ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Εκριζώνουν τις πορτοκαλιές στη Βραζιλία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:51:00 π.μ. |
 Σε εκρίζωση των πορτοκαλιών τους προχωράνε οι παραγωγοί στη Βραζιλία, επιλέγοντας την ασφάλεια που προσφέρει η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, σε αντίθεση με τον χυμό πορτοκαλιού που τους έχει απογοητεύσει.


Σύμφωνα με τη Rabobank, υπολογίζεται πως η παραγωγή της Βραζιλίας το 2013/14 θα είναι κατά 20% μικρότερη, κάτι που αναμένεται να ταρακουνήσει το παγκόσμιο εμπόριο και να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των τιμών σε πιο υψηλά και βιώσιμα επίπεδα, καθώς η Βραζιλία εξάγει το 80% των συνολικών παγκόσμιων εξαγωγών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο παραγωγός Χοσέ Μαγκάλες ο οποίος έχει ξεριζώσει τα μισά από τα 166.000 δέντρα του αφού όπως ισχυρίζεται το κόστος παραγωγής ενός κιβωτίου βάρους 90 λιμπρών κοστίζει 1,40 δολάρια, ξεπερνώντας τα χρήματα που παίρνει με την πώληση του.

Έτσι αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν να σταματήσουν την ενασχόληση τους με την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς αφού το αυξημένο κόστος των εργατικών και τα ακριβά φυτοπροστατευτικά κάνουν την παραγωγή ζημιογόνο. «Μόλις οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε η χρηματιστηριακή τιμή θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα», αναφέρει ο Τζο Νικρούτο, αναλυτής από το Σικάγο.

Στις χρηματαγορές οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του Ιουλίου σημειώνουν άνοδο και διαμορφώνονται στα 145 σεντς ανά λίμπρα, ενώ τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου στα 145 σεντς/λίμπρα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ