ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Οδοιπορικό της «Πελοπόννησος Οικολογική» στην Ερμιονίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:42:00 π.μ. | |
 Tην Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 η επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» και Περιφερειακή Σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου επισκέφθηκε την Ερμιονίδα με ολιγομελή αντιπροσωπεία στελεχών και μελών της παράταξης.

1. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε χώρους όπου υπάρχουν χύμα και δεματοποιημένα σύμμεικτα απορρίμματα (χώρος Δεματοποιητή Διδύμων, θέση Κάμπος Κρανιδίου , Βαθύ ποτάμι ,Κοκκινάρι). Τα απορρίμματα αυτά χιλιάδες τόνοι, συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια και μετά το κλείσιμο του χώρου του δεματοποιητή. Είναι ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας να τα απομακρύνουν άμεσα. Οι ΧΑΔΑ Ερμιονίδας έκλεισαν το 2010 με οδηγίες κράτους και Περιφέρειας με την υπόσχεση πως σε δυο χρόνια θα έφευγαν όλα τα απορρίμματα από τον δεματοποιητή σε μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Μετά την υπερχείλιση του χώρου του δεματοποιητή χιλιάδες τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων έχουν διασκορπιστεί σε όλη την επαρχία μιας και δεν υπάρχει αποδέκτης για σύμμεικτα απορρίμματα.

2 Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε ακόμα το Πράσινο Σημείο (σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων) στην θέση Άγιος Γεώργιος Κρανιδίου για το οποίο υπάρχουν διαμαρτυρίες περιοίκων που μας ειδοποίησαν και εμάς όπως και τις αρχές. Το Πράσινο Σημείο είναι αδειοδοτημένος χώρος μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών διαχωρισμένων από τα απορρίμματα στην πηγή δηλαδή τους κάδους. Οι υπεύθυνοι ευγενικά μας άνοιξαν τις πύλες και μπορέσαμε να φτάσουμε στον χώρο μεταφόρτωσης όπου διαπιστώσαμε την κατάσταση που επικρατεί .Κατ αρχήν να δηλώσουμε πως την στιγμή που επισκεφτήκαμε το Πράσινο Σημείο ο γύρω χώρος ήταν καθαρός υπήρχαν τρεις εργάτες και τα εμπορευματοκιβώτια είναι σε τσιμεντένια βάση. Υπήρχαν τρία εμπορευματοκιβώτια με περιεχόμενο και δυο άδεια.

Στο Πράσινο Σημείο είδαμε ένα εμπορευματοκιβώτιο με χαρτόνια και πλαστικά μπουκάλια και δυο με σύμμεικτα απορρίμματα το ένα σκεπασμένο με πράσινο ύφασμα το άλλο μισογεμάτο.

3. Στη συνέχεια μιλήσαμε αρκετή ώρα με τους κατοίκους της περιοχής που μας ανέπτυξαν τα προβλήματα που δημιουργεί η γειτνίαση με το Πράσινο Σημείο. Προβλήματα που είχαν προβλέψει οι κάτοικοι σε κείμενο υπογραφών πολύ πριν ξεκινήσει η λειτουργία του. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως υπάρχουν προβλήματα κατά καιρούς στην λειτουργία του Πράσινου Σημείου και μας έδειξαν φωτογραφίες (τις οποίες και έχουμε στη διάθεση μας) από διαφορετικές ημερομηνίες όπου φαίνονται απορριμματοφόρα να αδειάζουν σύμμεικτα απορρίμματα στα εμπορευματοκιβώτια. Ισχυρίζονται ακόμα πως η μονάδα έχει πολύ άσχημη μυρωδιά κατά καιρούς και πως εκεί δεν φτάνουν μόνο ανακυκλώσιμα που έχουν διαχωριστεί στην πηγή. Εκφράζουν έντονους φόβους για την κατάσταση που θα υπάρχει την καλοκαιρινή περίοδο όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες μιας και τα απορρίμματα μπαίνουν σε μεταλλικά εμπορευματοκιβώτια. Οι κάτοικοι έχουν καλέσει την αστυνομία η οποία έχει ενημερώσει τις αρχές για όσα διαπίστωσε ζητώντας να γίνει ερευνά.

4. Επίσης υπήρξε σύντομη συνάντηση της αντιπροσωπεία μας με επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων σε πολύ καλό κλίμα για διάφορα θέματα με κυρίαρχο αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων με την υπόσχεση να υπάρχει «ανοικτή γραμμή» μεταξύ μας και την επανάληψη της συνάντησης αυτής στο μέλλον με περισσότερο χρόνο στη διάθεση μας.

5. Ακολούθησε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο κ Δημήτρη Σφυρή η συνάντηση αυτή κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και ευχαριστούμε τον κ Δήμαρχο για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσε από τις υποχρεώσεις του μιας και την ίδια ημέρα ξεκινούσαν οι εκδηλώσεις της Γιορτής της Ελιάς 2015. Στην συνάντηση που ήταν εποικοδομητική δηλώθηκε από την πλευρά μας η στήριξη του προγράμματος του Δήμου για διαχωρισμό στην πηγή ανακύκλωση/ κομποστοποίηση αλλά και η πεποίθηση μας πως χωρίς χώρο υγειονομικής ταφής υπόλοιπου (ΧΥΤΥ) το πρόγραμμα είναι ελλιπές. Δηλώσαμε πως όπως διαπιστώσαμε εξετάζοντας τους κάδους ο μεν μπλε κάδος (ανακύκλωση συσκευασιών σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ) έχει πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (πάνω από 85% ) αλλά στους άλλους δυο κάδους πράσινο και καφέ υπάρχουν σύμμεικτα απορρίμματα και πολλές ανακυκλώσιμες συσκευασίες που θα έπρεπε να είναι στον μπλέ κάδο της ΕΕΑΑ . Όπως διαπιστώσαμε η εκτίμηση του κ Δήμαρχου περί ανάκτησης σήμερα μόνο του 5% των βιοαποδομήσιμων είναι σωστή. Θυμίζουμε πως τα βιοαποδομήσιμα εκτιμώνται στο 40%-45% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο λοιπόν μέρος αυτού του ρεύματος σήμερα πάει στον πράσινο κάδο (ανακυκλώσιμα – όχι συσκευασίες της ΕΕΑΑ). Ξεκαθαρίσαμε ακόμα πως πρέπει να απαντηθεί η επιστολή μας από 15 Ιανουαρίου 2015 όπου ζητάμε να πληροφορηθούμε εγγράφως ποιος είναι ο αποδέκτης των σύμμεικτων απορριμμάτων της Ερμιονίδας που φεύγουν σήμερα μέσα στα εμπορευματοκιβώτια. Ο κ Δήμαρχος αμφισβήτησε πως στο Πράσινο Σημείο υπάρχουν σύμμεικτα απορρίμματα και πως οι φωτογραφίες που του δείξαμε από τους περιοίκους παρουσίαζαν σύμμεικτα απορρίμματα. Δεσμευτήκαμε με τη Δημοτική αρχή για νέα συνάντηση και συζήτηση στο μέλλον.

Τέλος δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των πολιτών της Ερμιονίδας στον αγώνα τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

22 Απριλίου 2015

Περιφερειακή Παράταξη Πελοπόννησος Οικολογική



Πληροφορίες:

Λυμπεροπούλου Δήμητρα 6974263563

Κατσαίτης Μάκης 6942771350



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ