ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Σ. Αντωνόπουλος: Σημαντικές ζημιές στα πορτοκάλια από τον παγετό και τις ανεμοθύελλες στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:05:00 μ.μ. | | | |
 Ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή πορτοκαλιών προκάλεσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές. Πολλά από τα πορτοκάλια που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία οδηγούνται προς χυμοποίηση αν και οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Στο μεταξύ στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών εσπεριδοειδών με το νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, του ζήτησαν να υπογράψει «άμεσα» την απόφαση για την συνδεδεμένη ενίσχυση των πορτοκαλιών που θα οδηγούνται προς χυμοποίηση. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να υπογράψει την απόφαση, ενώ οι παραγωγοί ζητάνε να έχει αναδρομική ισχύ (από 1/1/2015). Επίσης ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι στην όλη διαδικασία θα εμπλέκονται οι αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί.

Στη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ οι εκπρόσωποι των παραγωγών επεσήμαναν τη διαφωνία τους με το «όριο» των 700 κιλών/στρέμμα, που θα δικαιούνται οι παραγωγοί για να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και ο Υφυπουργός απάντησε ότι θα μελετήσει το θέμα. Επίσης κάποιες Ομάδες ζήτησαν η εμπορική περίοδος να ξεκινά κάθε έτος από την 1η Νοεμβρίου και να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ο μήνας Οκτώβριος να είναι «κενός», ώστε εκείνη την περίοδο να δίνουν τα στοιχεία οι Συνεταιρισμοί και να κάνει ελέγχους για την πληρωμή της συνδεδεμένης ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Σημαντικές ζημιές είχαμε στα πορτοκάλια στην περιοχή από τον παγετό και τις ανεμοθύελλες», αναφέρει ο κ Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας. «Είχαμε παγετό στις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια ήρθαν οι ανεμοθύελλες και μεγάλωσαν το πρόβλημα. Έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ οι αναγγελίες ζημιών και μας ενημέρωσαν ότι το ερχόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εξατομίκευση των ζημιών. Ένα τμήμα από αυτή την παραγωγή οδηγείται προς τη χυμοποίηση αλλά οι σημερινές τιμές των 5 λεπτών το κιλό δεν δίνουν κάποιο ανεκτό εισόδημα στον παραγωγό. Αυτή την εποχή τα πορτοκάλια που δεν έχουν πρόβλημα και οδηγούνται στην αγορά (ποικιλίας Νάβελ) έχουν τιμή παραγωγού στα 14 - 18 λεπτά το κιλό, με μια ανοδική τάση για όσα είναι καλής ποιότητας. Οι τιμές αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές (κατά 1 – 2 λεπτά) αλλά ακόμη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Σημαντικές ευθύνες για τα προβλήματα στην αγορά έχει η πρώην ηγεσία του ΥπΑΑΤ, που θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τον εφαρμοστικό κανονισμό για τη συνδεδεμένη ενίσχυση πολύ πριν την 1η Ιανουαρίου του 2015. Σε συνάντηση, που είχαμε οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών Άρτας, Λακωνίας και Αργολίδας, με τον νέο Υφυπουργό κ. Σγουρίδη, δεσμεύτηκε ότι θα την υπογράψει εντός των επόμενων ημερών».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για τη σύσκεψη που έγινε για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια αναφέρει τα εξής:

Σύσκεψη με θέμα τη χορήγηση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, από την 1η Ιανουαρίου 2015, στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση, πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, Βουλευτών των Νομών Άρτας, Αργολίδας και Λακωνίας και εκπροσώπων Ομάδων Παραγωγών και Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε τους παραγωγούς, ότι θα εκδοθεί άμεσα η Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους επιλεξιμότητας, τους φορείς, μέσω των οποίων θα πραγματοποιούνται οι παραδόσεις στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τις υποχρεώσεις των παραγωγών, των φορέων και των εγκεκριμένων μεταποιητικών βιομηχανιών, καθώς και τη διενέργεια των ελέγχων. Όσον αφορά τις υφιστάμενες Ομάδες Παραγωγών, ανέφερε ότι θα ενδυναμωθεί ο ρόλος τους και θα βελτιωθεί η λειτουργία τους. Τόνισε δε, ότι θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις, για την ομαλή εφαρμογή του καθεστώτος, κατά το πρώτο έτος υλοποίησης.

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός, «στόχος μας είναι η στήριξη της παραγωγής, η αύξηση των εξαγωγών, τόσο του χυμού, όσο και του νωπού προϊόντος και η σταθεροποίηση της αγοράς».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ