ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στη Στυμφαλία για τη «Μάχη της σοδειάς»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:19:00 π.μ. |
Αύριο Κυριακή, από τις Οργανώσεις Κορινθίας και Αργολίδας της ΚΝΕ
Μια ξεχωριστή προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνουν αύριο οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Κορινθίας και Αργολίδας της ΚΝΕ, στη Στυμφαλία. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη «Μάχη της σοδειάς», τη νικηφόρα, μεγάλη μάχη της Στυμφαλίας, μια από τις μεγαλύτερες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους, στις 1-3 Ιούλη 1944.

Η συγκεκριμένη μάχη που έδωσε το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Κορινθίας - Αργολίδας, κόντρα στην 117 Γερμανική Μεραρχία των κυνηγών - επίλεκτη μονάδα του γερμανικού στρατού - είχε νικηφόρα έκβαση και αποτέλεσε καίριο πλήγμα στον κατακτητή. Αποτέλεσμα της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή ήταν να εμποδιστούν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους να καταστρέψουν τα σιτάρια ολόκληρης της ορεινής περιοχής του Νομού Αργολιδοκορινθίας και να καταδικάσουν έτσι τους κατοίκους σε πείνα και τα τμήματα του ΕΛΑΣ σε διάλυση. Η σημαντική αυτή επιτυχία δημιούργησε τις προϋποθέσεις να παραμείνουν αυτές οι ορεινές περιοχές λεύτερες από τους κατακτητές. Στη μάχη χάθηκαν περισσότεροι από 420 Γερμανοί στρατιώτες και παράλληλα σκοτώθηκαν 15 ταγματασφαλίτες, ενώ αιχμαλωτίστηκαν περίπου 60 Γερμανοί και συνεργάτες τους, ενώ όσοι από τους κατακτητές κατάφεραν να σωθούν έφυγαν σωστά ερείπια... Η σπουδαία αυτή νίκη κόστισε στα τμήματα του ΕΛΑΣ το θάνατο 16 μαχητών.

Οι Νομαρχιακές Οργανώσεις της ΚΝΕ δρομολογούν για την εκδήλωση πούλμαν για τη Στυμφαλία, που θα ξεκινήσει στις 7.30 π.μ. από Αγίους Θεοδώρους (από το φούρνο Καταβάτη απέναντι από τον Βογιατζή), από Λουτράκι στις 8 π.μ. (πάρκο ΟΣΕ), από Κόρινθο στις 8.30 π.μ. (στάση του αστικού λεωφορείου στο πεύκο του Σωκράτη) και από Κιάτο στις 9 π.μ. (πλατεία Δημαρχείου).

Στη Στυμφαλία η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. με ομιλία και περιήγηση στο μουσείο, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο» του Α. Καμαρινού, από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ολοκληρωθεί με λαϊκό γλέντι.
Αλλες εκδηλώσεις

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και για τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες οι εξής:
Σήμερα Σάββατο, στο Βύρωνα, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Χειμάρρας και Αϊδινίου), η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει προβολή της ταινίας «Ερνστ Τέλμαν: Ο γιος της τάξης του».
Σήμερα Σάββατο, στη Ζάκυνθο, στις 8.30 μ.μ., στο προαύλιο του 5ου Δημοτικού Σχολείου των Εργατικών Κατοικιών ΙΙ εκδήλωση με θέμα την ανεργία.
Σήμερα Σάββατο, στη Χαλκίδα, γίνεται τουρνουά ποδοσφαίρου με θέμα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις».
Τη Δευτέρα 30 Ιούλη γίνεται το κεντρικό Φεστιβάλ της Πρέβεζας, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ανδρούτσου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στο παγκόσμιο εργατικό τραγούδι, αφιέρωμα στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου και ομιλία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ