ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ξεκίνησε η δραστηριότητα του φυλλορύκτη στους οπωρώνες µε εσπεριδοειδή στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:28:00 π.μ. |
 Από τις πρώιµες περιοχές ξεκίνησε η δραστηριότητα του φυλλορύκτη (φυλλοκνίστης) στους οπωρώνες µε εσπεριδοειδή στην Πελοπόννησο, ενώ το πρώτο και καθοριστικό για την παραγωγή κύµα βλάστησης έχει «ψηθεί». Σύµφωνα µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ναυπλίου, εφόσον διαπιστώνονται στοές, που αποδεικνύουν την έναρξη της δράσης του εντόµου, οι καλλιεργητές καλούνται να ξεκινήσουν επεµβάσεις επαναλαµβανόµενες, ανάλογα µε την υπολειµµατική διάρκεια του φυτοπροστατευτικού σκευάσµατος, που χρησιµοποιούν. Σε κάθε περίπτωση, υπογραµµίζεται ότι οι ψεκασµοί φυλλώµατος σε πορτοκαλιές, λεµονιές και µανταρινιές πρέπει να γίνουν µόνο σε δέντρα που δεν έχουν εισέλθει σε καρποφορία.
Στα δέντρα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, οι ειδικοί προτείνουν µια σειρά από καλλιεργητικά µέτρα, τα οποία αφορούν την αποφυγή θερινών αζωτούχων λιπάνσεων, την αφαίρεση και καταστροφή των λαίµαργων βλαστών και των περιορισµό των αρδεύσεων στις απολύτως αναγκαίες. Υπογραµµίζεται ότι χηµικές επεµβάσεις στους οπωρώνες δεν χρειάζονται.

Το έντοµο προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση, τα φύλα, αλλά και τους νεαρούς βλαστούς και τους πράσινους καρπούς, ενώ τα φύλλα καρουλιάζουν, καλύπτονται από στοές και ξεραίνονται, µε άµεση συνέπεια τη µείωση της θρέψης και τελικά της παραγωγής. Σηµειώνεται ότι η ζηµιά µπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δενδρύλλια και στα τρυφερά εµβόλια, αφού καταστρέφεται η βλάστηση, ενώ είναι εντονότερη το καλοκαίρι.

Η αντιµετώπιση του εντόµου είναι δύσκολη και κρίνεται απαραίτητος ένας συνδυασµός από µέτρα, όπως
1. αποφυγή µεταφοράς του µολύσµατος από περιοχή σε περιοχή µε φυτικό υλικό
2. κοπή των λαίµαργων
3. περιορισµό των αρδεύσεων το καλοκαίρι, ώστε να περιορίζεται η βλάστηση την περίοδο που το έντοµο µπορεί να αναπτύξει υψηλούς πληθυσµούς.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ