ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Αλλάζει η πρωτεύουσα της χώρας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:22:00 μ.μ. |



















  Με αφορμή την ολοκλήρωση της Πλήρους Πρότασης και του Προγράμματος Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, κάλεσαν τα συναρμόδια Υπουργεία, σε σύσκεψη εργασίας με θέμα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) για το ευρύτερο κέντρο του Δήμου της Αθήνας.


Ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας αξιοποιούν το πολεοδομικό εργαλείο των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τον Ν2742/1999. Το κέντρο της πόλης χρειάζεται σήμερα μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, που θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνέργειες και συντονισμό μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΣΟΑΠ αποτελεί το θεσμικό εργαλείο εκείνο που μπορεί να εξασφαλίσει το συντονισμό αυτό.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα τόνισε: «Ξεκινούμε μια σημαντική μεταρρύθμιση για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης του κέντρου της Αθήνας.

Να κερδίσουμε τη μάχη και να αλλάξει η πρωτεύουσας της χώρας.

Για πρώτη φορά, αξιοποιούμε και εφαρμόζουμε το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και 15 χρόνια, αλλά ποτέ δεν τολμήσαμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε ενιαία και ταυτόχρονα τόσο τη συνοχή του χώρου, όσο κυρίως την κοινωνική συνοχή.

Πολεοδομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, συγκοινωνιακά, αρχιτεκτονικά, επιχειρηματικά προβλήματα σε συνδυασμό με την καθημερινή διαβίωση των πολιτών, αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση στην οποία απαντάμε θετικά. Με ρεαλισμό, αλλά και με όραμα. Με ανοικτή-δημόσια διαβούλευση, αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αντίστοιχη χρηματοδότηση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Είναι περίπου ένας χρόνος που ξεκινήσαμε και δουλεύουμε γι αυτή τη μεγάλη παρέμβαση. Το ΣΟΑΠ αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο και εργαλείο για έργα μεγάλα και μακράς πνοής. Δεν αρκούν πια απλές αποσπασματικές δράσεις, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κρίση που όλοι βιώνουμε. Κι όλη αυτή τη δουλειά πρέπει να την βάλουμε σε ένα πλαίσιο φιλικό προς το περιβάλλον, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, που θα εμπεδώνει την κοινωνική συνοχή.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα δρομολογήσει τα πράγματα. Το κρίσιμο όμως είναι η συνεργασία όλων των φορέων, των Υπουργείων, ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του σχεδίου, για να ενταχθούν σε μία κοίτη που θα σχεδιάσει το μέλλον της πόλης και του λεκανοπεδίου. Κι αυτό γιατί το όραμα για την Αθήνα, είναι το όραμα για τη χώρα. Κι όλοι μαζί μόνο, μπορούμε να το καταφέρουμε».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υπογράμμισε: «Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για το κέντρο της Αθήνας. Όπως τονίσαμε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Επίτροπο Χαν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 θα χρηματοδοτούνται δράσεις που θα εντάσσονται σε στρατηγικό σχεδιασμό, όπως εν προκειμένω είναι το ΣΟΑΠ για το κέντρο της Αθήνας.

Η Αθήνα βιώνει έντονα προβλήματα, πολεοδομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά.

Με την ολοκλήρωση και εφαρμογή του ΣΟΑΠ ξεπερνάμε την αναντιστοιχία της κεντρικής διοίκησης με την κοινωνία και τις ανάγκες που υπάρχουν, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σήμερα είναι ιδιαίτερα έντονες.

Η βελτίωση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας έχει ευρύτερη σημασία για τη χώρα, αφού εδώ δραστηριοποιείται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννης Ιωαννίδης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Γιάννης Πυργιώτης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Βιβή Μπάτσου, η Αντιπρόεδρος του ΟΡΣΑ, Δάφνη Μπαρμπαγιαννέρη, εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων παρουσία των υπηρεσιών του ΟΡΣΑ και των Μελετητών.

Το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης» βασίζεται στην ανάλογης φιλοσοφίας κοινοτική πρωτοβουλία "urban" που κλήθηκε πιλοτικά να αντιμετωπίσει προβλήματα «αστικών κρίσεων» (urban crises) την δεκαετία του 1990, εντάσσοντάς τα πλέον στις χωρικές πολιτικές.

Η εφαρμογή του Προγράμματος σε ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και σε Ελληνικές αντίστοιχα, ανέδειξε τη αναγκαιότητα σύνδεσης της κοινωνικής συνοχής με την αντίστοιχη χωρική, καθώς και την σημασία δημιουργίας ενισχυμένου ενδοδιοικητικού συντονισμού των πολιτικών, σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αστικών περιοχών σε κρίση.

Για την επίτευξη του στόχου αναδείχτηκε επίσης ως κυρίαρχος, ο ρόλος της ευρείας συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών.

Το ΣΟΑΠ προσεγγίζει ολοκληρωμένα την ανάπτυξη της πόλης και περιλαμβάνει, πέραν των πολεοδομικών παρεμβάσεων, δράσεις οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Υλοποιείται για πρώτη φορά και οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2020.

Στόχος της σύσκεψης ήταν ο ενδοδιοικητικός συντονισμός ώστε ο κάθε φορέας να μπορέσει να συμβάλλει στην οριστικοποίηση του Προγράμματος και την διαμόρφωση του σχεδίου ΚΥΑ που θα το θεσμοθετήσει μέχρι τέλος Μαρτίου 2014.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΡΣΑ προχωρούν άμεσα την ευρεία διαβούλευση του Προγράμματος με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από το Δήμο Αθηναίων και είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του ΣΟΑΠ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ