ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΗΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:10:00 μ.μ. |
 Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του Λ.Α.Ο.Σ., σχετικά με τα δασωμένα οικόπεδα εντός ορίων οικισμών την Πέμπτη 22.12.2011, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης ανάμεσα στα άλλα ανέφερε και τα ακόλουθα:
«Σε εκτέλεση του άρθρου 24 του Συντάγματος θεσπίστηκε ο Ν. 998/1979 για την προστασία των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας.

Στο άρθρο 3 του Νόμου αυτού οριοθετείται το πεδίο εφαρμογής του και ορίζεται ότι δεν υπάγονται, μεταξύ άλλων, στις διατάξεις του:

α) οι περιοχές με εγκεκριμένα έγκυρα σχέδια πόλης,

β) οι οικισμοί προ του 1923.

Στο Ν. 3889/2010 για την κατάρτιση των δασικών χαρτών περιελήφθη διάταξη, σύμφωνα με την οποία, μέχρι την ανάρτηση του αντίστοιχου δασικού χάρτη, η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, που αφορούν εκτάσεις κείμενες εκτός σχεδίου, ή εντός οικισμών που δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα επιτρέπεται μόνο εάν βεβαιώνεται από το οικείο Δασαρχείο ότι ο χαρακτήρας τους δεν είναι δασικός.

Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ερμηνευτικά ότι η βεβαίωση της οικείας Δασικής Υπηρεσίας δεν απαιτείται προκειμένης της οικοδόμησης εκτάσεων κειμένων εντός οικισμών οριοθετημένων σύμφωνα με τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα από προηγούμενο σχετικό έγγραφο του 2009 του ΥΠΕΚΑ περί αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών επί εκτάσεων εντός νομίμως οριοθετημένων οικισμών μέχρι την έγκριση της σχετικής Πολεοδομικής Μελέτης.

Σε εφαρμογή του Ν. 3889/2010 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 199284/707/2010 απόφαση του αρμόδιου για τα δάση Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με την οποία δεν υποβάλλονται αντιρρήσεις όσον αφορά περιοχές εντός οικισμών με νόμιμα όρια, ανεξάρτητα από το εάν εμφανίζονται ως δασικές είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, εκτός αν πρόκειται για πάρκα ή άλση.

Η απόφαση αυτή του αρμόδιου Υφυπουργού δίνει λύση στο θέμα. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση.

Εξάλλου αναρτήσαμε τους πρώτους δασικούς χάρτες, από συστάσεως ελληνικού κράτους, για τρεις δήμους στην Αττική (Παλαιά Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, και Μαραθώνας), έχουμε αναρτήσει δασικούς χάρτες στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τον Πύργο, τη Δράμα και την Καλαμάτα.

Μέσα στο μήνα θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, για τέσσερις ακόμα οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αττική και για άλλους 25 ΟΤΑ – πολύ σύντομα – στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή Μακεδονίας και Θράκης. Είμαστε έτοιμοι και για δασικούς χάρτες στις υπόλοιπες αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας. Το υπουργείο έχει, ήδη, προκηρύξει, επίσης, την κατάρτιση δασικών χαρτών για έντεκα πυρόπληκτους νομούς της χώρας εντός των επομένων ημερών και θα προκηρύξουμε και για άλλους έντεκα νομούς μέσα στο 2012, ώστε να τελειώσουμε και με τους τριάντα νομούς».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ