ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Οι πολίτες, το κλειδί για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:43:00 π.μ. |
 Το μείζον πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων έχει φτάσει σε οριακό σημείο, οι εικόνες που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες σε γειτονικούς δήμους δεν τιμά κανέναν μας. Οφείλουμε όλοι μαζί, πολίτες και πολιτεία να βρούμε άμεσα τις λύσεις εκείνες οι οποίες θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την εξεύρεση λύσης, στο οξύ αυτό ζήτημα που ταλανίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια. 

Πολλές φορές έχω προσωπικά καταφερθεί εναντίον των πολιτικών και των πολιτικών στρατηγικών που αυτοί υιοθέτησαν για να λύσουν το εν λόγω ζήτημα, με παταγώδη κάθε φορά αποτυχία. Δυστυχώς, πολλές φορές βρίσκονται στο τιμόνι της εξουσίας και σε θέσεις κλειδιά, ηγέτες μικρού πολιτικού βεληνεκούς, οι οποίοι ενδεχομένως θα έπρεπε να εκτίουν και ποινή φυλάκισης για τα τερατώδη λάθη διαχείρισης του προβλήματος των απορριμμάτων αλλά και για τις ανεκδιήγητες καθυστερήσεις που επέδειξαν κατά την θητεία τους. Όμως, οφείλουμε να είμαστε όλοι οι πολίτες ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και να παραδεχτούμε, ότι οι πολιτικά αυτοί ανάπηροι που διαχρονικά θήτευσαν σε καίριες θέσεις, ήταν, είναι και θα είναι το αποτέλεσμα της δική μας δημοκρατικής βούλησης. Μια δεύτερη παραδοχή στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος, είναι ότι πολλές φορές ως λαός σκεφτόμαστε εγωιστικά και λίγο κοντόφθαλμα. 

Ο λόγος είναι διότι μάθαμε – συνηθίσαμε να τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία, χωρίς όμως εμείς να κάνουμε τίποτα απολύτως, προφασιζόμενοι μόνο τα δικαιώματα που απορρέουν από τον νόμο αλλά αποσιωπώντας πονηρά τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε αυτόν. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πετάξω το μπαλάκι στους πολίτες για το τερατώδες πρόβλημα των απορριμμάτων, θα ήθελα όμως να κάνουμε μια ειλικρινή και λίγο σκληρή ως προς τον εαυτό μας κριτική, για το κατά πόσο και εμείς με την στάση μας, συμβάλαμε στην διόγκωση αυτού του προβλήματος. Αλήθεια, ποιος από εμάς, όταν βλέπει κάποιον άλλο να πετά ένα σκουπίδι έξω από τον κάδο ή και μακριά από αυτόν, έσκυψε να το πάρει αδιαμαρτύρητα, χωρίς φωνές και τσακωμούς και να το πετάξει ο ίδιος έτσι ώστε να αποτελέσει το παράδειγμα για όλους τους υπολοίπους;. 

Αν ακόμα θέλουμε να είμαστε πιο ειλικρινείς, πόσες φορές ενώ είχαμε την δυνατότητα να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματα μας, κρυφθήκαμε πίσω από δικαιολογίες φθηνές, όπως ότι ο κάδος δεν είναι ακριβώς έξω από το σπίτι μας ή ότι δεν έχουμε τον χρόνο να διαχωρίσουμε όλα και όλα, τρία - τέσσερα υλικά;. Αγαπητοί συνδημότες, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η γενιά μας, δεν έχει φερθεί έντιμα στην επόμενη γενιά που έρχεται, διότι δεν θα τους κληρονομήσουμε ένα μέλλον καλύτερο από το δικό μας παρόν, ούτε καν θα τους δώσουμε την ευκαιρία να γίνουν αυτοί καλύτεροι διαχειριστές από εμάς, αφού θα τους παραδώσουμε καμένη γη και συσσωρευμένα προβλήματα, η πλειονότητα των οποίων δεν θα μπορεί πλέον να λυθεί. Φίλοι και φίλες, η πολιτεία και οι πολιτικοί άρχοντες σε όλα τα επίπεδα φταίνε και φταίνε ίσως στο μεγαλύτερο βαθμό, όμως και εμείς φταίμε εξίσου ποικιλοτρόπως.

Έτσι, η μόνη λύση που μένει και δεν είναι αργά για να την εφαρμόσουμε, είναι να πράξουμε όλοι το καθήκον μας και να βάλουμε πλάτη στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων και αυτό θα γίνει μόνο με την διαλογή αυτών στην πηγή. Η πηγή είναι το σπίτι μας, το κατάστημα μας, η υπηρεσία μας και δεν είναι τόσο δύσκολο ούτε και χρονοβόρο να ομαδοποιήσουμε πέντε κατηγορίες προϊόντων (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό) και να τις τοποθετήσουμε καθαρές σε ένα ΜΠΛΕ κάδο Ανακύκλωσης της γειτονίας μας ή και μιας άλλης γειτονίας λίγα τετράγωνα πιο μακριά από το σπίτι μας αν χρειατεί! 

Επίσης δεν είναι δύσκολο να μαζέψουμε και να αποθέσουμε μπαταρίες, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές σε συγκεκριμένα καταστήματα της πόλης μας, όπου υπάρχουν ειδικοί κάδοι απόθεσης τους. Από δω και στο εξής ας μην λειτουργήσουμε ξανά εγωιστικά, κατασπαταλώντας ενέργεια, υλικά και ρυπαίνοντας σαν να μην υπάρξουν άλλες γενιές μετά από μας που επίσης θα τα χρειασθούν. Καθήκον μας, να προφυλάξουμε και να διαχειριστούμε σοφά την Φύση και όχι να την εκμεταλλευόμαστε ληστρικά! Οι πολίτες έχουμε την δύναμη να τα καταφέρουμε!

Υ.Γ Πολιτισμός δεν είναι να σπουδάσουμε σε πολλά πανεπιστήμια αλλά στο ένα και μεγάλο Πανεπιστήμιο της φύσης!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Δασοπόνος
Περιβαλλοντολόγος Msc
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ