ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Μια άποψη για την διαμάχη μεταξύ των ντόπιων μελισσοκόμων και του Εργατικού Κέντρου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:37:00 π.μ. |























Άρθρο του
Γιάννη Ρεκούμη
Μελισσοκόμου

Κατά τη άποψη μου θα πρέπει να εξετάσουμε την ηθική πλευρά της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μελισσοκόμων και του εργατικού κέντρου Ναυπλίου. Στο ερώτημα εάν πρέπει το εργατικό κέντρο να στηρίζει τους ντόπιους παραγωγούς η απάντηση φαντάζει αυτονόητη.

Στο ερώτημα εάν θα έπρεπε από ηθική άποψη, το εργατικό κέντρο, ακόμα κι αν νομικά δεν είναι υποχρεωμένο, να δημοσιοποιήσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την πρόθεσή του να συλλέξει προσφορές για 2 τόνους μέλι ώστε να διατεθεί στους Ναυπλιώτες, η απάντηση είναι αυτονόητη. 

Εάν έγινε αυτό στο παρελθόν και δεν έπεσε στη αντίληψη των μελισσοκόμων, καλό θα ήταν ο κος Μπαρού να δημοσιοποιήσει την ημερομηνία και το μέσο στο οποίο έγινε κάποια ανακοίνωση για να κρίνουν και οι θιγόμενοι την ηθική πλευρά του ζητήματος. 

Στο ερώτημα εάν η τιμή των 19 ευρώ της 3κιλης συσκευασίας (6,33 ανά κιλό) είναι καλή για μια τόσο μεγάλη παραγγελία και σε τέτοια συσκευασία, η προσωπική μου άποψη είναι πώς όχι δεν είναι. Νομίζω πως η περιοχή της Αργολίδας, 3η δύναμη στην παραγωγή μελιού, έχει μελισσοκόμους που μπορούν να δώσουν χαμηλότερη προσφορά για μια τόση μεγάλη παραγγελία, αλλά δυστυχώς δεν τους ζητήθηκε να το κάνουν. Και να είστε σίγουροι ότι εκτός απ τους μικρους παραγωγούς που δεν διαθέτουν δυνατότητα λιανικής πώλησης υπάρχουν τυποποιητηρια μελιού, γνωστά ονόματα της περιοχής, που θα μπορούσαν να διαθέσουν μέλι σε χαμηλότερη τιμή αλλά κανείς απ το εργατικό κέντρο ασχολήθηκε μ αυτό. 

Δυστυχώς οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας δεν διαθέτουν συνεταιρισμό, όχι με τη μορφή των συνεταιρισμών του παρελθόντος, αλλά πάνω σε υγιείς βάσεις, αυτό όμως είναι μια κουβέντα που θέλει χρόνο και γνώσεις για να τεθεί επί τάπητος. Υπάρχουν μικροί μελισσοκόμοι που δεν θα πουλήσουν το μέλι τους αυτά τα Χριστούγεννα στην τιμή των 8-9 εύρο το κιλό στο γνωστό γυάλινο βαζάκι του κιλού, και όσοι γνωρίζουν από μελισσοκομία μπορούν να καταλάβουν πόσο υποτιμημένο είναι το μέλι σε σχέση με το μόχθο του μελισσοκόμου. 

Πέραν των προηγούμενων κλείνοντας τις σκέψεις μου θα ήθελα να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι το μέλι του μικρού ευσυνείδητου μελισσοκόμου, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει υποστεί καμία θερμική επεξεργασία ώστε να μπορέσει να φιλτραριστεί μέσα από πολύ ψιλά φίλτρα τα οποία κρατούν ακόμα και τα μικρότερα σωματίδια γύρης και κεριού, τόσο χρήσιμα όμως στον άνθρωπο, ώστε να γίνει πιο διαυγές και να επιμηκυνθεί ο χρόνος κρυστάλλωσής του, είναι πιο εύγεστο και διατροφικά καλύτερο από τις μίξεις μελιών μεγάλης παραγωγής.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ