ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Χωρίς αποζημιώσεις για τη βροχή τα μανταρίνια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:18:00 μ.μ. | | |























 Στην παύση των εµπορικών πράξεων και των εξαγωγών έχει οδηγήσει η καταστροφή από 70% έως και 100% της Κληµεντίνης, της κυριότερης ποικιλίας µανταρινιών στην Ελλάδα, σε Αργολίδα, Τροιζηνία και Ερµιονίδα, µετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις που έπληξαν τις περιοχές στα µέσα ∆εκεµβρίου.

Οι παρατεταµένες έντονες βροχοπτώσεις –για περίπου πέντε µέρες- όταν είχε ξεκινήσει η συγκοµιδή για τις Κληµεντίνες, σε συνδυασµό µε την υψηλή θερµοκρασία είχαν ως αποτέλεσµα ο φλοιός να απορροφήσει νερό και κατ’ επέκταση τα µανταρίνια να γίνουν µαλακά, σαν σφουγγάρια και να σαπίζουν µε την πάροδο του χρόνου.

«Ακόµα και στα κτήµατα που δεν έχουν χάσει το 100% της παραγωγής τους, η συγκοµιδή των ελάχιστων ποσοτήτων, που δεν έχουν ζηµιωθεί, είναι ασύµφορη και δεν γίνεται, καθώς το κόστος συγκοµιδής, προκειµένου να διαλεχθεί το καλό προϊόν, ανέρχεται στα 30 λεπτά το κιλό», επισηµαίνει ο παραγωγός Παναγιώτης Παπαγγελής.

Εν τω µεταξύ, µετά από αίτηση των παραγωγών, κλιµάκιο του ΕΛ.Γ.Α. επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, λέγοντας, όµως, ότι «δεν αποζηµιώνει τις ζηµιές από τις χειµερινές βροχές, αλλά µόνο από ακραία καιρικά φαινόµενα (χαλάζι, παγετός»).

Βέβαια, οι υψηλές θερµοκρασίες (πάνω από 20ο Κελσίου) τον χειµώνα, αποτελούν ακραίο καιρικό φαινόµενο, υπογραµµίζουν οι παραγωγοί.

«Ποτέ δεν αποζηµίωνε ο ΕΛ.Γ.Α. αυτή τη ζηµιά, αλλά τουλάχιστον παλιά οι εισφορές ήταν 3% επί του τιµολογίου πωλήσεων, ενώ τώρα είναι υποχρεωτικά 30 ευρώ το στρέµµα», τονίζει ο κ. Παπαγγελής.

Υπενθυµίζεται ότι και πέρυσι είχαν παρατηρηθεί παρόµοιες ζηµιές σε αυτές τις περιοχές λόγω των παρατεταµένων βροχοπτώσεων και της ζέστης αρχή ∆εκέµβρη.

Οι ζηµιές παρουσιάζονται στην Κληµεντίνη, η οποία είναι ευπαθής στη βροχή. Αντιθέτως, η ποικιλία Νόβα έχει σκληρή φλοίδα µε αποτέλεσµα να είναι ανθεκτική στη µονίλια και στο συνεπακόλουθο σάπισµα. Γι’ αυτό, έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα.

Χάρη στην ανθεκτικότητά της, πολλοί είναι οι παραγωγοί που φυτεύουν περισσότερα στρέµµατα Νόβα, αλλά και Πέιτζ, περιορίζοντας την έκταση της Κληµεντίνης, λόγω και των υψηλότερων τιµών των όψιµων ποικιλιών.

Φέτος η τιµή για τις πρώτες Κληµεντίνες ξεκίνησε από τα 30 – 35 λεπτά και στη συνέχεια πήγε στα 20 – 25, στα ίδια περίπου επίπεδα µε πέρυσι. Εδώ και λίγες µέρες έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή για τα Νόβα, για τα οποία η τιµή παραγωγού βρίσκεται στα 28 – 30 λεπτά, ενώ τέλος Ιανουαρίου ξεκινάει η συγκοµιδή της οψιµότερης ποικιλίας Πέιτζ, για την οποία η τιµή πέρυσι ξεκίνησε από τα 60 λεπτά το κιλό.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ