ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

"Πήραν τ' Ανάπλι, πήραν το..."

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:55:00 μ.μ. |




















Του Πέτρου Κατσάκου

 «Πήραν τ' Ανάπλι, πήραν το, πήραν το Γαλαξείδι, το κάστρο της Μονεμβασιάς, τον ανθισμένο δρόμο» λέει ένας στίχος του Μάνου Ελευθερίου που έχει γίνει μεγάλο σουξέ τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους του ΤΑΙΠΕΔ.

Και αν για το Γαλαξείδι και τη Μονεμβασιά έχουμε ακόμα καιρό, το Ανάπλι βρίσκεται ήδη στα σαγόνια των αργυραμοιβών της κυβέρνησης, καθώς στη λίστα των προς εκποίηση ακινήτων έχουν συμπεριληφθεί μια σειρά «φιλέτων» που αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό, περιβαλλοντικό και οικιστικό κεφάλαιο για τους κατοίκους της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Και όλα αυτά επειδή λένε ότι η εκποίηση των ακινήτων θα εξοικονομήσει χρήματα που «χρειάζονται» για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας. Κι εμείς που μεγαλώσαμε και ζήσαμε σε αυτή την ιστορική γωνιά του τόπου μας ρωτάμε αν υπάρχει «ικανοποιητικό» αντίτιμο, προκειμένου να εκχωρηθούν αρχαιολογικοί χώροι, περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, ζωτικοί χώροι για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Τι απαντά σε όλα αυτά ένας πρωθυπουργός που αρέσκεται να δηλώνει «μισός» Ναυπλιώτης;

Πίσω από τις ψευδεπίγραφες υποσχέσεις περί δήθεν ανάπτυξης και τουριστικής αναβάθμισης της περιοχής η πραγματικότητα είναι πως οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι «επενδυτές» που θα αποκτήσουν την ανεκτίμητης αξίας περιουσία με εξευτελιστικό μάλιστα αντίτιμο εις βάρος της τοπικής κοινωνίας. Και οι κάτοικοι; Τι λένε οι κάτοικοι του Ναυπλίου; Θα επιτρέψουν αυτό το έγκλημα που πάει να γίνει σε βάρος της χώρας, του λαού και της κοινωνίας και των γενιών που έρχονται; Θα επιτρέψουν να μετατραπεί η ιστορική Ακροναυπλία σε προαύλιο και παράρτημα ιδιωτικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων; Θα επιτρέψουν να μπουν συρματοπλέγματα και να τσιμεντοποιηθούν οι παραλίες της Καραθώνας και του Κονδυλίου;

Η πραγματικότητα είναι πως, από τις εκχωρήσεις, απειροελάχιστο ποσοστό του χρέους θα εξυπηρετηθεί και το Δημόσιο, όχι μόνο θα βγει ζημιωμένο, αλλά θα χάσει οριστικά σημαντικούς χώρους που συνδέονται άρρηκτα με την ιστορική κληρονομιά, την ποιότητα ζωής, την ικανοποίηση μια σειράς κοινωνικών αναγκών, αλλά και την ίδια την ανάπτυξη.

Γι' αυτό οι Ναυπλιώτες λένε όχι στο ξεπούλημα της γης τους από έναν δήθεν Ναυπλιώτη και εδώ και μέρες έχουν βγει στους δρόμους για να σταματήσουν το έγκλημα του Σαμαρά και του ΤΑΙΠΕΔ.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ