ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Καρυά Αργολίδας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:22:00 μ.μ. |


Η Καρυά, το τηλεοπτικό Κολοκοτρωνίτσι, Δήμου Λύρκειας, είναι το πιο γραφικό και όμορφο χωριό της Αργολίδος και από τα πιο όμορφα της Ελλάδας. To μοναδικό παραδοσιακό χωριό στον ορεινό όγκο της Αργολίδος έχει διατηρήσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σπάνια συναντά κανείς πλέον στα χωριά της πατρίδας μας. Χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων στο όρος Αρτεμίσιο, βουνό που κατοικούσε η θεά Άρτεμις, στα σύνορα των νομών Αργολίδος , Αρκαδίας και Κορινθίας, με τα καλντερίμια του, αγκαλιά με την φύση, δίνει την δική του μάχη απέναντι στον χρόνο και την παγκοσμιοποίηση. Χτισμένο αμφιθεατρικά, το ιστορικό παραδοσιακό χωριό έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική.
Τα σπίτια « Κολοκοτρωναίϊκα» χτισμένα με αγκωνάρια , ψηλά με το κατώγι και το χαγιάτι, είναι όμορφα και καλοδιατηρημένα.


Ιστορικό χωριό, έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στους αγώνες του 1821, τόπος καταγωγής του Καπετάν Δαγρέ, πρωτοπαλίκαρο του Θ. Κολοκοτρώνη.

Στο χωριό θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια κρέατα και οικολογικά προϊόντα όπου η έκφραση « Σπιτική Ελληνική κουζίνα» αποκτά την πραγματική της διάσταση και αξία. Ζεστό ψωμί στον παραδοσιακό φούρνο του χωριού μας. Ντόπια φαγητά όπως οι γκόγκες, τα τυροπιτάρια και οι τραχανόπιτες σας προσφέρονται μέσα σε μια ατμόσφαιρα φιλική και ανθρώπινη.

Επίσης μπορείτε να περάσετε αξέχαστες στιγμές με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος της Καρυάς την περίοδο του Αυγούστου, τις Απόκριες, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Η Φύση

 Μοναδικά ελκυστική για κάθε εποχή, επιφυλάσσει υπέροχες εναλλαγές στους επισκέπτες. Αγριοροδιές, καρυδιές, πουρνάρια, σφενδάμια, πλατάνια, έλατα κυριαρχούν στο τοπίο και αγκαλιάζουν τα σπίτια του χωριού. Το κλίμα ξηρό σε ξεκουράζει και σε αναζωογονεί. Η ομορφιά , η πολυχρωμία, η ποικιλία και η εναλλαγή είναι παρούσα σε κάθε εποχή.

Το φθινώπορο , η έκρηξη των χρωμάτων, τα οργωμένα χωράφια, η αυστηρή ομορφιά των γυμνών δένδρων αλλά και το πυκνό χιόνι το χειμώνα, τα ανθισμένα δένδρα, το καταπράσινο χαλί και η ευωδιά που γεμίζει την ατμόσφαιρα την άνοιξη ,το πράσινο, η δροσιά , τα γάργαρα νερά το καλοκαίρι, είναι όλα όσα κάνουν την Καρυά μοναδικό προορισμό την διάρκεια όλου του χρόνου.
Με ορμητήριο τον παραδοσιακό ξενώνα Αγριοροδιές θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον χειμώνα τις μοναδικές ομορφιές της ορεινής Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας και το καλοκαίρι να κολυμπήσετε στις υπέροχες παραλίες του Αργολικού κόλπου. Ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες, μιας και δίνει την δυνατότητα να κάνουν πεζοπορία, να ανέβουν στο Αρτεμίσιο, 1972μ. υψόμετρο, να διασχίσουν το καταπληκτικό πλατανόδασος και το μονοπάτι του «Πρίνου», να κάνουν Μountain Bike και τοξοβολία.
Επίσης ένας μοναδικός προορισμός για 4Χ4 που προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις, διαφορετικές εμπειρίες και μοναδικές απολαύσεις όλες τις εποχές του χρόνου.
Η κομβική θέση του ξενώνα επιτρέπει στον επισκέπτη να ζήσει από κοντά όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες που γίνονται στις Μυκήνες, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους, στην Αρχαία Τίρυνθα και το Παλαμίδι , στην Αρχαία Κόρινθο και την Τρίπολη.
Για το βράδυ αν δεν επιλέξει κανείς την ησυχία του χωριού έχει την δυνατότητα να διασκεδάσει στη νυχτερινή ζωή που προσφέρουν το Άργος και το Ναύπλιο.

Τα Αξιοθέατα

  • Οι εκκλησίες του χωριού και τα ξωκλήσια με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ( Μοναστήρι της Παναγιάς, ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άι Γιάννης ο Θεολόγος, ο Άγιος Δημήτριος, η Αγία Παρασκευή ).
  • Το Πλατανόδασος, ένα μνημείο της φύσης που σπάνια συναντά κανείς στον τόπο μας.
  • Οι 7 νερόμυλοι, εικόνα μιας άλλης εποχής.
  • Οι πρωτόγνωρες διαδρομές στο καταπράσινο ελατόδασος του Αρτεμισίου με τις γάργαρες πηγές.
  • Το Βενετσιάνικο Κάστρο της Παναγιάς και το προϊστορικό κάστρο στο ξεροβούνι.
  • Η αρχαία Οινόη με τα σωσμένα υδραγωγεία της.
  • Το πουρνάρι του Παυσανία.
  • Το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε34 που ξεκινάει από την Αρχαία Ολυμπία περνάει από το χωριό μας και καταλήγει στην Αρχαία Επίδαυρο.
  • Αινιγματικά σπήλαια για εξερεύνηση.
  • Τις γραφικές εκκλησίες της Ανάληψης και της Υπαπαντής στην περιοχή της Χούνης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ