ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Στα 80 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης αν παίρνεις επίδομα - Ποιές είναι οι προϋποθέσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:31:00 μ.μ. |


















 Τη διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις που χορηγήθηκε και πέρυσι ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πέραν της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30% οι καταναλωτές θα μπορούν να εισπράξουν και την επιδότηση των 35 λεπτών ανά λίτρο.

Αυτό σημαίνει ότι πέραν της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, οι καταναλωτές που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα μπορούν να εισπράξουν και την επιδότησητων 35 λεπτών ανά λίτρο.
Τα κριτήρια για την επιδότηση

Εισοδηματικά:

Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο
Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)

Περιουσιακά:

Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των200.000 ευρώ ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Υπάρχει και κριτήριο …κυβισμού του αυτοκινήτου. Δηλαδή, δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση δεν ισχύει για το σύνολο της ποσότητας που αγοράζει κάποιος. Υπάρχει πλαφόν ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου και την γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται. Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος, αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα. 

Η ποσότητα φτάνει:

Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α’ ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας)
Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β’ ζώνη Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου)
Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ’ Ζώνη (Νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας)

Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ’ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).
Πώς διαμορφώνονται οι τελικές τιμές λιανικής

Κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, για όσους δικαιούνται και το επίδομα, η τιμή λιανικής μπορεί να διαμορφωθεί στα 80 λεπτά ανά λίτρο.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επικοινώνησε το theTOC.gr ανέφερε ότι αναμένεται να ισχύσει και φέτος το μέτρο της προκαταβολής

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα «κατά τη φετινή περίοδο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με διαμόρφωσή του στα 230 ευρώ/1.000 λτ. (από 330 ευρώ/1.000 λτ. που ισχύει σήμερα), επιδιώκοντας μια καλή λύση, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, δεδομένων των περιορισμών. Με τη μείωση αυτή, τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ/λτ., από τα 1,259 ευρώ/λτ. που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014. Ετσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λτ., τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ/λτ. ή 23,4%, έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ/λτ.), τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επικοινώνησε το theTOC.gr ανέφερε ότι αναμένεται να ισχύσει και φέτος το μέτρο της προκαταβολής. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, οι καταναλωτές με ηλεκτρονική αίτηση που μπορούσαν να υποβάλλουν μέσω taxis, είχαν το δικαίωμα –εφόσον διαπιστωνόταν ότι πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- να εισπράξουν το 25% του επιδόματος θέρμανσης πριν ακόμη αγοράσουν πετρέλαιο. Υποτίθεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα προχωρούσαν σε έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσουν πριν κατά την περυσινή σεζόν πήραν την προκαταβολή αλλά τελικώς δεν εισέπραξαν το επίδομα. Οι έλεγχοι αυτοί, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ