ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Μέχρι και 400 ευρώ ανά στρέμμα για φυτεύσεις δενδρώνων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:07:00 π.μ. |





















 Μέχρι και 400 ευρώ ανά στρέμμα μπορούν να εξασφαλίσουν οι Ομάδες Παραγωγών για τα μέλη τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις δενδρώνων ή σε αναδιάρθρωση των παλαιών, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Η επιδότηση είναι στο 50% της αξίας των δενδρυλλίων και µπορεί να δοθεί για όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών.

Η επιδότηση κατά 50% δίνεται μόνο μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα των Ομάδων οπωροκηπευτικών, όμως με τη νέα ΚΑΠ διευρύνεται το πεδίο των προγραμμάτων σε όλα τα καρποφόρα δέντρα.

Η επένδυση σε µία νέα φυτεία ή η αλλαγή σε µία πιο εµπορεύσιµη ποικιλία έχει πολύ µεγάλο κόστος και ορίζοντα απόσβεσης από 5 ως και 15 χρόνια. Αν και τα γνωστά προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης επιδοτούν την αγορά δενδρυλλίων για εγκατάσταση νέων φυτειών, η ένταξη σε µία Οργάνωση Παραγωγών κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία της χρηµατοδότησης. Κι αυτό γιατί τα επιχειρησιακά προγράµµατα είναι συνήθως τριετή, έχουν µαζική εφαρµογή σε πολλούς παραγωγούς και ευελιξία.

Η επιδότηση είναι στο 50% της αξίας των δενδρυλλίων και µπορεί να δοθεί για όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών. Για παράδειγµα, το πρόγραµµα της ΕΑΣ Αργολίδας, που εγκρίθηκε πέρυσι, προβλέπει 400 ευρώ το στρέµµα δαπάνη για αναδιάρθρωση πορτοκαλιών των µελών της Οµάδας Παραγωγών. Μάλιστα, µε τη νέα ΚΑΠ, επιχειρησιακά προγράµµατα µπορούν να συντάσσουν και να υλοποιούν Οµάδες µε άλλα προϊόντα, όπως ξηρούς καρπούς. Η πιο ακριβή εγκατάσταση δενδρώνα είναι οι φιστικιές (κελυφωτό φιστίκι), που µία βιώσιµη φυτεία των 50 στρµ. κοστίζει 200.000 ευρώ. Με τη νέα ΚΑΠ το µισό κόστος θα µπορεί να καλυφθεί από τα κοινοτικά κονδύλια που προβλέπονται για τις Οµάδες. Σύµφωνα µε τον Θωµά ∆ραγουµάνο, ιδιοκτήτη των φυτωρίων ∆ραγουµάνος, «η ένταξη ενός παραγωγού σε µία οµάδα για να ακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραµµα σαφώς και τον συµφέρει. Απλά θα πρέπει να προσέξει τι θα κάνει µε τα τιµολόγια».

Το πρόβληµα είναι ότι οι προωθούµενες ποικιλίες από το ΥΠΑΑΤ έχουν µείνει στα δεδοµένα προ... 20ετίας. Έτσι, «αν ένας παραγωγός θέλει να βάλει ροδακινιές Royal Summer, που ζητά η αγορά, στα τιµολόγια θα γράψουµε San Claus, που θεωρεί ως επιλέξιµη το υπουργείο, για να µην µας κόψει. Οι καινούριες εµπορεύσιµες ποικιλίες δεν περιλαµβάνονται στον κατάλογο».



Πρόβληµα µε το ΦΠΑ

Με το νέο καθεστώς φορολόγησης, θα υπάρξει πρόβληµα, µας λέει ο κ. ∆ραγουµάνος γιατί «µέχρι πέρυσι τα έξοδα φύτευσης και ο ανάλογος ΦΠΑ (13% για το πολλαπλασιαστικό υλικό) περνούσαν σαν έξοδα των Οµάδων Παραγωγών. Τώρα θα περνάνε στα στοιχεία εσόδων-εξόδων των παραγωγών και θα προπληρώνεται το ΦΠΑ».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ