ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μειωμένη η φετινή παραγωγή βερίκοκων στην Αργολίδα λόγω του χαλαζιού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:34:00 μ.μ. |



















 Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή βερίκοκων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι παραγωγοί. Φέτος η καλλιέργεια είχε προβλήματα με την ανθοφορία αλλά και το χαλάζι που έπληξε πολλές περιοχές σε Αργολίδα και Κορινθία.

Ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες, που δίνουν τιμές παραγωγού στα 1,50 – 1,80 ευρώ το κιλό. Το βαρόμετρο όμως είναι τα βερίκοκα της ποικιλίας Μπεμπέκου που η συγκομιδή τους θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου. Πάντως οι αγρότες που επλήγησαν από το χαλάζι απαιτούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ με «δίκαιο» τρόπο. «Περιμένουμε να γίνουν σωστές εκτιμήσεις των ζημιών από το χαλάζι. Πληρώνουμε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο και ζητάμε τώρα δίκαιες αποζημιώσεις», τονίζουν οι παραγωγοί.

Όπως επισημαίνουν, τα βερίκοκα που χτύπησε το χαλάζι θα πάνε για χυμοποίηση. Υπενθυμίζουν ότι πέρσι η μεταποίηση έδινε στον παραγωγό 13 λεπτά το κιλό για τα βερίκοκα που πήγαν προς χυμοποίηση.

Ο κ. Άρης Λειβαδίτης πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου Άργους ανέφερε ότι «οι τιμές παραγωγού στις πρώιμες ποικιλίες κυμαίνονται στα 1,50 – 1,80 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές θεωρούνται καλές αν λάβουμε υπ’ όψιν τη μεγάλη μείωση της παραγωγής (περίπου –30%) λόγω της πρόσφατης χαλαζόπτωσης. Βέβαια υπάρχει μείωση της παραγωγής και λόγω προβλημάτων στην καρπόδεση. Αυτή την περίοδο συγκομίζονται οι ποικιλίες Νίνφα και Aurora. Κάποιες ποσότητες από την ποικιλία Νίνφα εξήχθησαν, ενώ τα Aurora πήγαν για εσωτερική κατανάλωση. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Τύρβη και Τιρύνθου. Με τη μείωση της φετινής παραγωγής εκτιμώ ότι οι τιμές παραγωγού στα επιτραπέζια θα πρέπει να κυμανθούν στα 1,5 ευρώ το κιλό».

Η κ. Μαργαρίτα Μαυρόγενη, παραγωγός βερίκοκων από το Άργος, επισημαίνει ότι «φέτος υπήρξε πρόβλημα με την καρπόδεση και το χαλάζι. Στην Αργολίδα έχει ξεκινήσεις η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες αν και η χρονιά θεωρώ ότι είναι οψιμότερη λόγω των καιρικών συνθηκών. Πέρσι το βιομηχανικό ξεκίνησε από τα 26 λεπτά το κιλό και το επιτραπέζιο (Μπεμπέκου) στα 40 – 50 λεπτά το κιλό. Τα βερίκοκα που πήγαν για χυμοποίηση είχαν τιμή στα 14 λεπτά το κιλό. Η καλλιέργεια αυτή έχει υψηλό κόστος και ο παραγωγός για να έχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα θα πρέπει να πουλάει σε μια τιμή παραγωγού στα 35 – 40 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Βαγγέλης Κυριάκου, Γεωπόνος στην ΕΑΣ Αργολίδας, αναφέρει  ότι «υπάρχει μια μεγάλη περιοχή στην παραλία της Αργολίδας που χτυπήθηκε από το χαλάζι και υπάρχουν σημαντικές ζημιές. Στις άλλες περιοχές που δεν επλήγησαν από το χαλάζι, υπάρχουν προβλήματα στην καρπόδεση. Οπότε αναμένεται να υπάρχει μείωση στη φετινή παραγωγή. Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες (Aurora, Orange Red, κ.α.). Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Τιρύνθου και στη συνέχεια στα μέσα Ιουνίου της ποικιλίας Μπεμπέκου. Πέρσι ήταν μια φυσιολογική χρονιά στις τιμές παραγωγού. Φέτος που υπάρχει μείωση της παραγωγής αναμένεται να είναι υψηλότερες οι τιμές παραγωγού».

totheshelf 

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και καρπούζι) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ! 

Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ