ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Κοδέλας: Ο “ξαφνικός θάνατος” της παραγωγικής Ελλάδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:04:00 μ.μ. |
  Άρθρο-παρέμβαση του Δημήτρη Κοδέλα, γεωπόνου και πρώην βουλευτή Αργολίδας, στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς (τ. 294 , 09/01/2015) σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των αγροτών.

Ξαφνικός θάνατος ονομαζόταν στο ποδόσφαιρο το πρώτο γκολ που θα έμπαινε στην παράταση ενός αγώνα και με το οποίο τελείωνε το ματς και νικήτρια ομάδα ανακηρυσσόταν εκείνη που σκόραρε. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό των αγροτών θυμίζουν τον “ξαφνικό θάνατο”, δηλαδή το τελειωτικό, μοιραίο και οριστικό τέλος του αγροτικού κόσμου και της παραγωγικής Ελλάδας.

Για την παραπάνω διαπίστωση φαίνεται να αδιαφορεί ή να την αγνοεί η κυβέρνηση και ο υπ. Εργασίας κ. Κατρούγκαλος ο οποίος με εξοργιστικό τρόπο αναφερόταν, πριν λίγες μέρες, στην Κρατική Τηλεόραση στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τις φράσεις: “δικαιοσύνη”, “ισονομία”, “προστασία χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων”, “πρώτη φορά που εμείς στείλαμε κείμενο”. Δείτε παρακάτω για τι ψέμα μιλάμε και για τι έγκλημα/επίθεση ενάντια στον αγροτικό κόσμο και στην παραγωγή της χώρας!

Καταρχήν, οι βασικές αλλαγές όσον αφορά στο πεδίο της ασφάλισης των αγροτών συνοψίζονται στο ότι α) το κράτος αποσύρεται από οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη παρείχε, β) ο ΟΓΑ ενοποιείται με τα άλλα Ταμεία, γ) οι ασφαλιστικές εισφορές σταματούν να καταβάλλονται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία και μετατρέπονται σε φόρο επι του εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και για την περίθαλψη.

Οι αλλαγές στις εισφορές περιγράφονται συνοπτικά στον παρακάτω Πίνακα 1.

Ας δούμε όμως για ποιά “δικαιοσύνη”, “ισονομία” και “προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων” μιλά ο υπουργός.

Για το μισό 2015 και για το 2016 η πρόταση Τσίπρα-Κατρούγκαλου οδηγεί σε αυξήσεις των εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 43%, τη στιγμή που ήδη οι μισοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές! Έτσι, η ετήσια εισφορά για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αυξάνεται από 753 σε 903 ευρώ και για την ανώτερη (7η) από 1635 σε 2100 ευρώ!

Μαζική φτωχοποίηση των αγροτών

Εκεί που τα πράγματα αποκτούν μια διαστροφική τροπή είναι στο τι θα γίνει με τις εισφορές από το 2017 και μετά, οπότε η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται ως ποσοστό επι του αγροτικού εισοδήματος και η οποία θα φτάσει να αντιστοιχεί στο 27% του φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους (20% για την κύρια σύνταξη και 6,95% για την περίθαλψη). Μάλιστα, για να μην ξεγελαστούν οι πιο φτωχοί αγρότες, ορίζεται ως κατώτατη εισφορά περίπου τα 1500 ευρώ!

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί η αύξηση της φορολογίας, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί στο τρίτο μνημόνιο (από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ, αύξηση προκαταβολής φόρου από 55% σε 100%) τότε μιλάμε για μια πρωτοφανή, ληστρική φορολογία που θα υπερβαίνει το 50% του εισοδήματος των αγροτών!

Τα παραπάνω στοιχεία κουρελιάζουν όσα ισχυρίζεται ή αποκρύβει η κυβερνητική προπαγάνδα. Η επιβαλλόμενη αφαίμαξη αποτελεί ένα σχέδιο μαζικής φτωχοποίησης του αγροτικού κόσμου και εξαθλίωσης μεγάλου μέρους του.

Η περίφημη “ισονομία” και “δικαιοσύνη” σημαίνουν κατά την κυβέρνηση, ότι ο πολύ φτωχός αγρότης με εισόδημα έως 5000 ευρώ στέλνεται στο πυρ το εξώτερο, αφού το κράτος μπορεί να του πάρει από φόρο και εισφορές μέχρι και το 90% του εισοδήματός του. Για τους “προνομιούχους” με εισοδήματα μεγαλύτερα των 6000 ευρώ η “πρόταση” της κυβέρνησης είναι στην καλύτερη περίπτωση μισά-μισά, δηλαδή μισά ως φόρος και ασφαλιστικές εισφορές και μισά για να ζήσει ο αγρότης την οικογένειά του και για να καλλιεργήσει...

Για χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, η αξιοπρεπής επιβίωση μετατρέπεται σε άπιαστο όνειρο. Πολλοί από αυτούς θα εκδιωχθούν από την παραγωγή, αφού το εναπομείναν εισόδημα δεν αρκεί σε κάποιον ούτε για να συντηρήσει τη δραστηριότητά του, ούτε για να επενδύσει και να βελτιώσει την παραγωγή του, ούτε για να ανταγωνιστεί τις μεγάλες μονάδες, τα εισαγόμενα προϊόντα και να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό. Δεν πρόκειται για τον αργό θάνατο που ζει ο αγροτικός χώρος εδώ και χρόνια, αλλά για συνθήκες “ξαφνικού θανάτου” και βίαιου εξοστρακισμού των αγροτών από τη γη τους.

Ξεσηκωμός

Για τους ανθρώπους της παραγωγής δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ξεσηκωθούν για να αποκρούσουν την μοιραία, χαριστική βολή που δίνεται στη δυνατότητά τους να κάνουν αυτό που ξέρουν, να παράγουν για να φέρουν μεροκάματο στο σπίτι και να εξασφαλιστούν τα διατροφικά αγαθά που έχει ανάγκη αυτός ο ταλαιπωρημένος και πολυπροδομένος λαός. Αναζητούνται μορφές ακηδεμόνευτης και γνήσιας έκφρασης του αγροτικού κόσμου, χωρίς μεσάζοντες της συνδιαλλαγής και της ανυποληψίας, που θα ταρακουνήσουν το σαθρό πολιτικό σύστημα των νεοφώτιστων μνημονιακών και των παλαιών αρχιτεκτόνων της κατάντιας μας.

Εξάλλου, όταν ο αγώνας είναι στημένος και στις καθυστερήσεις ο διαιτητής δίνει άδικο πέναλτι και αποβάλει αυθαίρετα τον τερματοφύλακα, τότε μπαίνεις στο γήπεδο, ακυρώνεις τον αγώνα και ζητάς να ξαναγίνει επι ίσοις όροις. Υπάρχει ο ξαφνικός θάνατος, υπάρχουν και τα απρόοπτα...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ