ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Διάλεξη της Γκόλφως Μαγγίνη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών
























  Tην Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, Γκόλφω Μαγγίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έδωσε διάλεξη της σειράς εκδηλώσεων ‘Events Series 2015’, στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Το θέμα της ομιλίας της ήταν «Φαντασία και ορθός λόγος από τον Καντ στον Χάιντεγκερ: μια φιλοσοφική διαδρομή».

Η κυρία Μαγγίνη μίλησε για το θέμα της φαντασίας το οποίο έχει μακρά φιλοσοφική ιστορία ήδη από την αρχαιότητα. Κομβικό σημείο στην εξέλιξή της υπήρξε η φιλοσοφία του I. Kant, τόσο στη γνωσιοθεωρητική όσο και στην αισθητική της διάσταση. Η πρόκριση της δημιουργικής αισθητικής φαντασίας ολοκληρώθηκε από τους φιλοσόφους του Ρομαντισμού που ανέδειξαν την εκφραστική δύναμη της φαντασίας σε μείζουσα ικανότητα του «φανταστικού υποκειμένου». Ο εικοστός αιώνας δε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «αιώνας του φαντασιακού», όχι μόνο στη φιλοσοφία αλλά και στην ψυχανάλυση και τις κοινωνίες και ανθρωπιστικές επιστήμες εν γένει.

Ο Κώστας Πολιάς, Διδάκτορας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, προσκεκλημένος συνομιλητής, συμπλήρωσε το θέμα και μίλησε για το «κρυστάλλινο» ως σύμβολο της φαντασίας στον ρομαντισμό και τη μετάβαση από την αρχική κατανόησή του ως συμβόλου πολιτισμικής αλλαγής, στην κατανόησή του ως συμβόλου του θανάτου της ρομαντικής φαντασίας στην παγωμένη θάλασσα του Φρήντριχ και του αιτήματος επιστροφής στην αρχική κατανόηση.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών
Πανεπιστημίου Harvard






ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ