ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΠΑΣΧΑ

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Επιστολή Μανιάτη προς τους Υπουργούς Παιδείας Εργασίας και ΠΕΚΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:52:00 μ.μ. |
 Τη χρηματοδότηση Ειδικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στον τομέα της Έρευνας Υδρογονανθράκων ζητά ,ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Αργολίδας καθ. Γιάννης Μιανάτης, με επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Αρβανιτόπουλο και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο. Πρόκειται για πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης Νόμου του Κινήματος «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών».

Στην επιστολή που κοινοποιείται και στους Πρυτάνεις , των Ανώτατων Ιδρυμάτων της Χώρας ο κ. Μανιάτης προτείνει να συμπεριληφθεί ,στην Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση , διάταξη με την οποία θα προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των συναρμοδίων Υπουργών προκειμένου ένα μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών να διατίθενται για τη χρηματοδότηση Ειδικών διατμηματικών-διεπιστημονικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών σε Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ που λειτουργούν τμήματα του ευρύτερου χώρου του Γεωεπιστημών στον τομέα της Έρευνας των Υδρογονανθράκων.

Ακολουθεί η σχετική Επιστολή

ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών κι Ερευνητικών Προγραμμάτων στις Γεωεπιστήμες από τα έσοδα εξόρυξης Υδρογονανθράκων.

Αγαπητοί Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, την Πέμπτη 13.6.2013 συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η Πρόταση Νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών». Η Πρόταση Νόμου έχει γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση και κατά συνέπεια θα γίνει Νόμος του Κράτους. Το σημαντικό αυτό γεγονός αναμφισβήτητα σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός εξαιρετικά θετικού κλίματος στα ζητήματα της μακροπρόθεσμης στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, δεδομένου ότι προβλέπεται το σύνολο των εσόδων του ελληνικού δημοσίου από την εξόρυξη των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, κατά το Νορβηγικό πρότυπο, να διατίθεται σε συγκεκριμένο ειδικό λογαριασμό Αλληλεγγύης Γενεών.

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι πιστεύουμε πως πρέπει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια να υπάρξει βελτίωση – προσθήκη σε συγκεκριμένο άρθρο, έτσι ώστε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) των συναρμόδιων Υπουργών Εργασίας, Παιδείας και ΥΠΕΚΑ, να μπορούν να διατίθενται ορισμένα κονδύλια, προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά ειδικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (Μ.Π.Σ.) και Ερευνητικά Προγράμματα σε ελληνικά Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ όπου λειτουργούν Σχολές/Τμήματα του ευρύτερου χώρου των Γεωεπιστημών (Γεωλόγοι, Γεωφυσικοί, Μηχανικοί Μεταλλείων, Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Χημικοί Μηχανικοί, κ.ά.). Επιπλέον, είναι χρήσιμο σε τέτοιου είδους διατμηματικά – διεπιστημονικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και Ερευνητικά Προγράμματα, να συμμετέχουν και Σχολές/Τμήματα Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών (Δ.Ε.Σ.), καθώς επίσης και ειδικές Οργανικές Μονάδες από Ιδρύματα Οικονομικής και Νομικής κατεύθυνσης.

Η νομοθετική αυτή προσθήκη κρίνεται απαραίτητη δεδομένου ότι απαιτείται πια στη χώρα, εν όψει του μεγάλου ζητήματος αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη ενίσχυση των ελληνικών Πανεπιστημίων, των Ελλήνων ερευνητών - ακαδημαϊκών και των μελλοντικών επιστημόνων του χώρου. Ουσιαστικά, απαιτείται να στηριχθεί η μέγιστη δυνατή «Ελληνοποίηση» όλων των παραπάνω δράσεων, έτσι ώστε το σύνολο του δυνάμενου να προσφέρει επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού της χώρας, να βοηθήσει αποφασιστικά σ΄αυτή την κατεύθυνση.

Είναι προφανές, ότι ανάλογος επανασχεδιασμός προτεραιοτήτων, καθώς και ανακατανομή κονδυλίων απαιτείται για τις ερευνητικές δραστηριότητες και προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.).

Η ανάδειξη του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, με τη μέγιστη δυνατή συμβολή Ελλήνων Επιστημόνων, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πατριωτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με δημιουργικό τρόπο.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να στηρίξουμε την εθνική αυτή προσπάθεια.

Με εκτίμηση,
Γραμματέας Κ.Ο. ΠΑΣ.Ο.Κ.
Γιάννης Μανιάτης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ