ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Προτάσεις για τον πρώην Δήμο Ασίνης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:53:00 π.μ. |

































Του Βαγγέλη Βλαχάκη
ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Με αίτηση που κατέθεσε στο δήμο Ναυπλιέων στις 16-7-2014 (αριθμ πρωτ 21594/16-7-2014) ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Βαγγέλης Βλαχάκης πρότεινε να συζητηθούν Σαν θέμα στην ημερήσια διάταξη, σκέψεις και προτάσεις για τον πρώην δήμο Ασίνης. Αναλυτικά στην αίτηση αναφέρει τα εξής:

Συμπληρώνοντας αρκετά χρόνια σταθερής παρουσίας στα δημοτικά δρώμενα του πρώην δήμου Ασίνης αλλά και στον Καλλικρατικό δήμο Ναυπλιέων θα ήθελα να καταθέσω στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου αλλά και στο τοπικό συμβούλιο μια σειρά από σκέψεις και προτάσεις για τον πρώην δήμο Ασίνης και ιδιαίτερα για το Τοπικό διαμέρισμα του Τολού.

Οι προτάσεις μου έχουν να κάνουν με δύο άξονες αλλά εξυπηρετούν ένα σκοπό. Την αναβάθμιση της περιοχής.

Το Τολό ένα ονομαστό τουριστικό θέρετρο της δεκαετίας του 70 πρέπει σήμερα να βρει το δρόμο του. Υπάρχει μια έλλειψη πολιτικής στόχευσης για τι ποιότητα τουρισμού θέλει, τι μπορεί να εξυπηρετήσει, σε τι μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτή η συζήτηση πρέπει άμεσα να ανοίξει με όλους τους φορείς της ευρύτερης περιοχής για να δούμε στόχους και παρεμβάσεις.

Στις δικές μου σκέψεις καταθέτω μερικά πράγματα που άμεσα μπορεί να αναβαθμίσουν την εικόνα της περιοχής και να συμβάλλουν στο διαφορικό που πρέπει να αναζητήσουμε.

1. Μέτρα αισθητικής και ποιοτικής αναβάθμισης.

Ξεκινώντας από τον κόμβο στην Ασίνη να δούμε μέσα από έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό ένα συμβολικό μνημείο που μπορεί να στηθεί στον κόμβο που να προαναγγέλλει την περιοχή. Μια τριήρης, ένα αντίγραφο του «Βασιλιά της Ασίνης». Ιδέες θα μπορούσαν να ακουστούν πολλές αλλά αν στηνόταν κάτι θα έδινε μια άλλη εικόνα στην είσοδο της περιοχής ακόμα και συμβολικά.

Με αφετηρία τον κόμβο να μελετηθούν πεζοδρόμια για το Τολό και στις δύο κατευθύνσεις (και προς Αρχαία Ασίνη Τολό και στην κατεύθυνση προς Τολό) . Υπάρχουν πολλοί επισκέπτες και ντόπιοι που περπατούν άρα πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα να παραπατούν με ασφάλεια.

Να μελετήσουμε το φωτισμό, να δούμε τις φυτεύσεις του δρόμου. Να μελετήσουμε τις πινακίδες ενημέρωσης με τα ξενοδοχεία και τις πανσιόν που είναι διάσπαρτες.

Άμεση προτεραιότητα η σύνδεση του Τολού με την Αρχαία Ασίνη με πεζοδρόμιο ακόμα και να εξετάσουμε αν αυτό μπορεί να γίνει περιμετρικά του βράχου της Ασίνης. Στο κομμάτι αυτό δεν μπορούμε να μην δούμε το πεζοδρόμιο που πρέπει να συνδέει την Ασίνη με το Μυκηναϊκό νεκροταφείο στη Μπαρμπούνα.

Να μελετήσουμε το περπάτημα από το Τολό στην Πλάκα στην κατεύθυνση προς το Δρέπανο με διαμόρφωση ακόμα και με ξύλινα ντεκ μιας πορείας παραλιακής.

Να μπορεί ο ενοικιαστής στα νοικιαζόμενα του δρόμου Αρχαίας Ασίνης Δρεπάνου να κινείτε προς τη θάλασσα με ασφάλεια και όχι πάντα με το αυτοκίνητο.

Να χαράξουμε ένα ποδηλατοδρόμο που θα συνδέει το Τολό με την Ασίνη και το Βιβάρι.

Να αξιοποιήσουμε την παρουσίαση του Σεφέρη στην περιοχή της Ασίνης έχοντας μάλιστα ένα ποίημα «ο Βασιλείας της Ασίνης» γραμμένο από τον νομπελίστα ποιητή για την περιοχή.

Με αυτές τις προτάσεις ενισχύουμε ουσιαστικά την υποδομή για στόχευση ενός άλλου είδους τουρισμού.

2. Άμεση προτεραιότητα

• Η ολοκλήρωση του έργου του περιβάλλοντος του αρχαιολογικού χώρου της Ασίνης. Απαλλοτρίωση οικοπέδων μεταφορά του δρόμου φωτισμός των τειχών κ.λπ.

• Πίεση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για απαλλοτρίωση άμεσα του Μυκηναϊκού νεκροταφείου της Μπαρμπούνας και η δημιουργία ενός οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.

• Πυργόσπιτο στην Κάντια Ας σκεφτούμε μια πρόταση για μια χρήση και αν ολοκληρώσουμε την παραχώρηση των τμημάτων των ιδιοκτησιών για να μπορεί να ενταχθεί για αναστήλωση.

• Να μελετήσουμε την πρόσβαση στην παραλία της Πλάκας γιατί το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση είναι κωμικοτραγική.

Τέλος ας αναφερθώ και σε ένα ξεχασμένο ιστορικό γεγονός. Στη περιοχή «Καμινάκι» κοντά στο γήπεδο του Τολού έγινε τον 1941 μια μάχη των Άγγλων Αυστραλών και των Νεοζηλανδών φαντάρων με τους Γερμανούς κατακτητές στην προσπάθεια να φύγουν από το Τολό για την Κρήτη. Θεωρώ σαν μια στοιχειώδη ένδειξη σεβασμού στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν σ΄ αυτή την μάχη να αναρτηθεί μια στήλη με τα ονόματα των θανόντων ώστε να γνωρίσουν οι επόμενες γενιές το σημαντικό αλλά και συμβολικό για την περιοχή μας ιστορικό γεγονός.

Πολλές φορές η πρώτη εικόνα μιας περιοχής μας δίνει και το στίγμα της Ας παλέψουμε όλοι να την αλλάξουμε προς το καλύτερο με γνώμονα τον άνθρωπο και την άποψη ότι αν εμείς δεν αγαπήσουμε τον τόπο μας μην πιστεύουμε ότι μπορούν να τον αγαπήσουν οι επισκέπτες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ