Σε στέρεα θεμέλια φαίνεται πως έχει στηριχθεί ο εκσυγχρονισμός της καλλιέργειας μανταρινιού τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.Όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, oι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, υπακούοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς, με τους καλλιεργητές να προκρίνουν τη χρήση ποικιλιών αναγνωρισμένης εμπορικής αξίας που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά.
Αυτός είναι ο λόγος που πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ παραγωγής στους 120.000 τόνους μανταρινιών, αφού ο αριθμός των δέντρων αυξάνεται συνεχώς ξεπερνώντας ακόμα και τα 3,5 εκατομμύρια.
Το ελληνικό μανταρίνι έχει αποκτήσει πολύ καλό όνομα τόσο στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, όσο και στις Τρίτες χώρες.
Μάλιστα, οι εξαγωγές του ελληνικού προϊόντος έφτασαν πέρυσι τους 75.000 τόνους, ποσότητα ρεκόρ, όπως μας ενημερώνει ο ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης. Εν τω μεταξύ οι εξαγωγές επωφελήθηκαν και από τη χαμηλή αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που συμβαίνει και φέτος προς όφελος του ελληνικού μανταρινιού. Άλλωστε, ως γνωστόν, οι «δολαριακές» αγορές, όπως η Ρωσία, απορροφούν κάθε χρόνο σημαντικές ποσότητες εσπεριδοειδών.
Σε λίγες μέρες τα πρώτα χέρια
Η συγκομιδή για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου από τις νοτιότερες περιοχές. Φέτος η παραγωγή στην Αργολίδα και γενικότερα στην Πελοπόννησο αναμένεται να είναι ελαφρά μειωμένη, εξαιτίας του παγετού του Μαρτίου.
Ωστόσο, η μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί από την είσοδο στην παραγωγή των νέων φυτεύσεων που σημειώνονται κατά κόρον στη Θεσπρωτία και την Αιτωλοακαρνανία.
Στις προτάσεις αναδιάρθρωσης από φορείς αλλά και καλλιεργητές, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ποικιλία Νόβα, επειδή παρουσιάζει άριστη μετασυλλεκτική συμπεριφορά σε ψυκτικούς χώρους στους +9οC.
Την τελευταία τριετία η τιμή για τις κλημεντίνες διαμορφώνεται στα 35-50 λεπτά το κιλό, με τις χαμηλότερες τιμές να σημειώνονται στο μέσον της σεζόν όπου υπάρχει και ο κύριος όγκος της παραγωγής, σύμφωνα με τον ταμία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Τριάδας Αργολίδας, Γιάννη Καλογερόπουλο.
Οι πρωιμότερες ποικιλίες όπως η Νόβα, η Σπινόσα κ.ά. ξεκινούν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών που φτάνουν ακόμα και τα 80 λεπτά το κιλό.
Η μανταρινιά μπαίνει σε πλήρη παραγωγικότητα σε ηλικία 7 χρονών, οπότε και αποδίδει κατά μέσο όρο 2,7 τόνους το στρέμμα. Το μέσο κόστος παραγωγής στη μανταρινιά, σύμφωνα με τους δείκτες της Διεύθυνσης Γεωργίας, είναι 20-25 λεπτά το κιλό.
Από τους Μανδαρίνους
Το μανταρίνια πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα πριν από περίπου 3.000 χρόνια, ωστόσο σε Ευρώπη και Αμερική έφτασαν γύρω στο 1830. Λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας. Η σύνδεση αυτών των δύο έγινε λόγω του χρώματος των ρούχων των μανδαρίνων με το φρούτο.
Αυτός είναι ο λόγος που πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ παραγωγής στους 120.000 τόνους μανταρινιών, αφού ο αριθμός των δέντρων αυξάνεται συνεχώς ξεπερνώντας ακόμα και τα 3,5 εκατομμύρια.
Το ελληνικό μανταρίνι έχει αποκτήσει πολύ καλό όνομα τόσο στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, όσο και στις Τρίτες χώρες.
Μάλιστα, οι εξαγωγές του ελληνικού προϊόντος έφτασαν πέρυσι τους 75.000 τόνους, ποσότητα ρεκόρ, όπως μας ενημερώνει ο ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης. Εν τω μεταξύ οι εξαγωγές επωφελήθηκαν και από τη χαμηλή αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που συμβαίνει και φέτος προς όφελος του ελληνικού μανταρινιού. Άλλωστε, ως γνωστόν, οι «δολαριακές» αγορές, όπως η Ρωσία, απορροφούν κάθε χρόνο σημαντικές ποσότητες εσπεριδοειδών.
Σε λίγες μέρες τα πρώτα χέρια
Η συγκομιδή για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου από τις νοτιότερες περιοχές. Φέτος η παραγωγή στην Αργολίδα και γενικότερα στην Πελοπόννησο αναμένεται να είναι ελαφρά μειωμένη, εξαιτίας του παγετού του Μαρτίου.
Ωστόσο, η μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί από την είσοδο στην παραγωγή των νέων φυτεύσεων που σημειώνονται κατά κόρον στη Θεσπρωτία και την Αιτωλοακαρνανία.
Στις προτάσεις αναδιάρθρωσης από φορείς αλλά και καλλιεργητές, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ποικιλία Νόβα, επειδή παρουσιάζει άριστη μετασυλλεκτική συμπεριφορά σε ψυκτικούς χώρους στους +9οC.
Την τελευταία τριετία η τιμή για τις κλημεντίνες διαμορφώνεται στα 35-50 λεπτά το κιλό, με τις χαμηλότερες τιμές να σημειώνονται στο μέσον της σεζόν όπου υπάρχει και ο κύριος όγκος της παραγωγής, σύμφωνα με τον ταμία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Τριάδας Αργολίδας, Γιάννη Καλογερόπουλο.
Οι πρωιμότερες ποικιλίες όπως η Νόβα, η Σπινόσα κ.ά. ξεκινούν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών που φτάνουν ακόμα και τα 80 λεπτά το κιλό.
Η μανταρινιά μπαίνει σε πλήρη παραγωγικότητα σε ηλικία 7 χρονών, οπότε και αποδίδει κατά μέσο όρο 2,7 τόνους το στρέμμα. Το μέσο κόστος παραγωγής στη μανταρινιά, σύμφωνα με τους δείκτες της Διεύθυνσης Γεωργίας, είναι 20-25 λεπτά το κιλό.
Από τους Μανδαρίνους
Το μανταρίνια πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα πριν από περίπου 3.000 χρόνια, ωστόσο σε Ευρώπη και Αμερική έφτασαν γύρω στο 1830. Λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας. Η σύνδεση αυτών των δύο έγινε λόγω του χρώματος των ρούχων των μανδαρίνων με το φρούτο.


















