ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Συμπεράσματα του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας από τα φετινά μπλόκα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:26:00 μ.μ. |

















 Οι φετινές κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς τόσο στο νομό μας όσο και πανελλαδικά, σημαδεύτηκαν από την καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Έγιναν από τον μήνα Δεκέμβρη περιοδείες στα χωριά από κλιμάκια του Συλλόγου, σύσκεψη στο Μάνεσι με συμμετοχή αγροτών και από άλλους νομούς. Συζητήθηκαν τα προβλήματα και διαμορφώθηκαν τα αιτήματα επιβίωσης πάνω στα αιτήματα τα περσινά, που είχε διαμορφώσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Μπλόκων. Διαμορφώθηκαν αιτήματα ώστε ο ζημιωμένος από τα εσπεριδοειδή αγρότης, άμεσα να αποζημιωθεί ώστε να μπορέσει να καλλιεργήσει και την επόμενη χρονιά.

Έγκαιρα έγινε η πανελλαδική σύσκεψη των περσινών μπλόκων το Δεκέμβρη και μπήκε ένα σχεδιασμός και συντονισμός και στα 29 μπλόκα, που είχαν από πέρυσι διαμορφώσει την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Μπλόκων. Τα αιτήματα και η στάση μας στους αγώνες τόσα χρόνια, έκαναν φέτος να αριθμούν τα μπλόκα σε 40.

Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στο Ανυφί για τα προβλήματα στα εσπεριδοειδή και όχι μόνο, που ομόφωνα καταλήξαμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αγία Τριάδα. Μια συγκέντρωση μεγάλη, σε σχέση με την δυναμική του Συλλόγου μας, που κατέληξε σε μπλόκο στο νομό μας στο Ανυφί, που ήταν και από τα πρώτα της Ελλάδας.

Στο μπλόκο έγιναν σημαντικά βήματα όπως η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης με τα άλλα λαϊκά στρώματα από τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία. Χρειάζεται αυτός ο συντονισμός, η συμμαχία το επόμενο διάστημα, να ενταθεί ώστε ενωμένοι να αποτρέψουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που φτωχαίνουν το λαό και να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή.

Δυναμώσαμε τον Σύλλογό μας με νέους ηλικιακά αγρότες που κάνανε για πρώτη φορά φέτος το βήμα να βγουν στο δρόμο του αγώνα. Κάναμε εβδομαδιαίες συνελεύσεις όπως έτσι αρμόζει σε ένα σύλλογο που λειτουργεί Χρειάζεται ο Σύλλογος να φτάσει παντού ώστε να είναι το στήριγμα του μικρομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου και να οργανώσει την πάλη του για την επιβίωσή του.

Κάναμε προσπάθειες για συντονισμό των μπλόκων από την Πελοπόννησο πραγματοποιώντας σύσκεψη στο χώρο του μπλόκου με άλλα 8 μπλόκα. Αποφασίσαμε σε πελοποννησιακή συγκέντρωση στα διόδια του Ισθμού ανοίγοντας το ζήτημα της κατάργησης των διοδίων και ελεύθερης πρόσβασης για το λαό.

Μεγάλη ήταν και συγκέντρωση στη Αθήνα πολύ πιο ογκώδης από την περσινή. Έδειξε ξεκάθαρα φέτος ότι αν δεν υπήρχε αυτός ο συντονισμός από τα πέρυσι, δεν θα είχαμε αυτές τις κινητοποιήσεις φέτος. Και αυτή είναι η παρακαταθήκη για τους επόμενους αγώνες που γρήγορα θα έρθουν.

Και θα έρθουν μεγάλοι αγώνες γιατί η πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν πιστά η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει σαν στόχο την δραστική μείωση, δηλαδή την καταστροφή και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην θέση της να έρθουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και τσιφλίκια. Σε αυτό το μοτίβο κινείται το φορολογικό που θα φανεί του χρόνου, όταν θα καλεστούμε να πληρώσουμε μεγάλη, σε σχέση με το εισόδημά μας, εφορία. Σε αυτό το μοτίβο είναι οι αυξήσεις 157% στο αγροτικό ρεύμα, οι αυξήσεις στην εισφορά μας στον ΟΓΑ, το χαράτσι στα αγροτεμάχια, στα Κέντρα Υγείας, στα Νοσοκομεία, στον ΕΛΓΑ κα.

Στον αγώνα μας που διήρκησε πάνω από μήνα, φάνηκε ξεκάθαρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Αφού στην αρχή υπονόμευσε τις κινητοποιήσεις λέγοντας ότι δεν θέλουμε να φορολογούμαστε, προσπάθησε έπειτα να φοβίσει τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο τα αγροτοδικεία κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων τόσο στο νομό μας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας μας . Και αφού δεν τα κατάφερε, προσπάθησε έπειτα να επηρεάσει και να συγκρατήσει τον κόσμο. Σε αυτό εντάχτηκαν οι δήμαρχοι, η Περιφέρεια και τοπικά στελέχη των κομμάτων της κυβέρνησης. Είτε με δικές τους συγκεντρώσεις που περίγραφαν τα προβλήματα είτε παίρνοντας μέρος σε μπλόκα, που τα αιτήματά τους δεν προστατεύουν την επιβίωση του μικρομεσαίου αγρότη.

Στήθηκαν αντιμπλόκα σε πανελλαδικό επίπεδο και περιφερειακό από συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ, που στηρίχτηκαν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο. Με αιτήματα γενικόλογα που δεν προστατεύουν την επιβίωση του μικρομεσαίου αγρότη και δεν καταδικάζουν την πολιτική της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, προσπάθησαν να περιχαρακώσουν την αγροτιά που κατέβαινε στο δρόμο προς όφελος της κυβέρνησης.

Σε περιφερειακό επίπεδο βαπτίστηκαν ανεξάρτητα, καλύπτοντας έτσι τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση στην μικρομεσαία αγροτιά. Δεν είναι όμως ανεξάρτητοι, είναι βαθειά εξαρτημένοι από την πολιτική της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, από το συνονθύλευμα της ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ που έχουν βάλει πλάτη τόσα χρόνια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και διαβουλεύονταν το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι τοπικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ( Δήμοι Άργους και Ναυπλίου, Περιφέρεια) συμμετείχαν κλείνοντας κιόλας τις υπηρεσίες στις συγκεντρώσεις τους. Φτάσανε και στο σημείο να διαδηλώνουν μαζί με φασιστικά αποβράσματα. Τέτοιο ρόλο ήρθαν να παίξουν φέτος. Αυτοί που ήταν άφαντοι όλα αυτά τα χρόνια, φόρεσαν φέτος την μάσκα του αγωνιστή.

Χρειάζεται οι συνάδελφοι αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα από τις φετινές κινητοποιήσεις και να κάνουν πέρα αυτές τις δυνάμεις που μας σκάβουν το λάκκο. Χρειάζεται να διαλυθούν οι αυταπάτες, σε όσους υπάρχουν, ότι μπορούμε να αντέξουμε με αυτή την πολιτική, αν δουλέψουμε σκληρά. Ότι είναι δυνατόν να γίνει φιλολαϊκή και να καλυτερεύσει η ΕΕ. Αυτά δεν πρόκειται να συμβούν.

Η σωτηρία μας θα έρθει σε σύγκρουση με τις πολιτικές των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Με κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας που θα ξέρουμε τι παράγουμε ώστε να καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα συγκεντρώνεται η γη σε λίγους φεύγοντας, όπως σήμερα ,18 χιλιάδες μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι ετησίως μπαίνοντας στα ράφια της ανεργίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας τιμώντας την ηρωική εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση και στα κόμματα που μας ξεκληρίζουν, ότι δεν τελείωσαν με το αγροτικό κίνημα επειδή φύγαμε με τα τρακτέρ από του δρόμους.

Συνεχίζουμε οργανωμένα, καλύτερα τον αγώνα μας όλη τη χρονιά. Ο αγώνας μας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Δεν χρειάζεται απογοήτευση ειδικά στους νέους που έκαναν φέτος για πρώτη φορά το βήμα. Συνεχίζουμε με άλλες μορφές όπως πέρυσι, που συμμετείχαμε δυναμικά σε όλες τις απεργίες των εργατών παρέα με τους αυτοαπασχολούμενους, δυναμώνοντας την λαϊκή συμμαχία με αυτούς που έχουμε τα ίδια συμφέροντα.

Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε πρώτοι στους δρόμους ενάντια σε αυτούς που βάζουν προβλήματα και εμπόδια στον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο. Το έχουμε αποδείξει αυτό, έχοντας σαν παράσημο τα αγροτοδικεία του 2008,2010,2013. Οι νέοι αγώνες που θα προκύψουν, είμαστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσουν ένα ορμητικό ποτάμι που θα παρασύρει όλα τα εμπόδια μέχρι να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.



Έγκαιρα έγινε η πανελλαδική σύσκεψη των περσινών μπλόκων το Δεκέμβρη και μπήκε ένα σχεδιασμός και συντονισμός  και στα 29 μπλόκα, που είχαν από πέρυσι διαμορφώσει την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Μπλόκων. Τα αιτήματα και η στάση μας στους αγώνες τόσα χρόνια, έκαναν φέτος να αριθμούν τα μπλόκα σε 40.
Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στο Ανυφί για τα προβλήματα στα εσπεριδοειδή και όχι μόνο, που ομόφωνα καταλήξαμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αγία Τριάδα. Μια συγκέντρωση μεγάλη, σε σχέση με την δυναμική του Συλλόγου μας, που κατέληξε σε μπλόκο στο νομό μας στο Ανυφί, που ήταν και από τα πρώτα της Ελλάδας.
Στο μπλόκο έγιναν  σημαντικά βήματα όπως η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης με τα άλλα λαϊκά στρώματα  από τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία. Χρειάζεται αυτός ο συντονισμός, η συμμαχία το επόμενο διάστημα, να ενταθεί ώστε ενωμένοι να αποτρέψουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που φτωχαίνουν το λαό και να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή.
Δυναμώσαμε τον Σύλλογό μας με νέους ηλικιακά αγρότες που κάνανε για πρώτη φορά φέτος το βήμα να βγουν στο δρόμο του αγώνα. Κάναμε εβδομαδιαίες συνελεύσεις όπως έτσι αρμόζει σε ένα σύλλογο που λειτουργεί Χρειάζεται ο Σύλλογος να φτάσει παντού ώστε να είναι το στήριγμα του μικρομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου και να οργανώσει την πάλη του για την επιβίωσή του.   
Κάναμε προσπάθειες για συντονισμό των μπλόκων από την Πελοπόννησο πραγματοποιώντας σύσκεψη στο χώρο του μπλόκου με άλλα 8 μπλόκα. Αποφασίσαμε σε πελοποννησιακή συγκέντρωση στα διόδια του Ισθμού ανοίγοντας το ζήτημα της κατάργησης των διοδίων και ελεύθερης πρόσβασης για το λαό.
Μεγάλη ήταν και συγκέντρωση στη Αθήνα πολύ πιο ογκώδης από την περσινή.  Έδειξε ξεκάθαρα φέτος ότι αν δεν υπήρχε αυτός ο συντονισμός από τα πέρυσι, δεν θα είχαμε αυτές τις κινητοποιήσεις φέτος. Και αυτή είναι η παρακαταθήκη για τους επόμενους αγώνες που γρήγορα θα έρθουν.
Και θα έρθουν μεγάλοι αγώνες γιατί η πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν πιστά  η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει σαν στόχο την δραστική μείωση, δηλαδή την καταστροφή και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην θέση της να έρθουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και τσιφλίκια. Σε αυτό το μοτίβο κινείται το φορολογικό που θα φανεί του χρόνου, όταν θα καλεστούμε να πληρώσουμε μεγάλη, σε σχέση με το εισόδημά μας, εφορία. Σε αυτό το μοτίβο είναι οι αυξήσεις 157% στο αγροτικό ρεύμα, οι αυξήσεις στην εισφορά μας στον ΟΓΑ, το χαράτσι στα αγροτεμάχια, στα Κέντρα Υγείας, στα Νοσοκομεία, στον ΕΛΓΑ κα.
 Στον αγώνα μας που διήρκησε πάνω από μήνα, φάνηκε ξεκάθαρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Αφού στην αρχή υπονόμευσε τις κινητοποιήσεις λέγοντας ότι δεν θέλουμε να φορολογούμαστε, προσπάθησε έπειτα να φοβίσει τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο τα αγροτοδικεία κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων τόσο στο νομό μας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας μας . Και αφού δεν τα κατάφερε, προσπάθησε έπειτα  να επηρεάσει και να συγκρατήσει τον κόσμο. Σε αυτό  εντάχτηκαν οι δήμαρχοι, η Περιφέρεια και τοπικά στελέχη των κομμάτων της κυβέρνησης. Είτε με δικές τους συγκεντρώσεις που περίγραφαν τα προβλήματα είτε παίρνοντας μέρος σε μπλόκα, που τα αιτήματά τους  δεν προστατεύουν την επιβίωση του μικρομεσαίου αγρότη.
Στήθηκαν αντιμπλόκα σε πανελλαδικό επίπεδο και περιφερειακό από συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ, που στηρίχτηκαν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο. Με αιτήματα γενικόλογα που δεν προστατεύουν την επιβίωση του μικρομεσαίου αγρότη και δεν καταδικάζουν την πολιτική της ΕΕ που μας ξεκληρίζει,  προσπάθησαν να περιχαρακώσουν την αγροτιά που κατέβαινε στο δρόμο προς όφελος της κυβέρνησης.
Σε περιφερειακό επίπεδο βαπτίστηκαν ανεξάρτητα, καλύπτοντας έτσι τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση στην μικρομεσαία αγροτιά. Δεν είναι όμως ανεξάρτητοι, είναι  βαθειά εξαρτημένοι από την πολιτική της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, από το συνονθύλευμα της ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ  που έχουν βάλει πλάτη τόσα χρόνια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και διαβουλεύονταν  το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι τοπικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ( Δήμοι Άργους και Ναυπλίου, Περιφέρεια)  συμμετείχαν κλείνοντας κιόλας τις υπηρεσίες στις συγκεντρώσεις τους. Φτάσανε και στο σημείο να διαδηλώνουν μαζί με φασιστικά αποβράσματα. Τέτοιο ρόλο ήρθαν να παίξουν φέτος. Αυτοί που ήταν άφαντοι όλα αυτά τα χρόνια, φόρεσαν φέτος την μάσκα του αγωνιστή.
Χρειάζεται οι συνάδελφοι αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα από τις φετινές κινητοποιήσεις και να κάνουν πέρα αυτές τις δυνάμεις που μας σκάβουν το λάκκο. Χρειάζεται να διαλυθούν οι αυταπάτες, σε όσους υπάρχουν,  ότι μπορούμε να αντέξουμε με αυτή την πολιτική, αν δουλέψουμε σκληρά.  Ότι είναι δυνατόν να γίνει φιλολαϊκή και να καλυτερεύσει η ΕΕ. Αυτά δεν πρόκειται να συμβούν.
Η σωτηρία μας θα έρθει σε σύγκρουση με τις πολιτικές των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Με κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας που θα ξέρουμε τι παράγουμε ώστε να καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα συγκεντρώνεται η γη σε λίγους φεύγοντας, όπως σήμερα ,18 χιλιάδες μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι ετησίως μπαίνοντας στα ράφια της ανεργίας.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας τιμώντας την ηρωική εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση και στα κόμματα που μας ξεκληρίζουν, ότι δεν τελείωσαν με το αγροτικό κίνημα επειδή φύγαμε με τα τρακτέρ από του δρόμους.
Συνεχίζουμε οργανωμένα, καλύτερα τον αγώνα μας όλη τη χρονιά. Ο αγώνας μας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Δεν χρειάζεται απογοήτευση ειδικά στους νέους που έκαναν φέτος για πρώτη φορά το βήμα. Συνεχίζουμε με άλλες μορφές όπως πέρυσι, που συμμετείχαμε δυναμικά σε όλες τις απεργίες των εργατών παρέα με τους αυτοαπασχολούμενους, δυναμώνοντας την λαϊκή συμμαχία με αυτούς που έχουμε τα ίδια συμφέροντα.
Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε πρώτοι στους δρόμους ενάντια σε αυτούς που βάζουν προβλήματα και εμπόδια στον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο. Το έχουμε αποδείξει αυτό, έχοντας σαν παράσημο τα αγροτοδικεία του 2008,2010,2013. Οι νέοι αγώνες που θα προκύψουν, είμαστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσουν ένα ορμητικό ποτάμι που θα παρασύρει όλα τα εμπόδια μέχρι να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ