ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

«Λίφτινγκ» 2,7 εκατ. ευρώ στο Μπούρτζι - Θα είναι έτοιμο ως το τέλος του 2015

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:59:00 π.μ. | | |
 Το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, το επιθαλάσσιο φρούριο Mπούρτζι, αποκτά ξανά τη λάμψη του, με την ολοκλήρωση των έργων της πρόσφατης ολικής μεταμόρφωσής του που θα γίνει σταδιακά ως το τέλος του 2015. Στα δύο δωμάτια του ξενοδοχείου θα λειτουργούν ο εκθεσιακός χώρος και το πωλητήριο, ενώ θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέσεις βιβλίων ή κειμηλίων.
Το «λίφτινγκ» του ενετικού φρουρίου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.790.000 και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, περιλαμβάνει τις αναστηλωτικές εργασίες στα τμήματα του πύργου (έργα στις επάλξεις, στα δώματα, στις πολεμίστρες και στα τμήματα που θέλουν συντήρηση, την επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου και του εστιατορίου που παρέμεναν κλειστά από το 1998 και τέλος τη δημιουργία δύο νέων χώρων που θα λειτουργούν ως εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο.

«Ο σκοπός είναι το Μπούρτζι να αποκαταστήσει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Πρόκειται για ένα φρούριο που αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες και πρέπει να τους απορροφά». Λέει ο επιβλέπων αρχιτέκτονας-μηχανικός του έργου Κώστας Μπουντούρης.

«Αυτή τη στιγμή στο Μπούρτζι εκτελούνται έργα αναστηλωτικά στο φρούριο που συντελούνται από την Εφορεία αρχαιοτήτων και έργα ανάπλασης που εκτελεί η διεύθυνση εκτέλεσης έργων μουσείων του ΥΠΠΟ. Πρόκειται για πλήρη αποκατάσταση στα δάπεδα, γίνονται εργασίες στα ηλεκτρολογικά, στα υδραυλικά, ενώ στα δύο δωμάτια του πρώην ξενοδοχείου, που θα λειτουργούν ο εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο, αποκαθίστανται τα συστήματα θέρμανσης, τα δάπεδα και ο φωτισμός, έτσι ώστε να μπορούν οι χώροι αυτοί να φιλοξενήσουν εκθέσεις βιβλίων ή κειμηλίων».

Το αναψυκτήριο και το εστιατόριο που κατασκευάζονται ξανά με χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στο εσωτερικό και σε δώματα του κτιρίου στον χώρο που υπήρχε παλιά το εστιατόριο, θα ανήκουν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα του Δημοσίου, ενώ την εκμετάλλευση των άλλων δύο χώρων θα κρατά το υπουργείο Πολιτισμού.

Από το 1473
«Είναι ένα κτίριο που ανακατασκευάστηκε το 1473 από τους Ενετούς, το 1936-1937 επισκευάστηκε με πρωτοβουλία της ναυπλιακής κοινότητας από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Σέφερ για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο μέχρι το 1970. Το 1984 με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη δημιουργήθηκαν ξανά οι χώροι των αναψυκτηρίων που λειτούργησαν μέχρι το 1998. Από τότε οι χώροι αυτοί έμειναν χωρίς καμία χρήση και συγκεκριμένη λειτουργία. Η ΕΤΑΔ ΑΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε αυτήν τη δράση που περιλάμβανε αυτές τις δύο κατευθύνσεις», εξηγεί ο κ. Μπουντούρης.

Αυτήν τη στιγμή, το ιστορικό Μπούρτζι ή Καστέλι εξακολουθεί να είναι επισκέψιμο για το κοινό εκτός από τις μέρες που οι υπεύθυνοι της εκτέλεσης των έργων κλείνουν προσωρινά την είσοδο για λόγους ασφαλείας.

Το φρούριο φέρει πολλές τροποποιήσεις και επισκευές που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές εποχές. Αρχικά στη νησίδα αυτή υπήρχε βυζαντινός ναός αφιερωμένος στον Αγιο Θεόδωρο, πάνω στον οποίο οι Ενετοί οικοδόμησαν τον πύργο. Αργότερα οι Tούρκοι περιέβαλαν το Mπούρτζι με τη λεγόμενη πορπορέλα, δηλαδή με υποθαλάσσιο φράγμα από πέτρες, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγιση μεγάλων πλοίων και τον 18ο αιώνα, οι Bενετοί ανύψωσαν τον κεντρικό πύργο και όλο σχεδόν το νησάκι καλύφθηκε με οχυρώσεις.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Τα χρόνια της Eλληνικής Eπανάστασης, το Mπούρτζι ήταν γνωστό ως Kαστέλι ή Θαλασσόπυργος. Eδώ βρήκε καταφύγιο το 1826, για σύντομο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση, όταν το επαναστατημένο έθνος βρισκόταν σε εμφύλια σύρραξη. Tο Mπούρτζι λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865. Kατόπιν αποτελούσε τον τόπο διαμονής των δημίων που πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδίου.

Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
Τον Νοέμβριο του 2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποδέχτηκε την παραχώρηση του φρουρίου στο Ναύπλιο, από το υπουργείο Πολιτισμού και την ΕΤΑΔ ΑΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να γίνουν οι εν λόγω παρεμβάσεις αναστήλωσης και αξιοποίησης της νησίδας-φρούριο. «Υπάρχει μια τέτοια ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά απ' όσο γνωρίζω δεν έχει παραχωρηθεί ακόμη. Δεν είμαι βέβαιος ότι έχει ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία. Το υπουργείο Πολιτισμού επενδύει στα μνημεία ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς» λέει ο Κ. Μπουντούρης.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ