ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Χοροί και έθιμα του Δωδεκαημέρου από το σύλλογο "Ελληνική Παράδοση"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:37:00 μ.μ. | |




















  Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Μπουσουλοπούλειο Θέατρο Άργους η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του συλλόγου Ελληνικών Χορών και Εθνογραφικών Ερευνών “Ελληνική Παράδοση” με θέμα “Σήκω κι άνοιξε την πόρτα που ‘ρθα να στα πω σαν πρώτα…”.

Η εκδήλωση είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς στην είσοδο του θεάτρου συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, είδη γενικής καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας για το “Χαμόγελο του Παιδιού”στην Αρχαία Κόρινθο.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική! Το θέατρο ήταν κατάμεστο και τα πράγματα που συγκεντρώθηκαν γέμισαν πολλά κουτιά τα οποία θα μειώσουν, έστω και λίγο, τις ελλείψεις που έχουν τα παιδιά που στεγάζονται στο “Χαμόγελο του Παιδιού”…
Ο κόσμος που προσήλθε στο Μπουσουλοπούλειο ανταμείφθηκε με μια εξαιρετική παράσταση από τους χορευτές και τη χορωδία του συλλόγου και “ταξίδεψε” σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μας μέσα από τα έθιμα, τους χορούς και τα κάλαντα όπως αυτά βιώνονται από τόπο σε τόπο.
Το έναυσμα δόθηκε με τα “Κόλιαντα Μπάμπω” από την Αιανή Κοζάνης που τραγούδησαν όλοι οι χορευτές του συλλόγου χτυπώντας ρυθμικά τα ραβδιά τους και το ταξίδι συνεχίστηκε με τα Ρογκάτσια από το Ρουμλούκι Ημαθίας, το έθιμο της Καμήλας από το Θούριο του Έβρου, τους νοικοκυραίους που δέχονται τους καλαντιστές στη Νάξο, τους “Φωταράδες” από το Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής, το Κρητικό γλέντι και το χριστόψωμο στην Πελοπόννησο.
Ακούσαμε χριστουγεννιάτικα παραμύθια και λαϊκές διηγήσεις, συγκινηθήκαμε με τους “Κρυπτοχριστιανούς”, ακούσαμε τα κάλαντα της καλής κυράς και γελάσαμε με την “κακή κυρά”…
Η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του συλλόγου με υπεύθυνο τον καθηγητή μουσικής, Σπύρο Μαρίνη, μας τραγούδησε τα κάλαντα Χριστουγέννων της Θράκης και της Αίγινας, της Πρωτοχρονιάς από την Απείρανθο της Νάξου και την Κρήτη και των Φώτων από το Πουρί Πηλίου.
Την χορωδία συνόδευσαν ο Σπύρος Μαρίνης με το κλαρίνο, ο Αθανάσιος Καρανάσιος με το βιολί, ο Γιώργος Αργυράκης με το λαούτο και ο Βαγγέλης Αργυράκης με τα κρουστά.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Μανώλης Γύφτος, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Σοφία Κούσουλα και την επιμέλεια των φορεσιών η Βούλα Νικητοπούλου- Δαμάλα.
Ο σύλλογος ευχαριστεί όλους όσοι “άνοιξαν την πόρτα” για άλλη μια φορά στον πλούσιο λαϊκό μας πολιτισμό τον οποίο στηρίζει και υπηρετεί ο σύλλογος “Ελληνική Παράδοση” εδώ και 22 χρόνια και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για βοήθεια προς τον συνάνθρωπο…

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ