ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Γιάννης Μανιάτης: «Καμία ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συναίνεση με το Δήμο Ναυπλίου και το ΥΠΕΚΑ»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:22:00 μ.μ. |
 Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, μεταξύ του Δημάρχου Ναυπλίου, Δημήτρη Κωστούρου, του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Αλεξιάδη και του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, αρμόδιου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, Ανδρέα Ταπραντζή, με θέμα την αξιοποίηση των ακινήτων που βρίσκονται στο Δήμο Ναυπλίου και έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τα ακίνητα του Δήμου Ναυπλίου, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον Υπουργό ΠΕΚΑ και το Δήμαρχο Ναυπλίου.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουν παρθεί, ούτε θα υπάρξουν αποφάσεις, οποιουδήποτε είδους, χωρίς προηγούμενη εκτεταμένη διαβούλευση με το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου και τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Η αξιοποίηση των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ, αφενός δεν γίνεται μόνο αποκλειστικά μέσω πώλησης, αλλά και μίσθωσης και αφετέρου λαμβάνεται πάντα ειδική αυστηρά προδιαγραφόμενη μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων ιστορικά ή περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων, λόγω της οικολογικής τους αξίας, δημοσίων ακινήτων.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, μεταξύ ΥΠΕΚΑ, Δήμου Ναυπλίου και ΤΑΙΠΕΔ, συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα αξιοποίησης του ακινήτου στον Άγιο Αναστάσιο, για την κάλυψη εκπαιδευτικών, διοικητικών και άλλων αναγκών του Δήμου Ναυπλίου. Σε επόμενες συναντήσεις θα συζητηθούν οι επιμέρους χρήσεις και η αξιοποίηση για όφελος και της τοπικής κοινωνίας και των υπολοίπων ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζω ότι στο άρθρο 11 του Νόμου 3986/2011, που διέπει τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, καθορίζονται είτε πλήρεις απαγορεύσεις οποιασδήποτε παρέμβασης, είτε αυστηροί κανόνες χωροθέτησης για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες προστατευόμενων περιβαλλοντικά περιοχών, με ρητή παραπομπή και στις διατάξεις της ισχύουσας γενικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος (ν. 1650/1986). Αυτό προφανώς ισχύει για τον υγροβιότοπο της παραλιακής Ναυπλίου – Ν. Κίου (ρέμα Ραμαντάνι). Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και για περιοχές αρχαιολογικού ή ευρύτερα ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως ο χώρος μέσα στο Κάστρο της Ακροναυπλίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές.

Για την προώθηση οποιασδήποτε δράσης απαιτείται η εκπόνηση Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), οι οποίες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση. Στη διαβούλευση αυτή, προφανώς, συμμετέχει ο Δήμος Ναυπλίου και οι απόψεις του είναι καθοριστικές στις σχετικές μελέτες. Οι μελέτες αυτές στη συνέχεια προωθούνται για έλεγχο και έγκριση στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο γνωμοδοτεί για την έκδοση σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων (ΕΣΧΑΔΑ).

Σύντομα και βέβαια πολύ πριν γίνει οποιαδήποτε σχετική με το θέμα ενέργεια, θα υπάρξει επόμενη συνάντηση, η οποία θα προγραμματισθεί από κοινού.»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ