ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Γιόρτασαν τους Αγίους Θεοδώρους στο ιστορικό εκκλησάκι που έχτισε ο Θ. Κολοκοτρώνης στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:03:00 μ.μ. | | | |
Εορτή των Αγίων Θεοδώρων σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του δια κολύβων θαύματος του Αγίου μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος και γιορτάζει το ομώνυμο ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στο Ναύπλιο.


Το εκκλησάκι αυτό που σήμερα βρίσκεται περικυκλωμένο από πολυκατοικίες στην οδο Καλαμάτας στο Ναύπλιο, οικοδομήθηκε από τον Γέρο του Μοριά Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους οικείους του μεταξύ των ετών 1825-1832 στο κτήμα τους στην θέση που λεγόταν τότε ΄΄ΚΙΟΥΛ ΤΕΠΕ'', ένα κτήμα που είχε δοθεί στον Αρχιστράτηγο Θ.Κολοκοτρώνη μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, ως ανταμοιβή για της υπηρεσίες που προσέφερε στο έθνος.
 Το κτήμα αυτό αγοράσθηκε το 1898 από τα αδέρφια Γρηγόριο, Γεώργιο, Δημήτριο και Κωνσταντίνο Ρετάλη, μαζί και ο ναός που ήταν αφιερωμένος στους Αγίους Θεοδώρους μιας και ο γέρος του Μοριά ονομαζόταν Θεόδωρος.

Ο ναός κατόπιν πέρασε στα παιδιά της οικογένειάς και κατόπιν στα εγγόνια , τώρα τον ναό φροντίζει η κα Πηνελόπη Ρεταλη όπου διατηρεί το εκκλησάκι σε άριστη κατάσταση.
Ο ναός ανήκει στην συνοικία Νέο Βυζάντιο (Συνοικισμός) Ναυπλίου και εκκλησιαστικά ανήκει στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο ιστορικός Μ. Λαμπρινιδης αναφέρει πως ο Κολοκοτρώνης ζούσε στην εξοχική του κατοικία και εκκλησιάζονταν στο ναό των Αγίων Θεοδώρων και από εκεί στις 6-7-1833 οι Βαυβαροί αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στις περιβόητες φυλακές στο κάστρο του Παλαμήδιου.
Τον πανηγυρικό εσπερινό και την πρώτη στάση των χαιρετισμών τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Φρίμης .
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ