ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Βερίκοκα της Αργολίδας στον στρατό και τα νοσοκομεία.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:42:00 π.μ. |
 Στα νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία και στα άλλα ιδρύματα όπως και στον στρατό, εναποθέτουν πια τις ελπίδες τους οι παραγωγοί βερίκοκου της Αργολίδας και όχι μόνο, για την απορρόφηση της παραγωγής. Αυτό προκύπτει από τη νέα συνάντηση που είχαν στο ΥπΑΑΤ, την Τετάρτη (27/6/2012), οι εκπρόσωποι των αγροτών από συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών της Αργολίδας και της Κορινθίας με τον Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και με υπηρεσιακούς παράγοντες.


Πάντως ανοιχτό άφησε η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ το ενδεχόμενο να τεθεί σε ενέργεια ο μηχανισμός de minimis, για αναπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών βερίκοκων. Οι Ομάδες Παραγωγών προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος τους, είχαν ζητήσει από την προηγούμενη συνάντηση που έγινε στο ΥπΑΑΤ, την ενεργοποίηση του κανόνα «de minimis», που αφορά ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, ενώ παράλληλα ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για την προστασία του εισοδήματός τους, μέσω αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Άρης Λειβαδίτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου Άργους, που συμμετείχε στη σύσκεψη τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «από αυτή τη σύσκεψη δεν δόθηκε άμεση λύση στο πρόβλημα. Πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα του παραγωγού για να συνεχίσει να καλλιεργεί. Οι διαδικασίες απορρόφησης της παραγωγής από τα ιδρύματα και τον στρατό πρέπει να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς. Εμείς ζητήσαμε ακόμη από τον υπουργό να αποσύρει το 13% ΦΠΑ που πληρώνουμε για την άρδευση και να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο».

Κατά τη συνάντηση αποφασίσθηκε οι Ομάδες Παραγωγών να αναλάβουν να κινήσουν τις διαδικασίες για τη διάθεση ποσοτήτων σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία και άλλα ιδρύματα. Στην προσπάθειά τους αυτή θα έχουν την άμεση συμπαράσταση του Υπουργείου, αποφεύγοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από την πλευρά των παραγωγών, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τα προβλήματα της παραγωγής και επισημάνθηκαν κυρίως οι ζημιές από ανεμοθύελλες και καύσωνα.
Το ΥπΑΑΤ απάντησε ότι για τις περιπτώσεις των ζημιών, όπου και σε όποια έκταση υπάρχουν, θα γίνει ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ. Αμέσως μετά την υποβολή δηλώσεων από τους παραγωγούς, θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση ο κανονισμός του οργανισμού. Εφόσον οι γενικές καταγραφές και οι εξατομικεύσεις καταδείξουν την ύπαρξη ζημιάς από τις συγκεκριμένες φυσικές καταστροφές, θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Επίσης η ηγεσία του ΥπΑΑΤ υποσχέθηκε ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια για την απορρόφηση ποσοτήτων από τα τοπικά στρατόπεδα, μέσω των διαδικασιών που ακολουθεί για τις προμήθειες τροφίμων το αρμόδιο Υπουργείο Άμυνας.
Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκαν ζητήματα σταθερότητας των τιμών από την πλευρά των τυποποιητών (χυμός – κομπόστα), ειδικά για τα βερίκοκα που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε κοινή τους δήλωση τόνισαν τα εξής:
«Οι παραγωγοί των βερίκοκων και όλοι οι Έλληνες παραγωγοί έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου σε οποιαδήποτε στιγμή της παραγωγής ή όποτε παρουσιαστούν προσκόμματα στη διάθεση των προϊόντων τους. Όλοι οι μηχανισμοί του Υπουργείου αλλά και ευρύτερα του κράτους κινητοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση».

Ταυτόχρονα κάλεσαν τους παραγωγούς «αμέσως μετά τη λήξη της παραγωγικής περιόδου για τα βερίκοκα, να συνεργαστούμε για την προώθηση των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών, της συμβολαιακής γεωργίας, ώστε η αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων της παραγωγής να είναι μονιμότερη και να μην χρειάζονται κάθε φορά πυροσβεστικές παρεμβάσεις».

Εκτός από τα ζητήματα της παραγωγής βερίκοκων συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τα αρδευτικά νερά και, ειδικότερα, για τα έργα που είναι σε εξέλιξη, όπως του Ανάβαλου στην Αργολίδα και του φράγματος του Ασωπού στην Κορινθία. Πρόκειται για αναπτυξιακές παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» και αναμένεται να αναβαθμίσουν την ποσότητα και να βελτιώσουν την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής και των δύο περιοχών. Όπως τόνισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη έχουν διερευνήσει και ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα φράγματα, ενώ διαβεβαίωσαν ότι είναι διασφαλισμένοι οι πόροι για την ολοκλήρωσή τους, καθώς πρόκειται για σημαντικά έργα, μιας και αφορούν έναν από τους σημαντικότερους πόρους για τη γεωργία μας: το νερό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ