ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πόσιμο και πάλι το νερό στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:19:00 μ.μ. |




















 Με κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιηθηκε σήμερα στο δημαρχείο Ναυπλίου από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ.Κωστούρο, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ Ν.Αρματά και την διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου Α.Μαντά, ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο πως από σήμερα το νερό στο Ναύπλιο είναι και πάλι πόσιμο.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων αλλά και ο κ. Αρματάς, σε έκθεση του ΙΓΜΕ που παρουσίασε, αποκαλύπτει λεπτομερώς για ποιους παρουσιάστηκε το πρόβλημα στις πηγές απ όπου υδρεύετε το Ναύπλιο, και πως από σήμερα μπορούν οι καταναλωτές να πίνουν άφοβα νερό από τις βρύσες τους.
Στην δημοσιότητα δόθηκε ολόκληρη η έκθεση του ΙΓΜΕ και οι πρόσφατες αναλύσεις του νερού.


ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ
ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ε.Κ.Β.Α.Α.)
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
& ΜΕΛΕΤΩΝ (Ι.Γ.Μ.Ε.Μ.)
ΣΠ. ΛΟΥΗ 1, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ, ΑΧΑΡΝΑΙ Τ.Κ. 13677, Τηλ. 213 1337012 Fax 213 1337015
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Πληροφορίες :
Ταχ. Δ/νση : Πλ. Αγίου Βασιλείου 21 Τ.Κ.22100, Τρίπολη
Τηλ. : 2713.602400- 401, Fax : 2713.602443, 2710.232372
e-mail : igmepelop@igme.gr
Τρίπολη 22/01/2014

Προς: Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου

Θέμα: «Θολότητα νερού δικτύου Δήμου Ναυπλίου»

Η Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου υπέβαλε το υπ’ αριθμό 8/08.01.2014 αίτημα στο Ε.Κ.Β.Α.Α. - Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. (πρώην ΙΓΜΕ), αναφορικά με τη διερεύνηση και ενδεχόμενη βελτίωση του φαινομένου θολότητας που παρατηρήθηκε στο νερό του δικτύου ύδρευσης.

Την 08/01/2014 έγινε δειγματοληψία από το δίκτυο ύδρευσης και πραγματοποιήθηκε χημική ανάλυση στα Χημικά Εργαστήρια του Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. για τον προσδιορισμό της προέλευσης του αιωρούμενου υλικού, που δημιουργούσε τη θολότητα.

Από τα αποτελέσματα αυτής της χημικής ανάλυσης που επισυνάπτεται προκύπτει ότι:

- Οι συγκεντρώσεις των στοιχείων που αναλύθηκαν βρίσκονται εντός των ορίων των παραμετρικών τιμών, εκτός από το Fe που έχει τιμή 427μg/l με όριο τα 200 μg/l.

Επίσης αυξημένη τιμή, εντός όμως των ορίων, παρουσιάζει το Al, 137 μg/l με όριο τα 200 μg/l.

- Μικρές συγκεντρώσεις παρουσιάζουν τα ΝΟ3, ΝΟ2, ΝΗ4, P2O5 και TOC (Ολικού Οργανικού Άνθρακα).

Τα τελευταία σε συνδυασμό με τις αναλύσεις που πραγματοποίησε και η ΔΕΥΑ Ναυπλίου στις πηγές και σε σημεία του δικτύου κατά το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, δείχνουν ότι:

Το αιωρούμενο υλικό που δημιουργεί τη θολότητα δεν είναι οργανικής προέλευσης, γεγονός που θα σχετιζόταν με ρύπανση από λύματα. Πρόκειται για ανόργανο λεπτομερές υλικό, το οποίο μεταφέρεται από το νερό κατά τη διάρκεια της πορείας του από την περιοχή τροφοδοσίας, καταβόθρες Αρκαδικού Οροπεδίου, μέχρι την ανάβλυσή του στο μέτωπο των πηγών Λέρνη και Αμυμώνη, μέσω καρστικών αγωγών.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου, δημιούργησαν υψηλής ταχύτητας επιφανειακές και υπόγειες ροές, που αύξησαν τη στερεοπαροχή. Κατά τη διαδρομή αυτή τα λεπτομερέστερα υλικά είναι εκείνα που απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο για να καθιζήσουν και εφόσον δεν προλαβαίνουν, ακολουθούν την ανάβλυση του νερού.

Κρίνεται σκόπιμο να ελεγχθεί αν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες εκσκαφής ή καθαρισμού των καναλιών, στις περιοχές κύριας τροφοδοσίας των πηγών, καταβόθρες, Αλέας, Σκοτεινής και Στυμφαλίας.

Το φαινόμενο έχει συμβεί στο παρελθόν και θα επαναλαμβάνεται κάθε φορά που θα εμφανίζονται παρόμοιες συνθήκες, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπιστεί προληπτικά. Η συστηματική παρακολούθηση των απορροών εισόδου στις περιοχές τροφοδοσίας θα μπορούσε να δώσει ακριβή στοιχεία για το φαινόμενο. Όσον αφορά την αντιμετώπισή του, προτείνεται η δημιουργία διυλιστηρίου, που με διεργασίες θρόμβωσης - κροκίδωσης και φιλτραρίσματος θα επιτυγχάνεται ο καθαρισμός του νερού. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να καλύπτει από κοινού τους Δήμους Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών.

Τέλος, οι αυξημένες συγκεντρώσεις του Fe και Al, ενδέχεται να οφείλονται σε επιβάρυνση από το δίκτυο και διαλυτοποίηση ορυκτών του αργιλίου, αντίστοιχα. Για τη διερεύνηση απαιτείται συστηματική δειγματοληψία.

Συν.: έκθεση δοκιμών εργαστηρίων ΙΓΜΕΜ

Ο Εκτελών Χρέη Προϊσταμένου
της Π. Μ. Π.
Β. ΖΟΡΑΠΑΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ