ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ανακηρυγμένα έργα τέχνης παλαιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί της Αργολίδας από το 1985

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:44:00 μ.μ. |
Ανακηρυγμένα έργα τέχνης παλαιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί της Αργολίδας από το 1985
 Χαρακτηρισμένα με το ΦΕΚ 391/Β/25-6-1985 ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία, είναι κάποιοι σιδηροδρομικοί σταθμοί του ΟΣΕ που βρίσκονται στην Αργολίδα, διότι αποτελούν τα πρώτα δείγματα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής στον Ελληνικό χώρο και συνδυάζουν τη λειτουργική λιτότητα με αξιόλογες αρχιτεκτονικές λύσεις και πολύ ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία.
Τα βασικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, που διακρίνονται κυρίως για τη λιτότητα τους, είναι: Το μπουνιάτο στις τέσσερις πλευρές, τα πλαίσια θυρών και παραθύρων (συνήθως κόκκινα τούβλα), οι ψευδοροφές από οροφοπήχεις και σοβά με τρίχα αιγός, τα μεγάλα ζευκτά, τα τοξωτά παράθυρα, οι μεγάλες ξύλινες ταμπλαδωτές πόρτες (ή καρφωτές κυρίως στα μηχανοστάσια και τις αποθήκες), οι διακοσμητικές ταινίες περιμετρικά του κτιρίων που είναι κτισμένα όλα από πέτρα και έχουν ξύλινες οροφές και επικάλυψη από κεραμίδια.
Σε πολλούς σταθμούς υπάρχουν ιδιόμορφες αρχιτεκτονικά τουαλέτες και πέτρινα υδραγωγεία. Μερικά επίσης από τα κτίρια είναι διάφορα και στο μεγαλύτερο βαθμό νεοκλασικά ή με νεοκλασικά στοιχεία.
Τα  κτίρια ιδιοκτησίας ΟΣΕ στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου στην Αργολίδα που χαρακτηρίζονται ως έργα τέχνης είναι:

MΥΚΗΝΕΣ
Tο κτίριο του Σταθμού και ο περιβάλλων χώρος.
ΑΡΓΟΣ
Tα κτίρια του Σταθμού, W.C. και ο περιβάλλων αυτά χώρος. Tο κτίριο της αποθήκης.
MΥΛΟΙ
Tα κτίρια του Σταθμού τύπου 2, το κτίριο του μηχανοστασίου τύπου 1, το W.C., το κτίριο κατοικίας και ο περιβάλλων αυτά χώρος.
AΝΔΡΙΤΣΑ
Tο κτίριο του Σταθμού τύπου 3 και ο περιβάλλων αυτά χώρος.
ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΣ
Το κτίριο του Σταθμού τύπου 3, το κτίριο της αποθήκης και το W.C.

ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1010-1088/28818/13-5-1985 - ΦΕΚ 391/Β/25-6-1985
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ