ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Μαίναλο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:48:00 μ.μ. |
 Η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής στους μαχητές της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στην Πελοπόννησο, με τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο Μαίναλο πάνω από τα Λυκόχια, στον τόπο που έπεσε ο Δημήτρης Γιαννακούρας – Πέρδικας. 

Ο Πέρδικας ήταν ταγματάρχης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και διοικητής του αρχηγείου Μαινάλου. Γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Βάγγου- Αρκαδίας. Το ψευδώνυμο «Πέρδικας» το «κληρονόμησε» από τον πατέρα του, στον οποίο οι συγχωριανοί του είχαν «κολλήσει» αυτό το παρατσούκλι, από τα παιδικά του χρόνια, επειδή αρεσκόταν να κυνηγάει πέρδικες. Όταν οι Ιταλοί κήρυξαν πόλεμο στη χώρα μας ο Πέρδικας υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και πολέμησε τους Γερμανοφασίστες, όταν κι αυτοί εισέβαλαν στη χώρα μας, τον Απρίλη του 1941.

Τον Αυγούστου του 1941 οργανώθηκε στην Αντιστασιακή Οργάνωση « Νέα Φιλική Εταιρία» και το Νοέμβρη του 1941, μετά τη συγχώνευση της οργάνωσης αυτής με το ΕΑΜ, έγινε μέλος του. Στις αρχές του 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ, του οποίου στέλεχος καθοδηγητικό, στην Επαρχία Μεγαλόπολης, ήταν ο αδερφός του Κώστας.

Ο Πέρδικας ήταν ΑνταρτοΕΠΟΝίτης, στο 11ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, όταν οι αντιΕΑΜίτες αντάρτες του ΕΣ(Ελληνικός Στρατός), με επικεφαλής το λοχαγό του προπολεμικού στρατού Τηλέμαχο Βρεττάκο, που καθοδηγούνταν από τους αξιωματικούς της «Αγγλικής Αποστολής» ( είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στις ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου, με κύριο στρατηγικό σκοπό να διαλύσουν τον ΕΛΑΣ, ακόμα και ένοπλα, επειδή ήταν ντουφέκια κατά των κατακτητών, σκότωσαν με μπαμπεσιά τον αδελφό του Κώστα, απόφοιτο της μέσης εκπαίδευσης, και τον γαμπρό του Νίκο Χρόνη. Μετά την απελευθέρωση της χώρας μας, την «συμφωνία της Βάρκιζας» και την παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, ο Πέρδικας δεν παρέδωσε τον οπλισμό του και, με πρωτοβουλία του, κατέφυγε στο βουνό Μαίναλο, όπου έζησε σε όλη την διάρκεια του μονόπλευρου εμφυλίου, μαζί με άλλους καταδιωκόμενους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης (Γιάννη Πετρόπουλος ή Μαυρογιάννης, Ηλίας Γιαννακόυρας, Π. Κυριακόπουλος η΄ Πιπίνος, Ηλίας Μάνδρος, Κώστας Παναγόπουλος κ.α.).

Το Μάρτη του 1947 η ομάδας αυτή των καταδιωκόμενων αγωνιστών – «ομάδα Πέρδικα», που είχε πάρει μέρος στην μάχη της Σπάρτης (13/2/1947) αποτέλεσε τον πυρήνα της δημιουργίας του αρχηγείου Μαινάλου του ΔΣ, με στρατιωτικό διοικητή τον Μανώλη Σταθάκη, αντισυνταγματάρχη του ΔΣΕ.

Το καλοκαίρι του 1947, ο Πέρδικας ήταν διοικητής λόχου. Το Φλεβάρη του 1948 ονομάστηκε Ταγματάρχης του ΔΣΕ, με Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου, και ανέλαβε διοικητής Τάγματος και τον Οκτώβρη του 1948 ανέλαβε διοικητής του Αρχηγείου Μαινάλου. Ο Πέρδικας συγκέντρωνε όλα τα χαρίσματα του λαϊκού στρατιωτικού ηγέτη. Τον διέκρινε επιθετικό πνεύμα, ήταν ψύχραιμός, αποφασιστικός, τολμηρός στις αποφάσεις του στην διάρκεια της μάχη, κατείχε άριστα την αντάρτικη ταχτική και την εφάρμοζε με αριστοτεχνικό τρόπο στην διάρκεια της μάχης, το κυριότερο όμως χάρισμα του ήταν η ικανότητά του να προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε χώρο που θα βρισκόταν το τμήμα του, πραγματοποιώντας τους απαραίτητους ελιγμούς πάντοτε με επιτυχία, γιατί ήταν γνώστης της μορφολογίας του εδάφους όλων των ορεινών περιοχών της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα του Ανατολικού και Δυτικού Μαινάλου.

Σκοτώθηκε σε ενέδρα χωροφυλάκων στις 16 Αυγούστου του 1949, όταν πλησίασε σε μία γιάφκα, στην τοποθεσία «Συνέσοβα» του Μαινάλου έπεσε πάνω στους χωροφύλακες….

Στον αγώνα του Λαού μας για Λευτεριά, Ανεξαρτησία, Λαϊκή κυριαρχία για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό έδωσαν την ζωή τους και τα αδέρφια του Κώστας, Αλέξανδρος, Παναγιώτα και Γιαννούλα , καθώς και γαμπρός του Ν. Χρόνης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 στις 6 το απόγευμα πάνω από το χωριό Λυκόχια.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης :

· Στις 5 μμ επίσκεψη στην τοποθεσία «αλώνι του Πέρδικα»

· Στις 6μμ αποκαλυπτήρια του μνημείου στον τόπο που έπεσε ο Πέρδικας και ομιλία από τον Δημήτρη Τζαβάρα μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς του ΚΚΕ

· Στις 8 μμ λαϊκό – αντάρτικο γλέντι στο χωριό Λυκόχια.

Λεωφορεία για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν από :

· Ναύπλιο: 2:15 από τον ΟΤΕ, 2:30 μμ από Νέα Κίος (πλατεία) και Άργος 3 μμ (Λαϊκή Αγορά)















Ε.Π Πελ/σου – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς του Κ.Κ.Ε





ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ