ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Η αιθαλομίχλη φέρνει… φτηνό πετρέλαιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:09:00 μ.μ. |
 Η αιθαλομίχλη τελικά φαίνεται ότι θα κάνει… το καλό, γιατί από χθες υπάρχει και επίσημη πλέον συζήτηση για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Χθες, έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος η σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη.


Τα δύο βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και η διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Εκτός της κας Σκοπούλη που ήταν το πιο υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος, στη σύσκεψη πήραν μέρος η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΕΑΡΘ (Τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας) του υπουργείου Νίκος Μανάλης, ο γενικός επιθεωρητής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η κα Σκοπούλη τόνισε ότι η δημόσια υγεία προηγείται σε σοβαρότητα από το λαθρεμπόριο καυσίμων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα του «Βήματος», συζητήθηκε η πρόταση για άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης. Εν ολίγοις, γίνεται μια προσπάθεια να στραφούν οι καταναλωτές ξανά προς το πετρέλαιο, ως πιο συμβατό καύσιμο θέρμανσης ή έστω, στο φυσικό αέριο όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακόμα, σύντομα θα γίνουν συστάσεις για τη χρήση καυσόξυλων και πέλετ, κάτι σαν «βιβλίο οδηγιών» για τα πιο κατάλληλα προς καύση είδη ξύλων, αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν όταν αγοράζουν πέλετ. Τέλος, συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, όταν οι συγκεντρώσεις ρύπων είναι πολύ υψηλές.
 
Συστάσεις για το νέφος
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στο μεταξύ, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της εξαπλωνόμενης αιθαλομίχλης. Αναφέρει με ανακοίνωσή του ότι η αιθαλομίχλη «εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία» και καλεί την πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα «προκειμένου «να προστατευθεί ο πληθυσμός από τις επιβλαβείς συνέπειες της καύσης προϊόντων ξύλου, οι οποίες θα έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον». Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες με οικονομικά κίνητρα για τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου και να μην γίνονται απλώς συστάσεις και μόνο «στον οικονομικά χειμαζόμενο πληθυσμό».

«Ζεστά» τα σχολεία
Το θετικό νέο είναι ότι τα σχολεία θα έχουν πετρέλαιο στο εξής. Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρηση στην έγκριση της κατανομής του ποσού των 20 εκατ. ευρώ σε όλους τους δήμους της χώρας για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων.. Επίσης, κατανέμονται επιπλέον 5 εκατ. ευρώ σε δήμους που βρίσκονται στην Α' και Β' ζώνη, δηλαδή σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει δε, ότι «είναι υποχρέωση του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και των δήμων να προτάξουν τη χρηματοδότηση που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης». Επίσης, ο υπουργός υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή 25,4 εκατ. ευρώ σε Περιφέρειες της χώρας, για την αποπληρωμή οφειλών τους προς τους μεταφορείς μαθητών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ