ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Τηλεοπτική Προβολή του ντοκιμαντέρ του Γ.Ζέρβα: "Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ" (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:36:00 μ.μ. |

















ΒΟΥΛΗ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 20.00 μμ

 Αγάπη για το πορτοκάλι, αλλά και πόνος για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα. Οι περιπέτειές του στην Αργολίδα, ο βαθύς δεσμός των κατοίκων της με αυτό, ο ξεχωριστός χαρακτήρας του, ο τρόπος που εμπλουτίζει την ζωή των ανθρώπων και οι απειλές από την παγκοσμιοποίηση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις ασθένειες. Μια ταινία που εξυμνεί το πορτοκάλι , ένα προϊόν αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας της αργολικής γης, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του.
Όταν μένεις βαρύθυμος σκέψου ένα πορτοκάλι
το βέβαιο καθαρό του σχήμα, τον πυκνό φλοιό,
μα πιο πολύ το ζωντανό του χρώμα, απερίσπαστο.

Ίσως μπορέσεις τότε να συλλογιστείς, ίσως και να πιστέψεις
πως ο καρπός αυτός αληθινά είναι του ήλιου προσφορά.

Κι όταν τ' ανοίξεις τη γεωμετρική του τάξη θα αντιληφθείς, χυμώδη, κρυσταλλώδη…
«Το πορτοκάλι ή χρυσόμηλον», ΖΩΗ ΚΑΡΕΛΛΗ

“…Κάθε φορά που κατεβαίνω από την Αθήνα κάτω, το χτήμα είναι η πρώτη μου στάση. Ανοίγει η καρδιά μου, γίνομαι πιο ελαφρύς, πιο νέος. Από μικρός είχα έρωτα με τις πορτοκαλιές.
Όμως σήμερα οι πορτοκαλιές αποτελούν για τους περισσότερους πρόβλημα. Η πληθώρα, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η λειψυδρία, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος καλλιέργειας, οι πιεσμένες τιμές του πορτοκαλιού έχουν οδηγήσει στην απαξίωση αυτό το εξαίρετο φρούτο. Οι ηλικιωμένοι αγρότες κουρασμένοι, θλιμμένοι, οργισμένοι αλλά ανήμποροι να αντιδράσουν στρέφονται κατά πάντων: του κράτους, των εμπόρων, του ίδιου του προϊόντος. Οι λιγοστοί νέοι αγρότες αποκλειστικά χάνονται χωρίς επινοητικότητα και προγραμματισμό σε αμφίβολες και άτολμες κατευθύνσεις. Δεν συνεργάζονται με το διπλανό τους, ούτε ανοίγονται σε επιχειρηματικές κατευθύνσεις, όπως επιβάλλουν οι καιροί. Περιμένουν το θαύμα.

Η ταινία εγκωμιάζει ένα μοναδικό φρούτο, ένα σημαντικό ελληνικό προϊόν που συνέβαλε στην πρόοδο του νομού μας και αποτέλεσε και θα αποτελεί σε πείσμα των καιρών αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας του. Ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του…”


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ