ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Λίμνη Στυμφαλία: Μαγικές διαδρομές, παραμυθένια χωριά, καταπληκτικό τοπίο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:18:00 π.μ. |



















 Ένας άκρως φυσιολατρικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, η όμορφη ορεινή λίμνη της Στυμφαλίας, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Κορινθίας, κοντά στα όρια με το νομό Αργολίδας και σχηματίζεται μεταξύ των βουνών Κυλλήνη και Ολίγυρτος, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων.

Λίμνες ορεινές, όπως της Στυμφαλίας είναι σπάνιες όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη. Η έκταση της παρουσιάζει έντονες εποχικές διακυμάνσεις.

Το εμβαδόν της επιφάνειας της το χειμώνα μπορεί να φτάσει τα 7.700 στρέμματα, ενώ το καλοκαίρι κυμαίνεται γύρω στα 3.500 στρέμματα.
Μοιάζει περισσότερο με έλος παρά με λίμνη και κατά καιρούς αποξηραίνεται εντελώς. Τα νερά της αποστραγγίζονται από καταβόθρες και, σύμφωνα με μία άποψη ξαναέρχονται στην επιφάνεια στην Αργολίδα. Σήμερα ένα μεγάλο τμήμα των υδάτων της χρησιμοποιείται για άρδευση, όπως ακριβώς και στην εποχή του Αδριανού.

Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά και στην συνέχεια πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν με τα βέλη του. 
Κοντά στις όχθες της λίμνης ήταν χτισμένη η Αρκαδική πόλη Στύμφαλος. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ο αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο με το οποίο υδροδότησε την Κόρινθο με νερό από την λίμνη.

Στην λίμνη επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus Stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Χαρακτηριστικό του είναι πως έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται. 
Παράλληλα, στη λίμνη βρίσκουν καταφύγιο μεταναστευτικά πουλιά και για πολλά από αυτά αποτελεί τόπο αναπαραγωγής

Αξίζει να κάνετε το κύκλο της μέσα από μαγικές διαδρομές, διασχίζοντας παραμυθένια χωριά, μέσα σε ένα καταπληκτικό τοπίο με έντονες εναλλαγές οργιώδους βλάστησης και ψηλών δέντρων.
Η περιοχή προσφέρεται για περιηγήσεις στα πλούσια ελατοδάση των βουνών, για περίπατο στα μονοπάτια που έχουν επιβιώσει στο διάβα των αιώνων, πρωτοχαραγμένα από ανθρώπους της αρχαιότητας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ