αυτό το ξεκινήσαμε στις αρχές του έτους και βρισκόμαστε στην κατάθεση φακέλου που θα εγκριθεί, όπως υπολογίζουμε, στις αρχές Μαΐου, ώστε την επόμενη περίοδο να λειτουργήσουμε σαν ομάδα με όλα τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την αλλαγή».

Η Οργάνωση Παραγωγών θα έχει περίπου 400 μέλη και η συνολική παραγωγή θα είναι σχεδόν 20.000 τόνοι, με έναν τζίρο 3 εκατ. ευρώ. «Ο στόχος μας θα είναι πρώτα να προσπαθήσουμε να ρίξουμε το κόστος της καλλιέργειας. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πάμε σε μαζικές αγορές λιπασμάτων και, μέσα από διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα, θα κινηθούμε για να πετύχουμε την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας», εξηγεί.

Κλείνοντας, ο Γιώργος Μαύρας κάνει λόγο για τα μεγαλύτερα προβλήματα της χρονιάς, «τα οποία ήταν το υψηλό κόστος παραγωγής και η χαμηλή απορροφητικότητα των προϊόντων. Ήμασταν τυχεροί σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες και έτσι δεν υποβαθμίστηκε το προϊόν».

Ο ίδιος καταλήγει, λέγοντας ότι «αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι ότι λόγω των καιρικών συνθηκών και της έλλειψης βροχόπτωσης την επόμενη σεζόν το πρόβλημα θα είναι η άρδευση, αφού ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι πλέον πολύ χαμηλά και τα συλλογικά δίκτυα του Αναβάλου για πολλούς λόγους υπολειτουργούν».

Γιώργος Αργυρίου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ