ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Διάλεξη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών από τον καθηγητή Ν.Τζαβάρα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:08:00 μ.μ. |
 Tην Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 στην εναρκτήρια διάλεξη της σειράς ομιλιών “Events Series 2013” “Μύθος και Πραγματικότητα” ο καθ. Ν. Τζαβάρας ανέλυσε τον μύθο του Οιδίποδα με βάση την ψυχαναλυτική θεώρηση του Σ. Φρόυντ, κατά τον οποίο ο μύθος αυτός αποτυπώνει την κατ’εξοχήν αιμομεικτική απαγόρευση (σεξουαλικής σχέσης μητέρας και γιου), θέτοντας έτσι τη βάση για τη δημιουργία της πυρηνικής οικογένειας και επομένως της ίδιας της κοινωνίας.


Η απαγόρευση αυτή συνδέεται και με τη δημιουργία της γλώσσας ως συνόλου κανόνων και απαγορεύσεων και τη γέννηση του ασυνειδήτου. Ο κ. Τζαβάρας τόνισε μεταξύ άλλων την λογοτεχνική υπέρβαση που κατόρθωσε ο Σοφοκλής στις τραγωδίες Οιδίπους Τύραννος και Οιδίπους επί Κολωνώ. Ο εγκλωβισμός του Οιδίποδος στην αναζήτηση του προσωπικού παρελθόντος είναι και ένδειξη, κατά τον κ. Τζαβάρα, του «ναρκισσισμού» του ήρωα.

Ο ψυχίατρος και δραματαθεραπευτής Στ. Κρασανάκης, ως προσκεκλημένος συνομιλητής, έκανε μια επισκόπηση των κυριοτέρων θρησκειολογικών και ιστορικών ερμηνειών του μύθου του Οιδίποδα από τον Χέγκελ και τον Νίτσε έως τον ανθρωπολόγο Λέβι-Στρως και τον φιλόλογο Ντοντς. Η διάφορες προσεγγίσεις πριν και μετά τον Φρόυντ δείχνουν πόσο επίκαιρος και ελκυστικός σε μελετητές είναι ο Οιδίποδας ιδιαίτερα από το 1950 και έπειτα.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ