ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα από ενοίκια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:10:00 μ.μ. |
 Δεν θα αυξηθούν τελικά οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα από ενοίκια, ενώ δεν πρόκειται να φορολογηθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια, καθώς οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που έχει κατατεθεί στη Βουλή θα αποσυρθούν, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης το βράδυ της Τρίτης.
Η απόσυρση της διάταξης για τους φορολογικούς συντελεστές (παράγραφος 5 του άρθρου 2) αναμένεται να γίνει την Τετάρτη. Ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε να παγώσει η συζήτηση στις Επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο, ως προς τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 2 αφού προηγουμένως, κατά την ομιλία του, είχε προαναγγείλει αλλαγές, όπου απαιτηθούν, οι οποίες θα προκύψουν αφενός από την κοινοβουλευτική συζήτηση, αφετέρου από την συζήτηση που διεξάγεται με τα τεχνικά κλιμάκια στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ.Αλεξιάδης σημείωσε πως η ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα και είπε πως δεν γνωρίζει πως μπήκε η σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.

Ωστόσο η απόσυρση της ρύθμισης δημιουργεί “τρύπα” 200 εκατ. ευρώ καθώς τα έσοδα αυτά έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και παραμένει άγνωστο εάν αυτό έχει συμφωνηθεί και συζητηθεί με τους θεσμούς.

Παράλληλα, μετά και την απόσυρση της παραγράφου 6 του άρθρου 2, δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση οι Σύλλογοι Γονέων και οι διαχειριστές πολυκατοικιών.

Σημαντική είναι η αλλαγή και σχετικά με την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, αν και μένει ανοιχτός ο τρόπος φορολόγησής τους. Σύμφωνα με τον κ.Αλεξιάδη, εφόσον προκύψει λύση στην συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, η σχετική διάταξη θα ενσωματωθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει άλλη ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

Ο αρμόδιος υπουργός, δήλωσε ότι ήταν απολύτως αναγκαία η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Μάλιστα είπε πως αυξήθηκαν από τα 31 δισ. σε 81 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου.

Κίνδυνος παραγραφής για 11.500 υποθέσεις μεγαλοοφειλετών
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καθόρισε ως μία από τις πιο ουσιαστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου την ορθολογικοποίηση των προστίμων προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, δεδομένου ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι τόσο βεβαρημένος με πάρα πολλές υποθέσεις ώστε υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν 11.500 υποθέσεις μέχρι τέλος του έτους.

Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στις διατάξεις που αφορούν στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την φοροδιαφυγή, την εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με στόχο να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ