ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Στην Εθνική Συνάντηση για την Περιβαλλοντική Ασφάλεια η Αργείτισσα Μαρίτα Κωτσοβού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:43:00 π.μ. | | |




















 Εθνική Συνάντηση για την Περιβαλλοντική Ασφάλεια πραγματοποιήθηκε χθες (18-12-2014) στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, στην Αθήνα, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία της INTERPOL.


Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκαν ειδικοί και εκπρόσωποι φορέων λήψης αποφάσεων από τις εθνικές Αρχές επιβολής του νόμου και τους Οργανισμούς με αρμοδιότητες περιβαλλοντικών θεμάτων, για να συζητήσουν και να αναπτύξουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, παρευρέθηκε ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τους παρισταμένους εκ μέρους του Αρχηγού Αντιστράτηγου Δημητρίου Τσακνάκη.
Από τη Γενική Γραμματεία της Interpol , παρέστησαν ο Αστυνόμος Β’ Ιωάννης Κοκκίνης και η κ. Μαρία Κωτσοβού. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπηρεσιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομικών.

Το συντονισμό του σεμιναρίου είχε ο Τμηματάρχης του 4ου Τμήματος Διεθνών Οργανισμών Interpol, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αριστείδης Σταμούλης.
Σκοπός ήταν τόσο η ενίσχυση των σημερινών πρωτοβουλιών, όσο και η δημιουργία νέων και καινοτόμων στρατηγικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Πιο αναλυτικά, οι στόχοι της συνάντησης ήταν οι εξής:
Η συντονισμένη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων Περιβαλλοντικές και Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Η αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με:
τη ρύπανση των υδάτων και του εδάφους από απόβλητα και παράνομα φυτοφάρμακα,
το παράνομο εμπόριο ξυλείας,
τις απειλές που υφίσταται η πανίδα και η χλωρίδα,
την παράνομη εξόρυξη ορυκτών,
την παράνομη αλιεία και το κυνήγι.

Η δημιουργία Εθνικής Ειδικής Ομάδας (Task Force) για την περιβαλλοντική ασφάλεια, που θα ασχολείται με την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων αναφορικά με το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ελλάδα.
Εναρκτήρια Ομιλία κ. Υπαρχηγού

Κυρίες και Κύριοι, είμαι ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου και εκ μέρους του Αρχηγού της, Αντιστράτηγου κ. Δημητρίου Τσακνάκη, σας καλωσορίζω στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι εδώ για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών της συνάντησης με θέμα την Περιβαλλοντική Ασφάλεια. Στόχος μας είναι να έρθουν σε επαφή οι αρμόδιοι για αυτό το θέμα Εθνικοί Οργανισμοί και Αρχές, ώστε να αναπτυχθεί η μεταξύ τους συνεργασία και να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί, αναμφίβολα, ουσιαστική υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους. Ειδικά για την Ελλάδα, η μέριμνα για την προστασία του, κατοχυρώνεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η προστασία του αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας. Οι γεωφυσικές συνθήκες και ο αρχιπελαγικός χαρακτήρας της Ελλάδας εξαρτούν άμεσα το παρόν και το μέλλον της χώρας από την προστασία του περιβάλλοντος.

Με το Ν. 4042/2012 «Περί ποινικής προστασίας Περιβάλλοντος», το Eθνικό Δίκαιο εναρμονίζεται με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου και θεσπίζονται αποτρεπτικές, αποτελεσματικές και αναλογικές κυρώσεις για τις περιπτώσεις που προκαλείται ή ενδέχεται να προκληθεί ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας του.

Προτεραιότητα της Χώρας μας στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής αποτελεί η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Ειδικότερα στους τομείς της περιβαλλοντικής πολιτικής εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνονται:

· η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

· η διαχείριση των αποβλήτων και η ανακύκλωση

· η προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων

· η προστασία από την αέρια ρύπανση

· η προστασία από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ηχορύπανσης και των ακτινοβολιών

· και τέλος η περιβαλλοντική αδειοδότηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και η προστασία από τη βιομηχανική ρύπανση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Αστυνομία έχει διαμορφώσει μία σειρά δράσεων, οι οποίες εκδηλώνονται τόσο σε προληπτικό, όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο, με σκοπό την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Με την παρούσα συνάντηση, καθίσταται σαφές ότι όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες φορείς δηλώνουν με την παρουσία τους τη διάθεση τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και θέσπιση πιο συγκεκριμένων μέτρων εμφορούμενων από πνεύμα καλής θέλησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι αποτελεί πρόκληση για όλους μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία του περιβάλλοντος, καθόσον η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την καλλιέργεια αισθήματος συνευθύνης και συστράτευσης όλων των φορέων της Πολιτείας.

Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι πεπεισμένος για τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησής σας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ