ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Γιάννης Γκιόλας: Απαντώντας στις ερωτήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Άργους...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:16:00 μ.μ. | | |
Έλαβα σήμερα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook τις ερωτήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Άργους. Θέλω να τις απαντήσω όλες κατά σειρά, γιατί πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο διάλογος, ενώ με τις παρεμβάσεις των βάναυσα πληττόμενων εμπόρων θα συνδιαμορφώσουμε τις καλύτερες θέσεις. 

Σας παραθέτω τις ερωτήσεις μαζί με τις αντίστοιχες απαντήσεις:

«Κύριε υποψήφιε του Νομού Αργολίδας όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενη ανακοίνωση, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη μας και γενικότερα ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος, καλύτερα και ιδιαίτερα στα θέματα που τον απασχολούν, όπως φορολογικό, ασφαλιστικό, τραπεζικό, επαγγελματική στέγη, εκπτώσεις -προσφορές, παραεμπόριο, ανάπτυξη οικονομίας, προστασία πρώτης κατοικίας, θέλουμε από εσάς να αναφέρετε τις θέσεις του κόμματός σας για κάθε περίπτωση ειδικά και όχι ολόκληρο το πρόγραμμα του κόμματος.

Τα επόμενα ερωτήματα που πρέπει να μας ενημερώσετε είναι:
Πρώτο ερώτημα είναι το φορολογικό.

Συγκεκριμένα να μας ενημερώσετε τι προτείνει το κόμμα σας για την φορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως π.χ. ποσοστό συντελεστή, αφορολόγητο, φ.π.α .κ.λ.π. Τι θα γίνει με όσους δεν μπορούν να μπουν σε ρύθμιση για οφειλές στις ΔΟΥ , λόγο οικονομικής αδυναμίας.»

Ως προς το πρώτο ερώτημα σχετικά με το φορολογικό σύστημα και το α΄ σκέλος αυτού, ειδικότερα, δηλ. τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι οι εξής:

1. Σταδιακή μείωση με στόχο την κατάργηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

2. Μελέτες για κλίμακες Φ.Π.Α. 5%, 9% και 19%, ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως διατροφής, εστίασης, πολιτισμού και ενέργειας.

3. Αύξηση του ορίου μη υποχρέωσης τήρησης βιβλίων στα 10.000 Ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις και στα 20.000 Ευρώ για τις μεταποιητικές.

4. Μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις.

5. Μελέτη απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. επιχειρήσεων με χαμηλούς τζίρους.

6. Αφορολόγητο όριο, ίσο για όλους τους πολίτες.

Γενικότερα, η κατεύθυνση είναι η προσπάθεια για σχετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, που σταδιακά θα καταλήξουν στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων πρωταρχικός στόχος αποτελεί η εμπέδωση κλίματος φορολογικής δικαιοσύνης, με παράλληλη μείωση της παραοικονομίας, η οποία, πέραν των άλλων, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της μικρής επιχείρησης και διογκώνει την ανομία και τη φοροδιαφυγή.

Ως προς το β΄ σκέλος της ερώτησης, δηλ. την τύχη των επιχειρήσεων που δεν δύνανται να υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους προς τις Δ.Ο.Υ. λόγω οικονομικής αδυναμίας:

Για τις υπερχρεωμένες στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρήσεις εκτός από την κεφαλαιοποίηση των οφειλών, οι προτάσεις για ευνοϊκές και ρεαλιστικές ρυθμίσεις που έχουν διατυπωθεί πρέπει να συνδεθούν με αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια ανασυγκρότησης, σε οριζόντια τοπική διάταξη ή κάθετη περιφερειακή.

«Δεύτερο ερώτημα είναι η μίσθωση επαγγελματικής στέγης: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 50Α΄) ο νέος νόμος 4242/2014, ο οποίος, στο άρθρο 13, περιέχει τις νέες διατάξεις για τις εμπορικές μισθώσεις .Ο νόμος αυτός είναι σε βάρος του επιχειρηματία και ιδιαίτερα του νέου.»

Top of Form

Ως προς το δέυτερο ερώτημα του Εμπορικού Συλλόγου Άργους, σχετικά με τη μίσθωση της επαγγελματικής στέγης:

Για το θέμα του νέου νόμου για τις εμπορικές μισθώσεις και, ειδικότερα, τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4242/2014, που προβλέπει μικρότερη διάρκεια των εμπορικών μισθώσεων (3ετία), δεν έχει διατυπωθεί θέση, διότι οι θέσεις είχαν εκπονηθεί πριν από την ισχύ του νόμου αυτού.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι διατάξεις αυτές ανιστρατεύονται τα συμφέροντα των μισθωτών (επιχειρηματιών και ιδιαίτερα των νέων), διότι μετά την πάροδο του μικρού χρόνου της μίσθωσης θα εξαρτάται και από τη θέληση των ιδιοκτητών η παράτασή της, με προφανείς εκβιασμούς και υπερβολικές αυξήσεις.

Έτσι, πιστεύω ότι πλήττονται οι νέοι επιχειρηματίες, που θα αναγκαστούν να ενδώσουν, με επαχθείς συνέπειες για αυτούς, αλλά και όσοι έχουν κάνει επωφελείς δαπάνες στο μίσθιο κατάστημα.

Γιάννης Γκιόλας
Υπ. Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ