ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Αργολίδα: Όταν η φάλαινα "Χαρούλα" επισκέφθηκε το Τολό (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:33:00 π.μ. | |
Όταν η φάλαινα Χαρούλα επισκέφθηκε το Τολό (βίντεο)
Το 2001 μια φάλαινα εμφανίστηκε στα νερά του Τολού και για λίγες μόνο μέρες  έδωσε ένα υπέροχο show.  Έγινε δε τόσο αγαπητή στους κατοίκους που της έδωσαν και το όνομα "Χαρούλα". 

Πολλοί δεν έμειναν στην παραλία να την θαυμάζουν, με βάρκες την πλησίασαν και την μαγνητοσκόπησαν, παρακολουθήστε το βίντεο:

Μεγάπτερη ή Καµπουρωτή φάλαινα (Megaptera novaeangliae)

Η μεγάπτερη φάλαινα μπορεί να διασχίσει τα στενά του Γιβραλτάρ μόνο συμπτωματικά κι έτσι η παρουσία της στη Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σπάνια. Υπάρχουν πέντε τεκμηριωμένες παρατηρήσεις και τρεις εμπλοκές σε δίχτυα από το 1885 μέχρι και το 2001. Σχεδόν όλες αυτές οι περιπτώσεις, αφορούν τη λεκάνη της δυτικής Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Τυνησία και Ιταλία). 

Η παρατήρηση της στην ανατολική Μεσόγειο αφορά την  Ελλάδα. Τον Απριλίου του 2001, μια μεγάπτερη φάλαινα μήκους 11 μ. περίπου, εγκαταστάθηκε πολύ κοντά  στις ακτές του Τολού, στον Αργολικό κόλπο. Παρέμεινε στην περιοχή ένα μήνα, μέχρι και τις 15 Μαΐου 2001,  οπότε και έφυγε.

Στο διάστημα αυτό τρεφόταν συστηματικά κοντά στην επιφάνεια (πιθανότατα με κοπάδια μι­κρών ψαριών) και επεδείκνυε τακτικά την εντυπωσιακή εναέρια συμπεριφορά αυτού του είδους φάλαινας.

Καλόμαθε η φάλαινα στο Τολό
Το ρεπορτάζ από τα ΝΕΑ (26/04/2001)

Η μεγάπτερη φάλαινα, η πρώτη του είδους που εμφανίστηκε ποτέ στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται ακόμη στο Τολό. Τίποτα δεν δείχνει πως είναι εγκλωβισμένη εκεί ­ μάλλον εξερευνά την περιοχή, βρίσκει τροφή όχι όμως και... ησυχία.

Γύρω της έχουν ξεσπάσει διαμάχες σε πολλά... μέτωπα. Ψαράδες, εναντίον καϊκιών για το ποιος θα την πλησιάσει πιο κοντά, αρμόδιοι εναντίον αναρμοδίων, ειδικοί εναντίον των οπερατέρ των καναλιών και των ανθρώπων που θέλουν να δουν από κοντά το σπάνιο, για τα δικά μας νερά, κήτος, και πάει λέγοντας... Η φάλαινα πάντως δείχνει να είναι υγιής και να τρέφεται καλά. Οι ειδικοί επιστήμονες δεν ανησυχούν ούτε και ενθουσιάζονται υπερβολικά από την παρουσία της.

Όπως εξηγεί ο κ. Αλέξανδρος Φραντζής, δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας και πρόεδρος στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος, η παρουσία μεγάλων κητών (φαλαινών ή φυσητήρων) στις ακτές της Ελλάδας δεν είναι σπάνια. «Έχουμε δει και καταγράψει πτεροφάλαινες μήκους μέχρι και 24 μέτρα, φυσητήρες μέχρι 18 μέτρα και άλλα κητώδη, πολύ μεγαλύτερα, τα οποία φαίνεται πως ζουν μόνιμα στα ελληνικά νερά. Βέβαια, η μεγάπτερη φάλαινα στο Τολό, είναι εξαιρετικό φαινόμενο, καθώς το είδος αυτό δεν ζει στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στη Μεσόγειο έχει εμφανιστεί και καταγραφεί μόνο 4 ή 5 φορές, και η μία από αυτές τον περασμένο αιώνα. Στην Ανατολική Μεσόγειο, δε, και συνεπώς στην Ελλάδα, δεν έχει κάνει την εμφάνισή της ποτέ έως τώρα».
Το Ινστιτούτο Πέλαγος και ο κ. Φραντζής συγκέντρωσαν ήδη φωτογραφίες από την ουρά της φάλαινας και τις έστειλαν σε ερευνητές, ομάδες, Πανεπιστήμια και Κέντρα που ασχολούνται με τις μεγάπτερες του Ατλαντικού. «Υπάρχουν 12 κατάλογοι φωτοτακτοποίησης των μεγάπτερων του Ατλαντικού, με βάση τα χαρακτηριστικά σημάδια της ουράς τους. Από τη σύγκριση των φωτογραφιών, θα μας απαντήσουν αν έχουν δει τη συγκεκριμένη φάλαινα σε κάποια περιοχή του Ατλαντικού τούς περασμένους μήνες ή τα περασμένα χρόνια, κι έτσι θα μπορέσουμε ίσως να μάθουμε σε ποιο πληθυσμό ανήκει, από πού μας ήρθε και ίσως τι διαδρομή ακολούθησε», σημειώνει ο κ. Φραντζής.

Ο ίδιος εκτιμά πως η φάλαινα, που βρίσκεται από την Τρίτη 17 Απριλίου στον Αργολικό Κόλπο, δεν έχει χάσει τα νερά της. Στο Τολό βρίσκεται από τις πρώτες ημέρες της εμφάνισης της φάλαινας ομάδα ειδικών από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας Κητωδών «Δελφίς». Και όπως εξηγεί η δρ Αιμιλία Δρούγα, ωεκανογράφος από τη «Δελφίς», το θηλαστικό, μήκους 11 μέτρων και βάρους περίπου 20 τόνων, κινείται μεταξύ των νησιών Άγιος Νικόλαος, Πλατειά και Δασύ, σε απόσταση μέχρι και 500 μέτρα από τις ακτές και σε βάθος που κυμαίνεται από τα 100 έως τα 200 μέτρα. Η «Δελφίς» ζητάει από τους ανθρώπους που φθάνουν μέχρι το Τολό για να δουν από κοντά τη φάλαινα, να μην την παρενοχλούν, να μην πλησιάζουν με τα σκάφη τους σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων, να μη συνωστίζονται πολλά σκάφη γύρω της και να μην προσπαθούν να την ταΐσουν.

Μια φάλαινα στο Τολό το 1969

Το 1969, ένα φαλαινοειδές μήκους 5,5 μ εξοντώθηκε στο Τολό. Όπως γράφει η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" της εποχής:

«Ειδοποιήθηκε ο ομαδάρχης των ΤΕΑ Γ.Ι. Μπικάκης που ξεκρέμασε αμέσως το όπλο του, μπήκε σε ένα καΐκι και έβαλε στο σημάδι το κήτος εναντίον του οποίου έριξε δέκα σφαίρες!... Αποτέλεσμα: το αιχμαλώτισαν, το εφόνευσαν και το ερρυμούλκησαν ως την ακτή, νικηταί και τροπαιούχοι. Και το πλήθος έσπευσε και εθαύμασε…» (Έθνος, 10.9.1969)


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ