ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Πόσο θα μας κοστίσει;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:40:00 μ.μ. |
Αναδημοσίευση
από την εφημερίδα "Σήμερα"
ΦΥΛΛΟ 1134 - ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

 Αγωνίζεται, με νύχια και με δόντια, να ολοκληρώσει την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», που όμως δεν αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί επί της θητείας του, μέχρι τον Μάϊο του 2014. Έτσι, «η επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών» θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως στοιχείο προεκλογικών ομιλιών ενώ οι έντονα αρνητικές συνέπειες (υπερβολική επιβάρυνση των δημοτών, ρύπανση ατμόσφαιρας και επιλογή χώρων) θα προκύψουν ως «δώρο προς τον επόμενο Περιφερειάρχη και τους Δημάρ-
χους».

Πρόκειται για «το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που συνδυάζει, μέσω ΣΔΙΤ, ιδιωτικούς πόρους με πόρους του ΕΣΠΑ», όπως χαρακτηριστικά αρέσκεται να διατυμπανίζει ο κ. Τατούλης, χωρίς όμως ποτέ να δώσει στην δημοσιότητα το πλήρες κόστος που θα επωμισθούν κατά
το στάδιο λειτουργίας του οι πολίτες. Ούτε βεβαίως κατονομάζονται τα σημεία εγκατάστασης των Σταθμών Μεταφόρτωσης και η περιοχή τελικής συγκέντρωσης και επεξεργασίας των σκουπιδιών της Πελοποννήσου.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ΟΛΕΣ οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν ζητήσει τα σχετικά στοιχεία κατ΄επανάληψη, χωρίς ποτέ να τους δοθούν. Το μόνο που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι δεν αποκλείεται η χρησιμοποίηση οποιασδήποτε μεθόδου –τεχνολογίας διαχείρισης, χωρίς να εξαιρείται η πυρόλυση. Πληροφορίες του ΣΗΜΕΡΑ φέρουν το τελικό κόστος, που θα μετακυλιστεί σ τον Δημότη, να ξεπερνά τα 90 Ευρώ ανά τόνο (61 για παράδοση στο χώρο του σταθμού μεταφόρτωσης και 30 για την διαδικασία συλλογής και μεταφοράς μέχρις εκεί), για ποσότητες άνω των 150.000 τόνων ετησίως (Τζίρος, εξασφαλισμένος, περίπου 14.000.000 ευρώ ετησίως). 

Σήμερα οι Δημότες πληρώνουν από 10 ευρώ έως 30 ευρώ ανά τόνο, εκτός των περιοχών της Τρίπολης και της Ερμιονίδας που (λόγω της μεταφοράς και απόρριψης στα Λιόσια) επιδοτούνται από το κράτος και πληρώνουν περίπου 70 ευρώ ανά τόνο. Τα κοστολόγια αυτά θα ισχύσουν εφ’ όσον τηρηθούν οι προβλεπόμενες αναλογίες ανακυκλώσιμων πρώτων υλών και τελικής συγκέντρωσης 150.000 τόνων, με ανακύκλωση μεγαλύτερη κατά 30% από την προβλεπόμενη από τον Περιφερειακό σχεδιασμό. Η εντυπωσιακά λιτή ανακοίνωση της Περιφέρει- ας που εκδόθηκε σχετικά με την επιλογή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχει ως εξής:

Θέμα: «Η ΤΕΡΝΑ ανάδοχος στο έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου»
«Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού και ανακήρυξε προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.

Πρόκειται για το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που συνδυάζει, μέσω ΣΔΙΤ, ιδιωτικούς πόρους με πόρους του ΕΣΠΑ και αποτελεί πρότυπο για τα επόμενα 10 έργα ΣΔΙΤ που εξελίσσονται στον ίδιο τομέα. Μέσα από τη διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε δεκαεννέα μόλις μήνες, επιτεύχθηκε μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου εξαιρετικά χαμηλή τιμή, υψηλότατες περιβαλλοντικές επιδόσεις και μεγάλη ταχύτητα στην ανάληψη της ευθύνης της προσωρινής διαχείρισης από τον ανάδοχο».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ