ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Στον Μπομπ Ντίλαν το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2016

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 π.μ. |
Στον Μπομπ Ντίλαν το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2016
Το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2016 απονεμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία στον Μπομπ Ντίλαν.
Η Ακαδημία ανέφερε πως ο μουσικός και συγγραφέας έχει «δημιουργήσει νέες μορφές ποιητικής έκφρασης μέσα στη σπουδαία αμερικανική μουσική παράδοση».

Ο ανταγωνισμός για το φετινό βραβείο ήταν μεγάλος, καθώς πολλά μεγάλα ονόματα ήταν ανάμεσα στα «φαβορί» για το πολυπόθητο βραβείο.Ήδη τα «στοιχήματα» για τον νικητή του πολυπόθητου βραβείου έχουν «πάρει φωτιά», με τον λογοτεχνικό κόσμο να περιμένει με ανυπομονησία την ανακοίνωση του μεγάλου νικητή.

Η αγωνία φέτος έχει παραταθεί παραπάνω από άλλες χρονιές, καθώς η ανακοίνωση του βραβείου καθυστέρησε μία εβδομάδα. Παραδοσιακά, το Νομπέλ Λογοτεχνίας ανακοινώνεται την ίδια εβδομάδα με τα Νομπέλ των θετικών επιστημών, φέτος όμως το βραβείο προγραμματίστηκε μία εβδομάδα αργότερα, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές υποδεικνύει διαφωνία μεταξύ των κριτών για την επιλογή του νικητή.

Για το 2016, τα «φαβορί» παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ίδια με το 2015.

Ο αγαπημένος της Ευρώπης, Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι, γνωστός για τα σουρεαλιστικά έργα του, παραμένει στην κορυφή των στοιχημάτων. Το όνομα του Μουρακάμι ακούγεται συχνά παραμονές του βραβείου, ενώ η δημοτικότητα του συγγραφέα αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Όμως οι ειδικοί έλεγαν ότι παρότι εμφανίζεται πρώτος στα στοιχήματα, ο Μουρακάμι δεν θα λάβει, ακόμα, την πολυπόθητη διάκριση.

Ακολουθούν ο Σύρος ποιητής 'Αδωνι, ο Κενυάτης μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ngugi Wa Thiong'o, ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος Jon Fosse, ο Νοτιοκορεάτης ποιητής Ko Un και φυσικά το διαχρονικό «φαβορί» Φίλιπ Ροθ. Κριτικοί λογοτεχνίας βέβαια σχολιάζουν πως ο Ροθ δεν είχε πιθανότητες, καθώς εδώ και κάποια χρόνια έχει δηλώσει πως θα σταματήσει εντελώς τη συγγραφή.

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στις λίστες το όνομα της Ιταλίδας Έλενα Φεράντε. Μάλιστα η Φεράντε «ανέβηκε» στα στοιχήματα μετά από δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού που αποκάλυψε την ταυτότητά της, η οποία παρέμενε επί χρόνια άγνωστη, καθώς η δημοφιλής συγγραφέας χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο.

Κάποιοι πίστευαν ότι φέτος είχε έρθει η ώρα το Νομπέλ να ταξιδέψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεδομένου ότι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την απονομή του βραβείου σε αμερικάνο συγγραφέα. Τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα των ΗΠΑ ήταν οι συγγραφείς Μέριλιν Ρόμπινσον, Ντον Ντελλίλο , Μπομπ Ντύλαν και Τόμας Πύντσον, η διηγηματογράφος Λύντια Ντέιβις και ο ποιητής Τζον 'Ασμπερι.

Φυσικά μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς για τους «φιναλίστ», αφού η λίστα των φιναλίστ είναι μυστική, και δημοσιοποιείται 50 χρόνια μετά την τελετή απονομής. Ακόμα και τα ακριβή κριτήρια επιλογής παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ