Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

ZEOS PILSNER – Μια μεγαλόπρεπη πριγκίπισσα από το Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:59:00 μ.μ. |
  Την πρώτη φορά που μου σέρβιραν την απαστερίωτη Zeos pils από ένα πλαστικό πράσινο μπουκάλι του μισού λίτρου, σούφρωσα τα χείλη. Πως γίνεται μια μπύρα να διατηρεί την ποιότητά της σε ένα πλαστικό υλικό, αναρωτήθηκα και γκρίνιαξα. Όταν την δοκίμασα, μου έπεσε το σαγόνι. Η απαστερίωτη Zeos είναι η καλύτερη pils – μακράν – που έχω δοκιμάσει από μπουκάλι…


Ο Χρήστος Παπαδήμας είναι ο ιδρυτής της ζυθοποιίας, που επέστρεψε με την οικογένειά του από τον Καναδά έχοντας όμως μεγάλη εμπειρία από τις τοπικές εκεί μπύρες. Στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με τον διάσημο ζυθοποιό του Βανκούβερ, David Woodκαι τον μάγο της ζυθοποίησης Barry Murray και έτσι η ζυθοποιία Zeos, στον Ίναχο Άργους, έγινε πραγματικότητα.

Με το αρτεσιανό νερό της Πελοποννήσου και τα βασικά κύρια συστατικά της μπύρας, ο David Wood δημιούργησε την πρώτη βαρελίσια παρτίδα της Zeos, το 1998. Αργότερα, όταν οι ανάγκες να εμφιαλωθεί η μπύρα αυξήθηκαν, ο νεαρός ταλαντούχος Λουκάς Παπαχαράλαμπος ανέλαβε δράση και η ζυθοποιία άρχισε να πουλά εμφιαλωμένες μπύρες σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο).
Ευτυχώς, η βαρελίσια Zeos pilsner, πωλείται στο γνωστό πράσινο πλαστικό μπουκάλι με το λευκό καπάκι και με ημερομηνία λήξης ενός μηνός από την παρασκευή της. Διατηρείται μόνο σε ψυγείο γιατί είναι απαστερίωτη, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά της σε όλη την Ελλάδα.
Θα τη βρείτε κυρίως στην Πελοπόννησο και σε κάποια μέρη στην Αθήνα: Αμπελοσοφίες (Κάτω Πετράλωνα), Σταλιά (Γλυφάδα), Vegera (Γλυφάδα), Beer Factory (Χαλάνδρι), Fast Market (Μαρούσι), Το Μαγέρικο της Νάγιας(Καλλιθέα). Εποχιακά, αναζητήστε την και στο Ipanema Beer Bar (Θεσσαλονίκη).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η απαστερίωτη Zeos pilsner, κατασκευάζεται κάτω από τα Γερμανικά πρότυπα με υψηλού επιπέδου αγνά συστατικά χωρίς προσθήκη χημικών και άλλων προϊόντων για την επίσπευση της παραγωγής της. Περιέχει βύνη κριθαριού και σιταριού, λυκίσκο και μαγιά.
Επέλεξα να την σερβίρω σε ένα αμερικάνικο κρίκερ για όλα τα είδη βαρελίσιας μπύρας και όχι στο κλασικό πίλσνερ.
Χρώμα χρυσό, πλούσιος λευκός αφρός που υποχωρεί σιγά σιγά. Μύτη με έντονη βύνη, λυκίσκο και ιδέα μήλου, ροδάκινου, ίσως και γλυκόριζας. Το στόμα είναι πικάντικο και πικρό. Ελαφρύ σώμα, επίγευση έντονη, ξηρή, μεγάλης διάρκειας με έντονη την αίσθηση φρεσκοψημένου ψωμιού.

Σερβίρεται στους 4-7 ˚C. Συνοδέψτε την με πιάτα μεσογειακής κουζίνας.
Τύπος (είδος): Pils

Αλκοόλ: 5,0 %
Προέλευση: Eλλάδα
Ζυθοποιία: Ζυθοποιία Ζέος, Άργος
Περιεχόμενο: 500 ml
Περιγραφή: Ελαφρύ σώμα, πλούσιος λευκός αφρός, χρώμα: χρυσό, άρωμα: έντονηβύνη, λυκίσκος, ιδέα μήλου και ροδάκινου, γλυκόριζας, γεύση: πικάντικη, πικρή,επίγευση: μακράς διάρκειας, έντονη, ξηρή, φρεσκοψημένο ψωμί.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ