ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Άγριο παιχνίδι με την τιμή του σταφυλιού.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:14:00 π.μ. |

Του Κώστα Αντωνίου

 Θέρος – Τρύγος – Πόλεμος έλεγαν οι παλαιότεροι και δυστυχώς οι αγρότες μόνο τον διαρκή πόλεμο για μια θέση στον ήλιο βιώνουν δραματική μείωση των εισοδημάτων τους και κινδυνεύουν να μην πάρουν καθόλου χρήματα καθώς οι αεριτζήδες καραδοκούν . Πώς να καλύψουν τα έξοδα οι παραγωγοί τα χρέη στους γεωπόνους στις τράπεζες . Με πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ που μετά βίας φτάνουν για να ζήσεις αναφωνούν έχουμε και την ανασφάλεια εάν και πότε θα πάρουμε τα χρηματά μας καθώς έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι οι έμποροι χρωστούν σε πολλούς παραγωγούς ακόμα χρήματα και παραγωγοί μίλησαν για 15και 20 τόνους σταφύλια που έδωσαν κάποιοι γνωστοί και φίλοι και ακόμα ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους.
 Είμαστε απροστάτευτοι απέναντι σε αετονύχηδες που θέλουν να πάρουν τα προιόντα μισοτιμής . Ακούμε πολλά για 50 , 60 , 70 , 80 και 90 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση αλλά το θέμα είναι πως διασφαλίζεται ότι θα πάρουμε τα χρηματά μας. Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη αλλά και πηγαίνει πίσω λόγω και του καιρού και αυτός είναι ένας ακόμα αστάθμητος παράγοντας. Η Πολιτεία δεν θέλει ή δεν μπορεί να παρέμβει για αυτό τα χωριά ερημώνουν.


 Ας δούμε πως περιγράφουν οι αγρότες την δραματική μείωση του εισοδηματός τους και το φετινό καλοκαίρι την αγωνία για το πώς θα καλύψουν τα φετινά έξοδα και το ΣΟΣ προς την πολιτεία να σκύψει πάνω από τα προβλήματα.

 Εφόσον δεν υπάρχει αγροτική πολιτική είμαστε απροστατευτοί πουλάμε πολύ φθηνά και δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα με 50 λεπτά τιμή και 60-70 κόστος φυσικό είναι να μην καλύπτονται τα έξοδα . Και φυσικά οι υποχρεώσεις τρέχουν και τα κανόνια δεν αποκλείονται και φέτος αφού οφείλονται χρήματα σε κάποιους από προηγούμενα χρόνια .

 Με 50 λεπτά τα σταφύλια η πώληση του σταφυλιού και 60-70 το κόστος παραγωγής πώς να τα βγάλουμε πέρα . Τα κανόνια και οι ακάλυπτες επιταγές είναι λογικό να προβληματίζουν όλους μας . Η εμπειρία μας διδάσκει ότι οι αγρότες είναι απροστάτευτοι και οι πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ δεν φτάνουν ούτε για μια εβδομάδα.

 Το φαινόμενο των εμπόρων που αργούν να πληρώσουν ή δεν πληρώνουν και καθόλου είναι συνηθισμένο από την στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει αγροτική πολιτική . Παράγουμε με άγχος και υψηλό κόστος είμαστε καταχρεωμένοι σε γεωπόνους και δεν ξέρουμε πότε θα πάρουμε τα χρηματά μας και εάν θα τα πάρουμε . Οι τιμές λόγω του γεγονότος ότι άργησε η παραγωγή περιμένουμε να δούμε που θα κατασταλάξουν .

 Η εικόνα και φέτος δεν διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια τα κανόνια δεν μπορούν να αποκλειστούν και η αγωνία μεγαλώνει μας τρώει το άγχος και τα δηλητήρια και τελικά τα χρέη παραμένουν . Τα σταφύλια της οργής.

http://simeranews.blogspot.com/2011/08/blog-post_30.html
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ